Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

10 dolog, ami haszontalan halmozódik a lakásban

Szeged - Minden háztartásban találni olyan kacatot, amitől a tulajdonos nem szeretne megválni. Íme a delmagyar.hu haszontalanholmik-listája!
Állítólag kétféle ember létezik: a krónikus gyűjtögető és az aktív lomtalanító. Mégis minden háztartásban találni olyan kacatot, amitől a tulajdonos nem szeretne megválni, mert "jó lesz az még valamire"! Ilyen feleslegessé vált tárgyak nyomába eredtünk mi is, megkérdeztünk néhány szegedit, mit rejteget otthon, ami akár a kukába is kerülhetne. Íme a delmagyar.hu haszontalanholmik-listája!

A megkérdezettek közül páran említették az ajándékba kapott plüssállatok rengetegét, amelyek az ágyneműtartóban vagy a kanapé mögött végzik. Kilencedik helyre kerültek a műanyag figurák és a "soha el nem égetett" gyertyák, amelyekkel egyszer valaki meglepett bennünket.

Az ünnepi dekorációktól is nehezen válunk meg: ezeket általában mindenki elteszi, mert "jó lesz az még jövőre"! Csakhogy egy év múlva, a nagy ünnepi készülődésben (legyen az karácsony vagy húsvét) általában veszünk egy-két (három, nyolc, tíz) új füzért, alátétet, terítőt vagy üvegdíszt, a régiek pedig rendre a dobozban maradnak.

Iskolás szerelmektől egy-egy romantikus percben, vagy rokonoktól ballagásra kapott rózsák száradnak a hetedik helyen. Sokan már arra sem emlékeznek, hogy melyiket kitől kapták, de "nem zavarnak azok a lelógó, száraz virágok senkit". Igaz, porosak, és talán pók is fészkel bennük, a hölgyek mégis évekig őrizgetik a jeles pillanatok ezen emlékeit.Listánk hatodik helyére kerültek a "holnaptól rendszeresen sportolok" elhatározással megvásárolt sportszerek: súlyzók, lépegető- és futógépek, evezőpadok, és mindenféle más eszköz, amit húzni, nyomni, tolni vagy emelni kell.

Vannak közöttünk olyanok, akik a magazinokat halmozzák. Ők megveszik hetente vagy havonta a színes újságot, majd elteszik, hogy később még átrágják magukat a 34. oldalon található riporton, vagy azon a kétoldalas interjún, ami a kedvenc rendezőjükkel készült. Majd egyre magasabb lesz a rakat, eltelik egy-két-tíz év, a cikkek pedig ott hevernek olvasatlanul a spájz alsó polcán.A következő két helyet összevonva megkapták az elavulttá vált műszaki cikkek, elektromos készülékek és tartozékaik; vagyis életünk első walkmanje, a tizenöt évvel ezelőtt még modernnek számító video- vagy kazettásmagnó, discman, és ami belevaló, vagyis a video- és magnókazetták hosszú sora. Mert ki tudja, hátha holnap meg szeretnénk hallgatni a Bon Jovi válogatáskazinkról az Alwayst, vagy megnéznénk VHS-en a Top Gunt. Na persze...

Az előkelő második helyet foglalja el listánkon azoknak a ruháknak a halma, amelyekbe jövőre talán belefogyunk, amelyek öt-tíz év múlva újra visszajöhetnek a divatba, jók lesznek a gyereknek, vagy babaruhát varrunk majd belőlük, illetve sosem lehet tudni, mire lehet még felhasználni azokat. A szekrény aljában természetesen ott sorakoznak az ódivatú ruhadarabokhoz illő cipők, táskák és egyebek.És az első helyezett: a szekrény tetején vagy a kamra legalább három polcán sorakozó üres üvegek. Az "olaszból hozott limoncello" és a "három éve kaptam ezt a bort a főnöktől születésnapomra" italok poros palackjai felváltva ácsorognak az "idén nyáron tényleg főzök lekvárt" és a "végre teszek el befőttet télire" elhatározással félretett, üres lekvárosüvegekkel.

A lista bővíthető. Önnek milyen haszontalan holmijai vannak otthon?

Olvasóink írták

 • 17. luidev 2010. november 07. 11:48
  „sok igaz rám is, kibővítve pl: hogy gép merevlemezén is ugyanez a helyzet.”
 • 16. -flexsnake- 2010. november 06. 13:46
  „10 csontváz a szekrényben :D”
 • 15. persona 2010. november 06. 13:24
  „nekem bevált az a módszer, hogy amit 1 éven belül nem használtam, arra nyilván nincs szükségem. kukába vele!”
 • 14. franzvon 2010. november 06. 12:19
  „Nálam most is fekete lemezjátszóról megy a háttérzene...”
 • 13. té 2010. november 06. 08:55
  „jó sok unikumos üveg van a legalsó képen :D”
 • 12. mazsolaszolo 2010. november 06. 08:17
  „"Az alapelv az, hogy az a ruha/játék/cipő, amit két éve nem használt senki, arra nincs szükség."

  Ez kicsit durva. Talán ezt a gyerekednek kéne eldönteni, hogy mihez ragaszkodik és mihez nem, nemde? Hogy új játékot kap, és ez legyen a motiváció...biztosan kiváló tagja lesz felnőve a fogyazstói társadalomnak. :( Lehet, hogy két évig nem játszik vele, de az is lehet, hogy 15 év múlva szívesen elővenné. Te pedig még a lehetőségét is elveszed tőle, hogy valamihez is ragaszkodhasson. De persze, ez a te dolgod - és az én véleményem róla.

  Én - mint alább írtam is -, sok fölös lomtól hamar és szívfájdalom nélkül megszabadulok, de nem mindentől. Nem nyílvánítom szemétnek pl. a fényképeket, akkor sem, ha a rajtuk szereplő ember már 120 éve meghalt, sem olyan tárgyakat, amelyhez erős érzelmi kapocs fűz. A párom cuccait természetesen ő szortírozza - mert azok neki fontosak vagy nem fontosak, de azt ő dönti el, nem én, hogy mi a fölösleges neki vagy a megtartandó, nem én.”
 • 11. mazsolaszolo 2010. november 06. 08:08
  „Jobbára semmilyenek.

  Ha elszárad a rózsacsokor, akkor kihajítom, ha elolvastam a lapokat, és már biztosan nem kellenek semmire, akkor szintúgy landol a papírkukában. Dolgozzák fel újra. A háztartási szeméttől azt többfelé osztva lehet megszabadulni (csak szemét, bio, csomagolóanyag, papírkuka). Az üres üvegeknek van gyűjtője, (az adott áruházakban külön gyűjtő az elemeknek, a kiürült parfümösflaskáknak, tégelyeknem stb.) nem is túl messze a házunktó; ugyanott van egy gyűjtő a használt ruháknak - amit Mo-n már okosan bevezetett (és csak gratula nekik!) az Interspar és a Spar.

  Egyébként lehet kérni az önkormányzattól Spermühl-napot, amikor előre beljelenti az emberke, hogy pontosan mit rak ki a ház elé. Ami megmarad másnap reggelre :), azt összeszedik és és azt mind újrahasznosítják belőle, amit lehet. Elektronikus cikketől kezdve mindent.

  Ha pedig mégis maradna lom, akkor ott van az évi kétszeri kacatvásár, amiből az őszi a nagyobbik. (Otthon is volt már egypár, lehozta a DM is). Szépen kiballagok és eladom pár euróért azt a, mire nekem nincsen szükségem, másnak viszont még jó lehet.”
 • 10. joy 2010. november 06. 07:23
  „Most költözünk.
  33 év "termését" kell lomtalanítani!

  Rettenetes!
  :o(”
 • 9. Kathryn 2010. november 05. 22:05
  „Én évente kétszer "lomtalanítok" és könyörtelenül megszabadulok miden fölösleges cucctól. Az egyik lomtalanítás nyár közepe felé van, amikor áttúrjuk a házat és a fölös iskolai cuccoktól, ruháktól megszabadulunk. A ruhákat ki szoktam tenni jól láthatóan a kuka mellé. Mielőtt a kukáskocsi megérkezik, garantáltan eltűnik, akad gazdája. A másik nagy lomtalanítósdi karácsony előtt van. Ilyenkor a gyerekek holmijai kerülnek a figyelem közzépontjába: kinőtte, megunta, stb. A régi, már semmire sem használt játékokat összeszedjük és ami használható, bevisszük a volt ovijukba. Az alapelv az, hogy az a ruha/játék/cipő, amit két éve nem használt senki, arra nincs szükség. Karácsony előtt ráadásul a gyerekeket lehet motiválni azzal, hogy az idei karácsonyi ajándékoknak kell a hely majd a játékospolcon :-) A betétes üvegeket is a gyerekek vihetik visszaváltani, ilyenkor az érte kapott pénzt "szállítási díj" fejében "elverhetik" csokoládéra.
  Az a durva egyébként, hogy még így kb. félévente szelektálva is mindig akad egy csomó fölös cucc.”
 • 8. eva45 2010. november 05. 19:24
  „Nagyon magamra ismertem a cikkben. "Ez a majd jó lesz még valamire" nálam igencsak aktuális.
  De ha kidobok valamit akkor biztos hogy arra lesz szükségem.”
 • 7. varadipal 2010. november 05. 09:28
  „Van négy pár beltéri ajtókilicsem cimkével, csavarokkal komplett, jó állapotú.Viheti akinek kell.Tel. a főszerkinél.”
 • 6. p79 2010. november 05. 08:48
  „rókus1!

  A nagyobb áruházakban (pl. Media Markt, OBI) leadhatók a felesleges elektronikai motyók, szárazelemek (persze csak háztartási mennyiségben, nem egy teherautónyival). Én egyedül a használhatatlan ruhaneműkkel nem tudok mit kezdeni, mert az ugye veszélyes hulladék, így a szeméttelepre is macerás kivinni (asszem valami nyilatkozatot kell aláíratni, vagy mi).”
 • 5. p79 2010. november 05. 08:43
  „Kimaradtak a vitrinben lapuló porcelán étkészletek, poharak, nippek, soha nem használt társasjátékok, kártyák, puzzle-ok, tollasütök, ritkán használatos konyhai gépek és eszközök (amelyek általában helyettesíthetők, és már csak ezért sem keresgéli őket az ember egy polc tetején becsomagolva), ünnepi képeslapok tömkelege, ocsmány vázák, lejárt háztartási tisztítószerek, régi (értékes, de eladhatatlan) tankönyvek stb-stb. Mondanom sem kell, ezeknek a 80%-át a feleségem gyűjtötte össze.
  Ezek és a cikkben felsorolt motyók közül nálunk minden megtalálható. Pár hete próbálunk ezektől a vackoktól megszabadulni. Valami a szemétbe kerül, valami meg megy a vaterára. De ott meg akkora a túlkínálat, vagy épp az érdektelenség, hogy jó esetben sikerül eladni áron alul, vagy 1 Ft-ért.

  Ez a gyűjtögetés egyébként valószínűleg a szocializmus hagyatéka. Az átkosban ugye hiány volt mindenből, a kapitalista gazdaság aztán meg ránkzúdította ezeket a felesleges holmikat (vagy legalábbis nagy részét). Meg időközben a szokások is megváltoztak: amíg régen a társasági élet egyik színtere a lakás volt, addig ma inkább kávézókban, teaházakban, kisebb pubokban gyűlnek össze a barátok. Így nem csoda, hogy a lakás inkább funkciós térré alakult, ahová leginkább már csak pihenni és enni járunk. Ebből kifolyólag a minimál stílus tökéletesen kielégíti az igényeket: nincsenek hatalmas vitrinek, könyvespolcok, vannak viszont kis doboz formájú szekrénysorok a TV-nek, egy-két keleti "szobornak", dísznek, és ezzel le is van tudva a lakásenteriőr. Ha legközelebb új otthonba költözünk, mi is ennek megfelelően rendezzük be a lakást. Addig meg hordjuk ki folyamatosan a felesleges holmikat. Eddig kb. 6-8 nagy zsáknyi "szemét" és ugyanennyi nagy doboz eladható kacat gyűlt össze. Komolyan mondom: minél több holmi kerül innen el, annál inkább lesz otthonosabb a lakásunk. Olyan, mintha eddig fojtogató lett volna a levegő, és nyomasztó az egész tér. Na, ennek próbálunk véget vetni...”
 • 4. rókus1 2010. november 05. 08:29
  „Én jobban örültem volna ,ha arról is tájékoztatást kapok ,hogy a DM akciót ,gyűjtő napot szervez pl egy szombati napon a feleslegessé vált apró tárgyakból.nem a szokásos lomtalanításos módszerrel,hanem pl mozgó szemetes kocsik beállításával,amelyekhez a különböző városrészek lakói tól-ig időpontban levihetik a zsákjaikat amelyekben a szelektív hulladékgyűjtőkben nem tárolható cuccosok vannak szelektíven.pl:megunt elektromos kütyük 1zsák,dvd-k cd-k másik zsák,stb....persze én azt sem bánnám, ha lomtalanítos céggel bótolna meg vmi hasonlótés ilyen formán.”
 • 3. Alsóváros 2010. november 05. 08:25
  „Ezekből mind van, sőt van egy rakat kartondoboz is. A padláson elférnek.”
 • 2. gróf 2010. november 05. 07:56
  „:)
  Páran most büszkén felnéznek a kredenc tetején lévő sörös doboz gúlára és megállapítják, tényleg poros...”
 • 1. jozko 2010. november 05. 07:18
  „Kedves Kriszta!

  Ez gondolatébresztő cikk volt így reggel!
  Ritkán teszek ilyet:
  Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan lettek rosszul egy hibás falikazán miatt Zákányszéken

Hatan lettek rosszul egy hibás falikazán miatt egy lakásban Zákányszéken csütörtök este. Senkit nem kellett kórházba szállítani. Tovább olvasom