Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

100 millió szegedi forint értékét vesztette

Szeged - A Gazdasági Versenyhivatal előbb 40 millió, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig 10 millió forintra büntette a K&H Bankot. Az ok: a fogyasztók megtévesztése az úgynevezett CDO-kötvényekkel kapcsolatban, amelyeket kizárólag VIP-ügyfeleiknek ajánlottak. Az egyik szegedi károsult, Tárkány László elmesélte, miként értéktelenedett el cége 100 millió forintos befektetése.
Tárkány László, a Your Home – A Te Otthonod Kft. ügyvezető igazgatója kereste meg lapunkat azzal, hogy elmondja: van az úgynevezett CDO-kötvényes, K&H bankos országos botránynak szegedi érintettje is. Az ügyvezető közölte: 2006-ban biztonságos értékpapírként ajánlotta számára – mint VIP-ügyfélnek – a K&H Bank üzletkötője a CDO vállalati kötvényeket. Azt mondta, biztonságosabbak az állampapírnál, még magasabb a hozam is, a futamidő pedig 10 év.

Ha az ügyfél korábban ki szeretne lépni, akkor sincs semmi gond – mondták –, mivel a papíroknak van másodlagos piacuk. Ez az információ azért volt fontos, mert a szerződéskötés után kiderült, hogy 10 évvel szemben 35 év a futamidő.

– Ha ezt tudtuk volna, nem vágunk bele – folytatta a történetet Tárkány László. – Utóbb kiderült, nemcsak ebben tévesztették meg az ügyfeleket, hanem abban is, hogy van másodlagos piac. Amikor ugyanis 2008-ban bekövetkezett a válság, a kötvények elértéktelenedtek. Ugyanez nem mondható el az állampapírokra.

Tárkány László már bánja, hogy elfogadta a K&H ajánlatát – most perli a bankot. Fotó: Schmidt Andrea
Tárkány László már bánja, hogy elfogadta a K&H ajánlatát – most perli a bankot. Fotó: Schmidt Andrea

Időközben a Gazdasági Versenyhivatal 40 millió, a PSZÁF 10 millió forintos bírsággal sújtotta a K&H Bankot. A kiszabható maximális bírság fő indoka az volt, hogy a vizsgálatok a banknál több olyan hiányosságot tártak fel, amelyekből a befektetők téves következtetéseket vonhattak le a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt. A pénzintézet „fogyasztók megtévesztésére alkalmas" magatartást tanúsított a kötvények tájékoztatóiban.

Mi a CDO-kötvény?

Az úgynevezett CDO-k (hitelek, kötvények fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapírok) portfóliója mintegy 400 vállalat papírjaiból áll. A K&H a belga anyavállalatától vette át a „CDO-termékeket", és értékesítette azokat, de maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései korábbi CDO-kötvényeitől függtek.

Hogyan tovább? Tárkány László elmondta: sokan perelnek az ügyfelek közül, bírósági ítélet azonban még nem született. A bank felajánlott egy csekély összeget a papírokért, de azt a férfi nem tartja elfogadhatónak. Ezért ő is bírósághoz fordul. Fontolgatja továbbá, hogy megteszi az ilyenkor szokásos lépéseket ismeretlen tettes vagy tettesek ellen jogtalan haszonszerzés és csalás miatt.

Megkérdeztük a K&H Bankot is, milyen megoldást kínálnak ügyfeleiknek a kötvények elértéktelenedése miatt. Lesti Mónika osztályvezetőtől a bank kommunikációs igazgatóságáról azt a választ kaptuk, mindig részleteiben is megvizsgálják a panaszos ügyfél egyedi esetét, s az alapján törekszenek arra, hogy az ügyféllel közösen kidolgozzák a megoldást. A bank szerint az ügyfelek többsége elfogadta a K&H kölcsönös megállapodási ajánlatát. Azzal kapcsolatban, hogy elismerik-e felelősségüket, így válaszoltak: a hatóságok érvelése szerint bizonyos ügyfelek elégtelen vagy hiányos információt kaptak az ügyletek potenciális kockázatairól. Ezek a feltételezett hiányosságok önmagukban azonban nem jelentenek automatikus kártérítési felelősséget a K&H részéről. A bank egyenként vizsgálja az ügyfelek reklamációit.

Olvasóink írták

 • 19. szilléri 2010. június 16. 09:22
  „Kulcsár bank !
  Megérdemli aki ezekkel szóáll!”
 • 18. anyahajókabinajtóhajtogató 2010. június 13. 02:49
  „Soha nem tennék szlovák rendszámot az autómra, főleg nem, ha havi több millás bevétellel rendelkeznék. De ezeknek ilyet hiába mondasz,vagy nem értik, vagy kinevetnek......”
 • 17. anyahajókabinajtóhajtogató 2010. június 13. 02:45
  „Még igazat is adnék neki, ha nem tudnám kiről van szó. Aki szlovák rendszámú luxus audival közlekedik Újszegeden, az nekem ne rinyáljon.Pont szlovák rendszámmal, gratulálok, antimagyr, stb......”
 • 16. LukSzusz 2010. június 12. 15:29
  „Kedves Lacika,ne sírjál,hány embert vertetek át a SKODÁ-val,autóbeszámítás,meradvány érték stb?Te is megérdemelnél vagy 100 évet.Azt az Ujszegedi társaskázat meg jó áron gyorsan eladtad a Rahói sarkán,a lakók még most is szidják a mamádat.”
 • 15. Titanilla 2010. június 12. 11:23
  „Engem is átvert egy másik bank. Össze-vissza hazudoznak, annyi a szerencsém, hogy tőkegaranciás betétem van, de én is jobbanjártam volna a pérnacihával. Nem realizált hozam után is kamatadót vontak! Ráaadásul amikor lekötöttema pénzem 3 évre, azt közölték a hozamaz euró árfolyamtól függ. Később csodálkozva néztek rám, mit akarok én az euróval, ez valamiféle szinesfém befektetés. Na ettől borul bennem minden. Most ott tartok, talán perre megyek, miután arról is meg akarnak győzni, nem 3, hanem 3 és fél év a lejárat. A szerződésban 36 hónapa leghosszabb lejárati idő. Tanulmányimszerint ez épp 3 év. Persze lehet a válsággal minden változott. Lehet hogy nem 12 hónap egy év? Ha valaki másként tudja, kérem tájékoztasson.”
 • 14. nyomdasz63 2010. június 11. 22:33
  „10. pupi 2010.06.11. 18:19
  K&H már nem egy ízben bizonyította, hogy inkorrekt bank. Valaki mesélje el nekem, miért megy hozzájuk valaki???

  --Egyetlen egy "előnye" van csak!!! A segédmotorra a biztosítása messze a legolcsóbb ! (2616 ft / év ! )”
 • 13. Naívolvasó 2010. június 11. 22:04
  „Szörnyű csapás...”
 • 12. deszkás 2010. június 11. 21:45
  „Gyerekeimet is áverték.,másfél évig szaroztak a kölcsönnel., a K&H vezér a panaszlevelet át se vette.Panaszlevél az ügy jegelésében a PSzÁFhoz:"miért nem irták alá akkor tudtunk volna valamit csinálni".Ez aztán a korrektség.Hajrá Laci!”
 • 11. firka 2010. június 11. 18:54
  „Az ember azért dolgozik a pénzéért,hogy szép autóval járhasson és szép házban élhessen. Akinek pénze van,nem feltétlenül bűnöző vagy csaló,de az biztos,hogy rengeteg irigye van. Ha lehetőséged van rá,hogy a vállalkozásodat kedvezőbb környezetben működtesd és ezt nem tiltja semmi, miért ne tennéd?
  Ettől a függetlenül a K&H inkorrekt és ez a hírverés a jóhírének nem sokat fog használni,hiszen már a többedik fórumon olvasok hasonló esetekről. Hiába reklámoznak a tv-ben orrba-szájba, ezek a hírek gyorsabban terjednek.”
 • 10. pupi 2010. június 11. 18:19
  „K&H már nem egy ízben bizonyította, hogy inkorrekt bank. Valaki mesélje el nekem, miért megy hozzájuk valaki???”
 • 9. Trezegi 2010. június 11. 16:23
  „Nem értem miért panaszkodik valaki, aki szlovák rendszámú Audi A4 cabrioval jár, nem fizet a parkolásért, nem itt fizet adót, stb... stb... Akkor perelni és sírni sem itt kell, különben is a többszörösét lopta már össze. Úgy látom az életszínvonalból nem nagyon hiányzik ez a százas, van másik !!!!!”
 • 8. szilmaril2 2010. június 11. 15:49
  „Azt én is tudok ajánlani:)
  Kicsit alád ígérek és mindjárt nálam fognak ruhaszárítókötelet venni a népek:)))”
 • 7. favágó 2010. június 11. 13:47
  „Vállalkozni kell! Én pl. a ruhaszárítási szakterületet választottam. Vannak energia és pénztárca kímélő napenergiával működő ruhaszárító berendezéseim! Akciósan 5.000,- Ft!!:_))))))”
 • 6. Agyalapi 2010. június 11. 13:18
  „Nem tudom, mit jelent a VIP-ügyfél, de sejtésem szerint az sokszor nem hátrány, néha viszont bukta. Nem árt a befektetéskor arra gondolni, hogy "aki sokat markol, keveset fog..."”
 • 5. varadipal 2010. június 11. 12:56
  „Megfelelően kell a bankot arról tájékoztatni, hogy a haszonszerzés végett történő megtévesztés/BTK 318/ és a nem kielégítő tájékoztatás között évek is lehetnek a különbségek./ugyan nem annyi, mint a futamidőnél 10 és 35 között/ Azonnali és teljes kártérítésért kell nem polgári, hanem büntető eljárást indítani a bank ellen.
  És ráadásul ez egy tisztességes színtiszta magyar bank. Ausztriában az ilyennek örökre lehúzzák a rolót.”
 • 4. nyomdasz63 2010. június 11. 11:57
  „A nagyfiam fiatal /22/létére"´aszkéta" életet élve + a nagyapja segítségével 2 éve összekuporgatott 300 ezret.Bevitte a bankba,ott v.mi 2éves válogatott portfóliót ajánlottak.Nemrég lejárt ! 1820 ! ft haszon lett ennyiből !
  A srác örömében(?) elköltötte a kamatot,kért a mamájától párnacihát,most varrogatja bele a 300-t !
  ....hát ennyit a bankokról,a takarékoskodásról !”
 • 3. gyukolac 2010. június 11. 11:29
  „jó a szöveg a bank részéről, hoyg el kell olvasni mindent. Ezt így kell csinálni és én is így csinálom és addig nem írom alá, amíg nem tiszta minden.
  Amikor egy ilyen befektetésnél kértem az ügyintézőt, hogy olvassa fel a szerződést nekem, és a hivatkozott részeket is (háziszabályzat, aktuális hirdetmény, mellékletek, stb), akkor azt mondták, hogyarra nincs idejük.
  MOndtam, hogy akkor köszönöm és felálltam és eljöttem és elvittem máshová.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2010. június 11. 11:24
  „1. TheGent! Ha elküldöd nekem az 500 Ft odat akkor én vigyázok, hogy más ne költhesse el csak én! Ez szerintem egy korrekt ajánlat és ráadásul igaz is!”
 • 1. TheGent 2010. június 11. 10:18
  „Üdv, a múltkor valaki azt mondta nekem, tegyek be 100 forintot x helyre és remekül fogok járni. Nem olvastam el a szerződést, mert minek olvasnám el, 100 forint az nem sok, mondhatni nevetséges összeg. Persze elbuktam. Gondoltam feljelentést teszek ismeretlenek ellen, de hamar rájöttem, az egyik elkövetőt ismerem, én voltam. Tökön rúgtam magam büntetésből... De csak egyszer, mert maradt még 500 forintom egyéb nagyszerű befektetésre. Várom a kedves jelentkezőket, elsősorban nagy cégeket, hiszen nem játszom kicsiben... Jó lesz ha felkészülnek, mert most mindent el fogok olvasni! A gazdagodás sem megy mindig egyszerűen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra dőlnek be a cégek

Szeged - Visszaállt az első negyedéves szintre a cégfelszámolások növekedési üteme májusban, az… Tovább olvasom