Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

10 kilométeren 440 liter szemét a 43-as mentén

Szeged - Két óra alatt négy, egyenként 110 literes zsákot szedtünk tele tegnap pillepalackokkal a 43-as főút mentén Deszk és Ferencszállás között. Volt itt minden, mint a lizsében: román, francia, német és magyar palack, frissen kihajított és már évek óta a bokor alatt heverő. A 43-as főút és az útszéle takarítása a Magyar Közútkezelő Kht. feladata. A szeméttengerből úgy tűnik, évek óta nem szedték már itt össze a hulladékot.
Igen furcsán néztek ránk tegnap délelőtt a 43-as főút Deszk és Ferencszállás közötti szakaszán közlekedők. Az elsuhanó autókból csak annyit láttak, hogy egy fekete kabátos fiatalember kék zsákokba gyűjtögeti az út szélén lévő PET-palackokat, s ezt a műveletet egy fiatal hölgy fotózza. Mindezt azért tettük, hogy kiderüljön, ezen az alig 10 kilométeres szakaszon mennyi flakont dobálnak el az erre járók.

Délelőtt 9 és 11 óra között összesen négy, egyenként 110 literes zsák telt meg. A flakonok nagy részét nem is kellett széttaposnunk, mert ezt megtették helyettünk a járművek és az idő. Ugyanis számos palackon látszott, hogy jó néhány évszak elmúlhatott azóta, amióta kidobták a kocsiablakon.

A termés igen vegyes képet mutatott. Egyaránt volt közte magyar és külföldi gyártású. A hazai közül elsősorban egykoron ásványvizet, illetve kólát rejtőkre bukkantunk a fű között, a bokrok alján. Román felirattal főleg söröspalack akadt a kezünkbe, úgy látszik, hogy délkeleti szomszédaink jobban szeretik ezt a fajta szomjoltót, mint az üdítőt.

A röpke kétórás szemétszedés alatt négy, egyenként 110 literes zsákot töltöttünk meg hulladékkal. Fotó: Dobó Dolli
A röpke kétórás szemétszedés alatt négy, egyenként 110 literes zsákot töltöttünk meg hulladékkal. Fotó: Dobó Dolli

Mivel a 43-as főúton rengeteg külföldi is megfordul, köztük számos Nyugat- vagy Dél-Európában dolgozó bolgár, román és török, így nem csoda, hogy Francia-, Német-, Olaszországban, illetve Hollandiában palackozott innivaló palackját is összeszedtük. Az egyik pillepalack nyakán lévő számokból – a címkéjét már rég lemosta az eső – azt böngésztük ki, hogy szavatossági idejét 2001. október 31-éig őrzi meg. Vagyis több mint nyolc éve heverhetett az utat szegélyező fák alatt.

Annak ellenére, hogy csak a műanyag flakonokat kerestük, rengeteg másféle hulladékot, lomot is találtunk. A chipses zacskókat, csokis papírokat és összegyűrt szalvétákat feltételezhetően az utazók szórták szét. Viszont annak nagyon kicsi az esélye, hogy Klárafalva és Deszk közötti erdősávban észrevett fél heverő, hatalmas zsáknyi rohadt krumpli, széttört mosdókagyló, s féltucatnyi üres festékes vödör egykori tulajdonosa egyszerű átutazó lett volna.

A 43-as főút útburkolatának, valamint azon kívüli területének takarítása a Magyar Közútkezelő Kht. Dél-alföldi Regionális Főmérnökségnek a feladata. A cég éves szinten több mint 5 millió forintot költ a szétdobált hulladékok összegyűjtésére, elszállítására.

Áldatlan állapotok a parkolókban is

Hiába van hatalmas konténer a 43-as fent említett szakaszán található parkolók többségében, hulladék hever a környékükön is mindenfelé. Ezekbe is benéztünk, s az állati tetemtől kezdve a csorba zománc láboson át az építési törmelékig minden volt benne. Vélhetően ezeket sem a tranzitforgalom utasai hagyhatták ott.

Olvasóink írták

 • 5. waterbear 2009. április 03. 13:30
  „"Két óra alatt négy, egyenként 110 literes zsákot szedtünk tele tegnap pillepalackokkal a 43-as főút mentén Deszk és Ferencszállás között."

  És a két óra alatt vajon megszámolták-e, hogy ezen a hatalmas forgalmú úton az említett szakaszon, vajon hány pihenő és szemetes konténer van?

  A kiürített konténer egy nap alatt megtelik.... talán hetente ürítik, vagy nem?

  De üdvözlendő a jelenség, hogy az újságírók megdolgoznak a pénzükért... közmunkában:-))”
 • 4. klj_54 2009. április 02. 09:42
  „Direkt fényképezem ezt a jelenséget. Ez kimaradt az előzőből.
  Oka egyszerű:
  SOk hülyeség elhangzik arról, hogy mi van Európában.
  Néha pár kép segít kicsit közelíteni a valósághoz.”
 • 3. klj_54 2009. április 02. 09:40
  „Már írtam, ez a gond (szemét) nem magyar jelenség.
  Több DVD-nyi fényképet gyártottam eddig Európa országaiban.
  Nem mentség, de bizony máshol még nagyobb a kosz.
  Bizony Cannes környékén (többek között) is akkora az eldobált hulladék mennyisége az út mellett, hogy azt hittem a cigánytepepen vagyok!
  Nem vigasztal.”
 • 2. rozator 2009. április 01. 20:28
  „Egyetértek!”
 • 1. Madzsar 2009. április 01. 17:25
  „Ha az évek óta segélyen élő(sködő)k mindössze napi egy órát dolgoznának, máris minden csillogna a tisztaságtól! Miért félünk egy kis munkát kérni a segélyért cserébe??? Az ingyenélők is tehetnek valamit az országért, ne csak az a néhány adófizető vigyen már el mindent a hátán, akiket amúgy is a legjobban megsarcolnak! Ilyen elb@szott ország nincs még egy, ahol ennyi egészséges rokkantnyugdíjas és szociális segélyen élő munkaképes ember röhög az adófizetők pofájába! A milliárdokból végkielégített politikusokról és állami vezetőkről meg inkább ne is beszéljünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szundi, Gyime, Csubi anyó és Namármost

Szeged - Becenevek, de gúnynevek is születnek a szegedi Torony alatt. A városházi képviselőket… Tovább olvasom