Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

10 milliárdot nyert Szeged pályázatokon

Szeged - Több mint tízmilliárd forintot nyert különböző pályázatokon ebben a ciklusban a szegedi önkormányzat. Solymos László alpolgármester szerint kevés olyan pályázati kiírás volt az elmúlt négy évben, amelyre az önkormányzatok pályázhattak.
Szeged és román testvérvárosa, Temesvár kiemelt figyelmet fordít a természetvédelemre és a biológiai sokszínűség megőrzésére. Az élőhelyek felmérésére, fenntartására, újak kijelölésére és tanulmánytervekre még a ciklus elején nyert közel 25 millió forint uniós támogatást a két város. Ugyancsak egy közös projektben mintegy 300 millió forintos támogatást nyert Szeged és Temesvár a nagybani piacaik közötti kereskedelmi kapcsolat fejlesztésére.

 Elutasított pályázatok

Az önkormányzat szeretett volna pályázni a nyugati elkerülő út medencés kikötőig tartó megépítésének előkészítésére, de a pályázat beadásához szükséges támogatói nyilatkozatot nem kapta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A város hat helyszínen szeretett volna 16 térfigyelő kamerát felszerelni Szegeden, de pályázatát elutasították.
Még 2010-ben döntött a városi közgyűlés arról, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be egy természettudományos laboratórium kialakítására a Radnóti-gimnáziumhoz tartozó egykori bölcsőde épületében. Első körben forráshiány miatt nem nyert a pályázat, tartaléklistára került. A második körben viszont közel 300 millió forint támogatást ítéltek meg. A beruházás folyamatban van. A Belvárosi temetőnél és az Öthalmi egyetemi kollégiumnál 20 millió forintból épült jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely, amelyre 16,2 millió forint támogatást nyert a város. A szecessziós Gróf-palota tetőszerkezetét uniós támogatással újították fel 41 millió forintból.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a város közel egymilliárd forintot nyert csak a különböző nagyprojektjeihez – elektromos tömegközlekedési program, városrehabilitáció, a Vásárhelyi Pál utca felújítása, az Agóra építése – az úgynevezett önerőalapból. Az ivóvízminőség-javító beruházás, amelyről ebben a ciklusban született támogatói döntés, összesen 3,7 milliárdba kerül. A 2,2 milliárd forintos partfalprojektről, valamint a városrehablitáció közel 2,3 milliárdos kettes üteméről is ebben a ciklusban döntöttek.

Pályázott az önkormányzat szinkronüzemű napelemes kiserőmű megvalósítására is, amelyet az újszegedi sportcsarnok hasznosítana, de a projekt nem nyert, tartaléklistára került. Elbírálás alatt áll a Kemes utcai óvoda felújítására benyújtott önkormányzati pályázat is.

Solymos László alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzaton kívül a város cégei és intézményei is pályáztak és nyertek uniós forrásokat. Az önkormányzat összesítőjében azok az intézmények, civilszervezetek sem szerepelnek, amelyeknek támogató vagy együttműködési nyilatkozatot adott a város a pályázataik benyújtásához. De nincsenek benne a közfoglalkoztatással kapcsolatos pályázatok sem.

– Miután uniós eljárásrendek vannak uniós szabályokkal, igazából az elmúlt négy év kétharmad körüli pályázati nyertességi aránya nem mutat lényeges eltérést az előző ciklusokhoz képest. A probléma inkább az volt az elmúlt négy évben, hogy kevés olyan pályázati kiírás volt, amelyre az önkormányzatok egyáltalán pályázhattak. De erről nemcsak mi panaszkodtunk, hanem más önkormányzatok is – mondta az alpolgármester. Szerinte az mondható el az elmúlt négy évről, hogy a focistadionokon kívül nem sok olyan beruházás volt az országban, amelyek a 2010 utáni pályázatokból valósultak meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadkai padlásról indulnak a jobb élet felé

Szabadkán pihentetik az embercsempészek azokat a migránsokat, akik egy jobb életre vágyva az Unióba tartanak. A város mellett egy bezárt téglagyárban jártunk, ahol többtucatnyi migránssal találkoztunk. Tovább olvasom