Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

100 szegedi orvos megy demonstrálni

Szeged - Nagyjából 100 fiatal szegedi orvos és rezidens demonstrál ma – 900 pécsi, debreceni és pesti kollégájával együtt – a fővárosi Szent István-bazilika előtt kilátástalan helyzetük miatt. Még sosem volt ekkora orvosmegmozdulás Magyarországon.
Az ország 4 orvosképző központjának – Szeged, Pécs, Debrecen, Pest – képviseletében több mint ezer, fiatal orvos és orvostanhallgató alkot majd gigantikus élőképet ma kora délután a fővárosban, a Szent István-bazilika előtt.

A főszervező Magyar Rezidens Szövetség szerint az egyedi kommunikációs eszköz célja az, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a fiatal orvosok tarthatatlan helyzetére. Mint a szövetség elnöke, Papp Magor közölte, nem külföldön akarnak boldogulást találni, hanem itthon követelnek a munkavégzéshez szükséges, élhető körülményeket.

– Nagyon nagy a baj. A fiatal orvosok helyzete jelenleg kilátástalan. A nettó 95 ezer forintos bérért rengeteg túlmunkát végeznek, kialvatlanok, és ilyen körülmények között nincs lehetőségük családot alapítani sem. A túlhajszoltságnak – ami miatt gyorsan kiégnek – idővel a betegellátás is kárát láthatja, mivel a második, harmadik műszakban már nem képesek ugyanazt a figyelmet biztosítani. Ezért a megmozdulással a betegek iránti felelősségérzetünket is szeretnénk kifejezni – fejtette ki az elnök.

A performance-szerű megmozduláson – amelyhez hasonló nagyságú orvosdemonstráció még nem volt Magyarországon – körülbelül 100 fiatal szegedi orvos, illetve orvostanhallgató jelezte a részvételét. A szegedi demonstrálók buszokkal és autókkal érkeznek a rendezvényre.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. franzvon 2009. november 16. 22:40
  „moderálva”
 • 32. franzvon 2009. november 15. 22:41
  „Te meg majd helyrerántod magad:)))))”
 • 31. franzvon 2009. november 15. 22:30
  „Azért nem mindent kell Tarantino filmekből levezetni...
  Pedig szerettem a BB pezsgőt...
  (szar orvos vagyok az biztos, de az örök élet gyógyszere a fő kutatási célom, s nyomon vagyok!)”
 • 30. franzvon 2009. november 15. 22:22
  „Ma délután sütött a nap.
  Az ég kék volt, enyhe szellő lengedezett...
  Megszületünk,majd meghalunk.
  Ennyi.”
 • 29. flexsnake 2009. november 15. 01:09
  „22. az emberi szemétre az emberi szemetek reagálnak ;) Akinek nem inge... az a baj veletek köpenyesekkel hogy nagy az egótok a tudásotok meg annyi mint kovács pistinek az első osztályban. Ti drótozzátok mari néni csípőjét, mi meg egy rántással helyre rakjuk és ma már tud járni.
  Igen, az orvosok jelentős része szarik a betegre, nincs a gyógyításhoz tudásuk. Magasabb fizetést szeretnének de még azért sem dolgoznak meg amit kapnak. És ismét: akinek nem inge ne öltözködjön. A reagálásból látszik kik a szar orvosok :D”
 • 28. flexsnake 2009. november 15. 01:05
  „17. két napja, csütörtökön? :D Az még érdekes lenne.
  De helikopterral biztosan megoldanám.”
 • 27. flexsnake 2009. november 15. 01:03
  „16. mindig ékezettel írok. Az ékezetet a windowsban állítod be, nem függ a billentyűzettől. Magyar nyelvű a windows magyar nyelvű a kiosztás német a billentyűzet.”
 • 26. franzvon 2009. november 13. 21:14
  „Igen, megnyugodtam.
  És tanultam is valamit...”
 • 25. Lutetia 2009. november 13. 20:23
  „22. Hát igen, az őrjöngő vadbarom kicsit erős kifejezés volt...
  23. Igen
  24. Neeem, nem vagyok a Flexi! Remélem, ez a válasz megnyugtatott! :-))”
 • 24. franzvon 2009. november 13. 19:22
  „De azért nemTe vagy flexi igaz?
  (húúú ez már a paranoia...)”
 • 23. franzvon 2009. november 13. 19:18
  „Egyébként meg igazad van...
  (Lutetia az Párizs római kori neve?)”
 • 22. franzvon 2009. november 13. 16:23
  „Kedves Lutetia!
  Nem örjöngő vadbarom vagyok, hanem orvos,és flexi korábbi beszólása miatt rágtam be , amikor is leírta, hogy a magyar orvosok túlnyomó többsége emberi szemét.
  Csupán emlékszem, és emlékezni is fogok...
  Ennyi.”
 • 21. Hammada_Fleet 2009. november 13. 13:40
  „Azrendben van, illetve nincs rendben, hogy az orvosok - a kezdő orvosok pedig különösen - keveset, sokkal kevesebbet keresnek, mint ami megilletné őket munkájuk után. A kérdés az, hogy ezek az orvosok hol voltak és mit csináltak akkor, amikor az egészségügyi reform menetében lehetett és kellett volna tárgyalni erről a kérdésről is, ugyanúgy, mint a többiről, racionálisan, keményen, határozottan, okosan.
  Akkor hallgattak, mint szar a fűben. A legtöbb, amit most kikaparhatnak, néhány ezer forint havonta. Egészségügyi reform, ami biztosíthatná a rendszer racionális működését és az orvosoknak is távlatos biztonságot adhatna, a következő öt évben biztosan nem lesz, erre a fidesz már korábban kötelezettséget vállalt. Maradnak az izzadtságszagú, mocskos kis különalkuk.
  A fiatal orvosokat azzal tudom bíztatni, hogy húsz év múlva optimális esetben és kihaló rendszerben megcsíphetnek egy jól tejelő hálapénzes pozíciót, onnan rugdoshatják két lábbal a fiatalokat és kasszírozhatnak annyit, amennyit nem szégyellnek.”
 • 20. Lutetia 2009. november 13. 13:34
  „Én is nagyon sajnálom a magyar rezidenseket. Többek között azért is, mert a feletteseik sokszor halálra dolgoztatják őket.
  (Flexiben van valami, ami előhozza egyesekből az őrjöngő, személyeskedő vadbarmot (már elnézést), oly mértékben, hogy vannak, akik már nem is a témára koncentrálnak többé, hanem monomániásan őrá fókuszálnak. Olyan hatással van rájuk Flexi hozzászólása, hogy mintha beszűkülne tőle a tudatuk.
  Nem mindenben értek Flexivel egyet, dehát úgy gondolom, az övé is csak egy vélemény. A személyeskedőkön, a vicsorgókon viszont el vagyok képedve.
  Elnézést ezért a kis analizálásért, de valahogy kikívánkozott belőlem.)”
 • 19. porter 2009. november 13. 02:26
  „Kedves Csirén!De bizony egy kezdő rezidens orvos fizetése, ha nem ügyel és jó darabig nem ügyel, akkor bizony nettó 95 ezer körül van. Nem tudom honnan vagy ennyire biztos magadba. Hacsak nem te magad is az vagy, vagy valamelyik közeli ismerősöd. Nővér vagyok és én is sajnálom őket. Amelyik diploma előtt nem alapított családot, az nagyon nehezen tudnak összehozni valamit, vagy hosszú évek múlva. Kevesen viselik ezt a fajta életmódot. Nekem is nagy szerencsém, hogy a párom tolerálja még! Flexsnake, nem, nem lesz mindig orvos. Majd amior az ambulancia ajtaja előtt órákat fogsz várni, hogy egyáltalán bejuss, mert csak egy orvos van és nem győzi, Mert a többi külföldre menekült, akkor majd gondolkodhatsz azon amiket oda írsz. Most kérlek várj mindig türelemmel ha oda kerülsz, és soha ne szólj egy szót sem csak várj türelemmel. Majd lesz orvos!
  HAJRÁ MAGYAR ORVOSOK!”
 • 18. franzvon 2009. november 12. 21:28
  „És a 13. szerint női ruhában?
  Visszamögyök mostmán szülővárosomba nézelődni...
  Hát én végülis tősgyökerös szögedi lönnék vagy mi a ...”
 • 17. utazó81 2009. november 12. 19:24
  „Flexi akkor most haza látogattál? Ma láttalak Szegeden.”
 • 16. franzvon 2009. november 12. 17:54
  „Dehát most is ékezettel írsz!!!”
 • 15. flexsnake 2009. november 12. 17:01
  „Már van kínai háziorvos ;) Hülye aki marad és dolgozik :D Megunják és hazamennek. A vizitdíj meg alkotmánysértő mivel TBt fizet mindenki. Ja a hajlékony az nem, de hát ugye azért dolgozik a többi hogy eltartsa az ingyenélőket.
  Áldom a sorsot hogy el tudtam hagyni azt a <moderálva> országot :D”
 • 14. franzvon 2009. november 12. 16:32
  „Ez duma,duma, duma, duma,duma
  megaduma,gigaduma, dögunalom.......
  Hajrá Magyar Orvosok!!!
  És maradunk...
  (az a fülbevalós fül-tudod a fül-orr-gégész érzékeny az ilyesmire!!!
  nyugi, engem úgyis köt a titoktartás ...)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 százalékkal csökken a távhő ára

Januártól 15 százalékkal csökkennek a távhődíjak Szegeden – ezt Botka László közölte lapunkkal. Tovább olvasom