Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

100 millióért eladó a Dömötör-torony

Szeged – A Dömötör-torony, a Százszorszép Gyermekház, a Széchenyi gimnázium és a Dugonics iskola értékesítéséről is döntenek május elején a szegedi városatyák.
Botka László polgármester előterjesztésében szegedi ingatlanok értékesítéséről is döntenek a május 3-i városi közgyűlésen a képviselők. Az önkormányzat eladásra kínálja a Osztrovszky utcában álló egykori Dugonics András Általános Iskola, a Kálvin téri Százszorszép Gyermekház, és a Felső Tisza-parti Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola épületét. A két éve üres álló, 2690 négyzetméteres Dugonics iskola forgalmi értékét 248 millió forintban, az 1526 négyzetméteres Százszorszép Gyermekház forgalmi értékét 146 millió forintban, a 3591 négyzetméteres Széchenyi gimnázium forgalmi értékét pedig 269 millió forintban állapította meg Bozsó Miklós igazságügyi szakértő. Ennyi az ingatlanok kikiáltási, pályázati alapára.

100 millióért eladó a Dömötör-torony. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A Százszorszép az Agórába, a Széchenyi a Gábor Dénesbe költözik

Többször megírtuk, hogy a Százszorszép Gyermekház ősszel az épülő Agóra kulturális centrumba költözik. A szegedi közgyűlés már korábban döntött arról, hogy 2012. augusztus 1-jével megszünteti a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István tagintézményét a Felső Tisza-parton. Az iskola feladatait ugyanis a Gábor Dénes tagintézmény férőhely-kapacitása is képes biztosítani. A fenti ingatlanokat nyilvános pályázat útján, versenyeztetési eljárás keretében, licitálással kívánja értékesíteni az önkormányzat.

Hosszú ideje az építmény falaiba felszivárog a talajvíz

A város eladásra kínálja továbbá a tulajdonában álló Dömötör-tornyot is. A Dóm téri ingatlan Szeged legidősebb építménye, melynek alapját még a XI. században, az alsó szintet a XII. században román, a felsőbb szinteket a XIII. században korai gótikus stílusban építették, ennek megfelelően műemléknek minősül. A torony fenntartása mindig egyházi, szakrális célt szolgált, középkori templom harangtornya volt, majd keresztelőkápolnaként használták, komolyabb restauráción az 1930-as években esett át, ugyanekkor készítette a kápolna falán Aba-Novák Vilmos freskóját.

100 millióért eladó a Dömötör-torony. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

„Mind az épület, mind a benne lévő műalkotás állapotát rongálja és veszélyezteti hosszú ideje az építmény falaiba felszivárgó talajvíz, a károsító hatás megszüntetése azonban komoly szaktudást igényel a műemlék jellegére tekintettel. Ennek anyagi fedezete az önkormányzat részéről jelenleg nem biztosítható, pályázati részvétel útján sem. Az épület jelenleg teljesen kihasználatlan, mert állapotából adódóan látogatásra kevéssé alkalmas, a műemlék nyilvánosság számára történő megnyitásának és az azt megillető szakmaisággal, hitelt érdemlően történő bemutatásának semmilyen feltétele nem áll fenn és a jellegéből egyébként fakadó egyházi célját, funkcióját sem tudja betölteni.

Mindezekre tekintettel indokolt az ingatlant értékesíteni a további állagromlás megelőzése, állapotának méltó módon történő konzerválása, illetve felújítása, valamint a kulturális-vallási értékek szakértő bemutatása és kihasználása érdekében. Az ingatlan jellegéből fakadóan az értékesítés kizárólag olyan szervezet részére történhet, amely a tulajdonjogot a fentiekben meghatározott célok elérése érdekében kívánja megszerezni"
áll a közgyűlési előterjesztésben.

100 millióért eladó a Dömötör-torony. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Zárt körben értékesítik a tornyot

A Dömötör-torony forgalmi értékét 101 millió 900 ezer forintban állapította meg az értékbecslő. Az ingatlant – amennyiben az értékesítést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyja – zártkörű pályázat keretében kívánja értékesíteni az önkormányzat. A közgyűlési határozat szerint a zártkörű pályázaton a katolikus egyház és legalább kettő vagy három katolikus „belső egyházi jogi személy" vesz részt, amelyek a 2011-es nemzeti vagyonról szóló törvény szerint átlátható szervezetek. A város szerint a pályázati feltételek között és az adásvételi szerződésben is ki kell kötni, hogy a vevő a műemléki jelleg figyelembevételével köteles az ingatlant felújítani, és azt kulturális, vallási céllal működtetni. A közgyűlési határozat szerint az adásvételi szerződés hatálybalépésének feltétele, hogy az állam a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14. § (2) bekezdésében rögzített elővásárlási jogával ne kívánjon élni.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. Leskelődő 2012. április 24. 23:11
  „Úgy tűnik Aba-Novák minden rendszerben megkapja a maga kis kokiját, sallerját...”
 • 71. NP1 2012. április 24. 22:36
  „öregferkó 2012.04.24. 15:11

  "Meg kell őrülni ! Ez már nem is csak politikai cunami !.... Aba Novát pedig kivetítem a Dóm térre !" - van ennél lejjebb?
  Nincs.”
 • 70. klj-54 2012. április 24. 21:12
  „68. öregferkó
  Erről nem Botka László Polgármester úr döntött, van neki egy munkaadója a képviselő testület!
  Amellett nekem nem csak ez hiányozna hanem bizony a kendergyár elvesztése is komoly traumát okozott.
  De sebaj, bontsunk mindent és majd nézegetem a képeimet (több DVD-nyi!) amiket 34 ország műemlékeiben és róluk csináltam.”
 • 69. macs 2012. április 24. 16:52
  „68. öregferkó,
  nem lebontásra akarják eladni az épületeket. Szerinted, mire lehetne használni az üres épületeket?”
 • 68. öregferkó 2012. április 24. 15:11
  „Meg kell őrülni ! Ez már nem is csak politikai cunami ! Annál traGIKUSABB ! A 3 épület Szeged belvárosának éke lehetne, másrészt : ennek a ki<moderálva> Botkának nincs annyi esze sem, hogy a rengeteg közfeladat valamelyikére, bármelyikére, sőt többre is alkalmassá tehető ???

  Aggódom : Ennyi <moderálva> képviselő, és ennyi "paraszt" lakosa volna a városnak ???? Sehol még egy sóhaly sem a toronyért.
  Vállalnám : szakszerűen lebontom, bontott tégla árban ! Aba Novát pedig kivetítem a Dóm térre !”
 • 67. macs 2012. április 24. 12:51
  „58. Horthyszobor,
  mennyi pénzetek van, mert rengeteget kell költenetek rá. Szigetelés, freskók renoválása stb.”
 • 66. Leskelődő 2012. április 24. 11:58
  „Ezt templomot Keresztelőkápolnaként használták abban az időben, amikor Aba-Novák kifestette 1931-ben (és nyert vele érmet a Páduai Egyházművészeti Kiállításon). A legjobb lenne ismét ezt a funkciót helyreállítani. Ahogyan Budapesten komoly rangot ad a Bazilikában vagy a Mátyás templomban esküdni, keresztelni, ugyanúgy meg lehetne ezt a rangot teremteni Szegeden is ebben a patinás épületben. Igaz, hogy mérete kicsi, de annál exkluzívabb. AZ biztos, hogy a világ legtöbb kultúrállamában ez a kérdés már rég megoldott lenne. Van még tennivaló a kultúrállami lét felé haladtunkban... nem is kevés.

  Aki a múltját nem becsüli, a művészeit nem kellően ismeri el, ne is álmodozzon fényes jövőről.”
 • 65. Leskelődő 2012. április 24. 11:49
  „Kedves Ellenzéki, ha úgy lenn ahogyan mondja, akkor nagyon is zavarna. De nincs egyházi tulajdonban, mert a városé! Utána lehet nézni, nem bonyolult dolog. Egyébként az is megér - stílusosan - jó néhány misét, hogy a téren hányféle tulajdon keveredik, akár méterenként is... Van városi, van az egyházé, van az egyetemé és az állam is jelen van.

  Amúgy műemléket is el lehet adni, csak éppen az eladáskor megy az ingatlannal együtt a műemléki státus is, az összes kötelemmel.”
 • 64. saispas 2012. április 24. 10:36
  „Uraim, uraim! Maradjunk már a realitások talaján!
  Egyrészt: a Dömötör-torony jelenleg nem az egyház tulajdona.
  Másrészt: a cikkből egyértelműen kiderül, hogy az eladást a város meghívásos pályázat alapján képzeli, vagyis nem bárki jelentkezőnek. Továbbá szigorú megkötésekkel; a funkció és jelleg megtartásával. Vagyis: mivel műemlék, és az is marad; nem lehet benne majd budit, kupit, hamburgerest, McDo-t és egyéb őrült víziókat valóra váltani. Attól tartok, ebből a szempontból a jelenlegi és a leendő tulajdonos fantáziája is és lehetőségei is sokkal szerényebbek, mint a fórumozóké.
  Gondoljatok csak bele: mi a legrosszabb, ami történhet: az, hogy ugyanúgy marad mint most. Ehhez képest már előrelépés lenne, ha valamilyen szinten látogatható lenne, esetleg a Dómmal együtt, egy egységként.
  Megvallom őszintén, nekem mindig is bökte a csőrömet, hogy több mint egy évtizede élek itt, de soha nem láthattam belülről még; max. néhány fényképet az Aba-Novák alkotásokról...”
 • 63. elgergho 2012. április 24. 09:59
  „A Dömötör toronyból, remek kis WC-t csinál majd egy alapítvány mögé bújtatott vállalkozó, hiszen a szabadtéri WC-je helyén most épp egy szálloda épül. Felújítják, kicsit renoválgatnak, nyáron meg sz.rhatunk is az egészre. Szó szerint.”
 • 62. Ellenzéki 2012. április 24. 09:37
  „60!
  Az nem zavar, hogy a Dömötör torony az egyház tulajdonában van, és műemlék?
  A város el sem adhatná más tulajdonát, és úgy sem, mint egy országos védelem alatt álló műemléket!”
 • 61. Ganxta 2012. április 24. 09:28
  „A Dömötör-torony nem érdekel. Szóljatok, ha a dóm eladó lesz.”
 • 60. Leskelődő 2012. április 24. 08:50
  „Miután meghívott pályázat lesz, nehéz lesz abba bármilyen módon beleadni. Az egyház, ha komolyan veszi saját magát, akkor 100 millióért sallangmentesen megveheti. A gondok azután kezdődnek csak, mert a vízelvezetést (amit 40 évig senki sem oldott meg, csak növelte a bajt!) meg kell oldani, a freskókat restaurálni kell. Ez sem lesz kevés pénz! Na erre majd lehet adakozni.

  KamuNeni: csak akkor fog tönkre menni, ha így marad városi nemtörődöm tulajdonban.”
 • 59. kakoszeged 2012. április 24. 08:08
  „58. Hortyszobor!
  SOHA, semmilyen gyűjtésbe nem adok...Ebbe Adok! HA aktuális lesz, kérlek itt valamelyik topikban keress majd meg!
  Köszi!”
 • 58. Horthyszobor 2012. április 24. 07:47
  „Hajlandóak vagyunk megvenni. Bár nem vagyunk gazdag emberek, de jó páran felhaborodtunk és össze rakjuk a pénzt!!! Meglepődtem mennyien hívtak vissza! Gyanítom így a mutyizoknak rendesen belekopunk a levesbe:)”
 • 57. DobóI 2012. április 24. 05:20
  „Botka végkiárusitást tart, mielőtt lelép Szegedről..”
 • 56. KamuNeni 2012. április 23. 22:32
  „Kar hogy tonkre fog menni!!”
 • 55. Lackó50 2012. április 23. 21:47
  „Erre már nincs mit mondanom. A Dugonics térre van pénz, az érték megőrzésre már nincs.”
 • 54. skynet 2012. április 23. 18:50
  „Idióta humánok ... :-)
  Közeledik az én időm....”
 • 53. lukrecia 2012. április 23. 17:51
  „Uraim ez kb 1000 FT -ert fog "elkelni" Majd jon ra egy jo zsiros palyazat............es onnan meg kivesznek 250 milliot 60 bol meg kicsit kipifozzak. Magyarorszag igy szeretlek.
  Nem veszitek eszre mekkora a korites, mar minden le van vajazva, ki ad kinek -megbizast , -vissza,”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süveges Gergő gyerekekről, írásról: apaszemmel a nagycsaládról

Feleségével négy gyermeket nevel Süveges Gergő televíziós újságíró, műsorvezető: a nagycsalád mindennapjait blogbejegyzésekben, könyvekben örökíti meg. Interjú. Tovább olvasom