Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

10+1 változás az új évben

10+1 változás az új évben
Olcsóbban építhetünk új lakást, nő a nyugdíj összege, ingyenes lesz a személyi igazolvány. 2016 újdonsága az is, hogy adóköteles a magán pálinkafőzés, és bővül a fizetős útszakaszok száma.
1. Nagyobb adókedvezmény
A személyijövedelemadó-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklődött újévkor. Tovább emelkedett a kétgyermekes családok adókedvezménye, a megspórolható adó gyermekenként 2500 forinttal, 12 ezer 500 forintra nőtt.

2. Olcsóbb lakásépítés
Átalakult a családi otthonteremtés kedvezményeinek rendszere: 27-ről 5 százalékra csökkent az új lakások és házak építésének áfája, valamint ha valaki saját maga építi fel új otthonát, akkor 5 millió forint erejéig visszakaphatja az áfát. 

3. Alacsonyabb áfa a sertéshúsra
Szintén 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshúsok áfája, de ez a változás nem vonatkozik a feldolgozott és füstölt húsokra, a májra, a zsírszalonnára, a sertésfarokra, a fejre és annak részeire (a fülre és a nyelvre), a vesére, a tüdőre, a szívre, a velőre és a lábra.

4. Nőtt a nyugdíj
A nyugdíjak és több más ellátás – így például az árvaellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a fogyatékossági támogatás – összege 1,6 százalékkal nőtt péntektől. Mindez 2,6 millió embert érint.

5. Hatósági rezsicsökkentés
Több mint húsz hatósági eljárás díja és illetéke csökkent, illetve szűnt meg január 1-jén. Eltörölték a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az erkölcsi bizonyítvány, a diákigazolvány kiállításának illetékét. Az ellopott okmányokat ingyenesen állítják ki újra, ahogy a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványát, a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat, a vállalkozói igazolványt, az adóhatósági igazolásokat és első alkalommal a jogosítványt is.

6. Emelkedő bérek
Átlagosan 5 százalékkal emelkedett a rendvédelmi és a honvédségnél dolgozók bére péntektől. A felsőoktatási oktatók-kutatók 15 százalékkal kapnak többet, a nem oktatói kör számára 150 ezer forintos bérminimumot határoztak meg. A minimálbér bruttó 105 ezerről 111 ezer forintra nőtt, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált havi bérminimuma 129 ezer forint lett. Emellett 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra változott.

7. Adóköteles a pálinkafőzés
Idén már adójegyet kell kiváltania annak, aki magánfőzésben szeretne pálinkát előállítani. Egy adójegy 700 forint, és egy liter 42 térfogat-százalékos alkoholtartalmú párlat előállítására jogosít. December 31-éig évi 50 liter pálinka főzéséért 1000 forint átalányt kellett fizetni.

8. Több munka gyed mellett
A gyermekgondozási díj mellett már nemcsak a gyermek egyéves kora után lehet dolgozni, hanem a gyermek születését követő 169. naptól.

9. Magasabb bérplafon
Az állami cégvezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, a többieknél 3 millióra emelték a korábbi 2 millió forintról.

10. Módosult a szabálysértési törvény
Több ponton módosult a szabálysértési törvény január 1-jén. A rendőrök körözést adhatnak ki a szabálysértési bírság leülését választók ellen, illetve szabálysértési ügyekben is lefoglalhatnak tárgyakat a helyszínen.

+1. Új fizetős útszakaszok
A személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016. január elsejétől a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal bővült. Ilyen az M43-as Makó–országhatár közötti szakasza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befagytak a tavak, de már jön az enyhülés

Befagytak a tavak, de már jön az enyhülés
Az elmúlt napok hideg időjárása miatt befagytak a szegedi állóvizek. Tovább olvasom