Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

10 ezer lapszám már kereshető a DélmagyArchívban

Szeged - Az egyetem Klebelsberg-könyvtára és a városi Somogyi-könyvtár két év alatt a Délmagyarország nagyjából 30 ezer lapszámát, vagyis 300 ezer oldalát dolgozza fel a DélmagyArchív internetes adatbázisába.
A 104 éves lap 1910 és 1945 közötti lapszámai a www.delmagyar.hu/delmagyarchiv internetes címen elérhetők. A két éve kezdődött együttműködés első mérföldköve a most elérhető 10 ezer 344 lapszám, 99 ezer oldal és közel 73 millió kulcsszó. Az archívumban 17 ezer egyetemtörténeti és 19 ezer szegedi helytörténeti cikket analitikusan is rendszereztek.

– Ha a családom szegedi gyökerű lenne, biztosan rávetném magam az archívumra. Utalásokat keresnék a családi történetekhez kapcsolódó eseményekre – mondja Keveházi Katalin, az egyetemi könyvtár főigazgatója a szolgáltatásról.

A hatalmas feldolgozó munkáról hozzáteszi: a Szegedi Egyetem című lap után szinte magától értetődő volt, hogy a Délmagyarország következik. Kihívás volt, nekiláttak. Önmagában a dokumentumok digitalizálása hozzátartozik egy könyvtár mindennapjaihoz, az azonban egyedülálló, hogy egy 104 éves regionális újság elejétől a végéig adatbázisba kerül. A Délmagyarország lesz az első ilyen lap. Decemberben, a Klebelsberg-könyvtár megnyitásának 10. évfordulójára szeretnének újabb időszakot átadni a közönségnek, 1956-ig vagy 1968-ig. A digitalizálással mindenesetre jóval előrébb járnak, mint a most megnyitott időszak. Amikor pedig – talán 2 év múlva – utolérik a Délmagyarország jelen időszakát, azt tervezik, hogy bizonyos késéssel a friss lapszámok is bekerülnek a DélmagyArchívba. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szürkehályog-műtét: 6 hét

Az országban átlagosan egy évet kell jelenleg várni szürkehályog-műtétre – Szegeden maximum 6 hetet. Az elmúlt három évben jelentős kapacitásbővítésen esett át a klinika, új műszereket és műtőt is kaptak. Tovább olvasom