Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

10 milliót kérnek a szomszédok az Art Hotel kivitelezőjétől

9,8 millió forintos kártérítési igényt nyújtottak be a nemrégiben átadott Art Hotel szomszédjai. A Zrínyi utca 10. szám alatti lakók közül nyolcan állnak ki a Market Építő Zrt.-vel szemben.
– A munkálatok mindennap reggel 7 órától éjjel 11-ig, sőt akár a hajnali órákig is elhúzódtak, lehetetlenné tették a pihenésünket. A szálló por és a szennyeződések pedig több esetben egészségromlást is okoztak – mondta egy neve elhallgatását kérő Zrínyi utca 10. szám alatti lakó.
A nő a nemrégiben átadott új szegedi belvárosi szálloda szomszédja. A Somogyi utcai Art Hotel kétmilliárd forintból épült, 438 millió forint uniós és állami támogatást használtak fel. Lapunk több alkalommal foglalkozott a szálloda építésével, többször tiltakoztak ellene az ott élők.

Most az építkezés kivitelezőjével szemben nyolc lakó a joghoz fordul. Kártérítési igényüket lakástulajdonosok és bérlők is benyújtottak, akik nem járultak hozzá, hogy leírjuk a nevüket, ahogy az arcukat sem vállalták fényképünkön. Négyüknek saját tulajdonában van az ingatlan, négyen közülük a IKV-tól bérlik.

Kilátás a falra és az utcára. Fotó: Karnok Csaba
Kilátás a falra és az utcára. Fotó: Karnok Csaba


Szerintük 2011. augusztus 1. és 2012. augusztus 30. között a szállodát építő cég nagyon megnehezítette az életüket. Nem tudtak pihenni, a gyerekeket nem engedhették az udvarra. A lakók követelésének másik része a panoráma elvesztésére vonatkozik. Mint mondják, több millió forintért vásárolt ingatlanjaik értéke csökkent, a lakások sötétebbek lettek, az ablaktól néhány méterre egy közel 20 méteres tűzfal éktelenkedik, amely nemcsak a kilátást, a napot is eltakarja. – Az építkezés alatt több nyílászáró ment tönkre, megrepedeztek a falak, jelentős a kár. A 13 lakó közül azonban csak nyolcunkat érint ennyire komolyan az ügy, a kártérítés mértékének megállapításakor a jogi képviseletünk véleménye alapján is nagyon méltányosak voltunk – fogalmazott a nő.

Meghalt a kerekes székes tiltakozó.

A lakóktól megtudtuk, hogy a két éve lapunkban bemutatott kerekes székes hölgy, aki a házban lakott, és annak idején tiltakozott, mert mozgását korlátozta az építkezés, azóta életét vesztette. 
Elmondta, levelet írtak a cégnek, amelyben a kivitelezési munkák idejére napi ezer forintos kártérítést követelnek, mindennel együtt 9,8 millió forintot. – A válasz felháborító. Arra hivatkoznak, hogy a ház udvarán végzett felújítás és a közelben kialakított parkosított kert, illetve a szebb utca megtéríti azt az apró, kellemetlenségnek sem nevezhető tényt, hogy az építkezés ideje alatt távolabb kényszerültünk parkolni. Szerintük az udvar és a kellemes utcafront az ingatlanok értékét még növeli is, így elutasították a kártérítési igényünket – hallottuk a nőtől, aki képviseli a lakókat. A Market Építő Zrt. visszautasította azokat a vádakat is, miszerint éjszaka és hétvégén végezték volna a jelentősebb zajjal járó munkákat, szerintük a zajszint és por mennyisége is a megengedett határértéken belül volt az építkezés ideje alatt. A lakók azonban nem adják fel, jogi útra terelik ügyüket.

A Market Építő Zrt. az e-mailben feltett kérdéseinkre három nap elteltével sem válaszolt, telefonon sem értük utol őket. Így nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mi a véleményük a lakók problémáiról, és mi az üggyel kapcsolatos álláspontjuk.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. geza 2013. április 01. 17:01
  „#47 A Royalt kibulizta magának a Török Márk féle Hök. 500 millióért jutottak hozzá. Kíváncsi lennék honnan volt a pénz.
  Abból luxus koleszt akarnak csinálni tavaly kezdték volna a felújítást de vmiért csúsznak”
 • 50. Carlo 2013. április 01. 12:28
  „Szerintem meg nem a kivitelező a hibás, próbálják az önkormányzatot perelni, hiszen az adta el a telket, és adta ki az építési engedélyt.
  Az építéssel járó por és egyéb kellemetlenségekért valóban lehet pereskedni, csak kérdés, megéri e.
  Másfelöl az udvart meg az építtető igazán felújíthatta volna homlokzatilag, mert így eléggé elüt a két stílus, nem esztétikus, de ez megint ízlés kérdése..”
 • 49. polo 2013. április 01. 11:17
  „a kivitelezővel arról kéne beszélni milyen tájképet lehetne oda festetni vagy rakatni a másik meg egy udvarmozit is kilehetne alakítani a fal adottsága miatt és esténként egy-egy régi magyar filmet vagy valami kis jó vígjátékot levetíteni a befolyó pénz meg maradna a társasháznál.
  Szerintem is hiszti az egész .”
 • 48. macs 2013. április 01. 10:52
  „A lakások bejárata és feltételezem a konyha ablaka néz az udvarra, a szoba a Zrinyi utcára. Nos, aki kinéz a szobája ablakán, mit lát? Szerintem a szembe lévő házat. Innentől kezdve nem értem, miről beszélünk?
  Ismerek olyan bérházat, ahol a gangról a szomszéd ház tűzfalára látni. Ott pl. mit kéne csinálni?”
 • 47. csakegyalampolgar 2013. április 01. 10:19
  „Igen, ez a szálloda itt marad, bár láttam én már bontási engedély új ingatlanra..; de azért mégis nem új ingatlannak kell a jövőjét kitalálni, hanem a már meglévő épületben élők életminőségét kellene javítani, ami pedig ettől a "csoda épülettől" csak romlani fog...; az biztos, hogy a Szabadtérire van ez az egész kitalálva, de kérdezem én, miért nem volt jó a Royal?arról volt szó, hogy azt felújítják, bár számszakilag értem, hogy egy új építkezésből kategóriákkal több pénzt lehet "ide-oda" számlázgatni...”
 • 46. polo 2013. április 01. 10:08
  „m azon kéne okoskodni miként kéne pénzt kiperelni a másikból mert ez a szálloda akkor is ott marad ha kapnak kártérítést inkább arra koncentrálni miképp lehetne a legjobban hasznosítani.”
 • 45. csakegyalampolgar 2013. április 01. 09:47
  „Alapvető jogokat sért ez a szálloda, és még ronda is; az pedig, hogy nem vállalják a nyugdíjasok az arcukat, mégis hol kellene vállalni, <moderálva>; összegezve: egyik hozzászóló sem lakik itt, nem szabad elítélni azokat, akik viszont itt laknak, és mondjuk nem nagyon kérdezték meg őket semmiről- mert hozzátenném így szokott működni a dolog- én továbbra is drukkolok nekik, érjék csak el a céljukat...”
 • 44. eleonóra 2013. április 01. 09:13
  „Hangsúlyozom, hogy nem vagyok érdekelt a dologban,de nyugdíjas vagy sem a reklamálóknak igazat adok.Mint 1 börtön olyan lett az udvar.Igaz erről nem a kivitelező, hanem a tervező tehet.Úgy nézem, hogy az ablakok pont a falra néznek ,hát nem szép látvány.Régen a Gödör sörözőtől az utcát lehetett valószínüleg látni.”
 • 43. polo 2013. április 01. 08:11
  „Megint kevesebb a mexikói sorozatok a tv-ben ezért most valakivel <moderálva>ekedni kel.
  Régen jobb volta kilátás a sok részeget az ordibálás a cigifűst sokkal jobb volt ezek szerint mikor még a sörkert üzemelt.
  Nyugdíjasaink nagy része azt hiszi mindenhez joguk van sok család életét megkeserítik és hátráltatják a fejlődést tisztelet a kivételnek.”
 • 42. anulla 2013. április 01. 00:27
  „Valaki járt mostanában ara? Szerintem a hatályos beépíthetőséget is bőségesen túllépték. Pl zrínyi utcából lehet bemenni, az SZKT-n keresztül. Szerintem ez a cég a legnagyobb vesztese. A szálloda a faláig ér, elvették a teljes udvarát és kapuját.
  Vagyis az SZKT ingatlana 100%-osan beépített teleken áll. Néztem régi fényképeket az építkezés kezdetéről és elöttről, látható hogy a cikkben szereplő házon 2 ablakot, szkt-nál 8 ablakot befalazott a hotel. EZ vajon megengedett? Összeér 4 épület teljesen!”
 • 41. FreeSpeechForTheDumb 2013. március 31. 23:03
  „Ha valóban sérültek pl. a nyílászárók, azért kérhető kártérítés, de egyébként meg tényleg felesleges hisztinek tűnik a dolog.

  potter00,
  Tetszenek az ötleteid, főleg a graffitis-növényes! :) Ez a helyes hozzáállás: ha valamin nem tudunk változtatni, akkor igyekezzünk a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni belőle.”
 • 40. bánki 2013. március 31. 20:56
  „<moderálva>

  Az építés zajjal jár !”
 • 39. merida85 2013. március 31. 20:55
  „A lakóknak nincs igazuk, pénzéhes bagázs. Ingatlanuk értéke talán egy picit emelkedett is és rendezett lett a kornyék”
 • 38. Zotya100 2013. március 31. 18:14
  „Eleve bűzlik az ügy, hogy miért nem merik az arcukat vállalni. Valami "okos" jogász felvilágosította őket, hogy így esetleg lehetne pénzt kicsikarni az építtetőből, hát megpróbálják, de sunyin, lehetőleg nem nyilvánosan. Név nélkül panaszkodni, gyalázkodni könnyű. Remélem nem kapnak semmit!!!!”
 • 37. tzrtz 2013. március 31. 18:03
  „Ki engedte ezt száz emeletes beton trágyát beletojni a város közepébe?! Miféle városképet alakítanak így ki? Pénzarcú Szeged projekt, vagy mi ez? Legközelebb a Széchenyi téren építenek majd 50 emeletes üvegpalotát egy bank részére esetleg, mert azok meg azt szeretnék, Botkesz meg örül hogy van beruházó? Mert ma úgy tűnik, már abszolút mindent lehet, csak legyen valami változás.

  Ebbe a szállodába is ki fog menni? Mert ma épp sötét ablakokkal álldogál a belváros közepén.”
 • 36. Sandman 2013. március 31. 16:46
  „Én még a helyükben a könyvtár építtetőjét is bérelném, mert eltakarja előlük a Dómot! Én inkább azon gondolkodnék a helyükben, hogy hogyan lehetne otthonosabbá tenni a zárt udvart!”
 • 35. macs 2013. március 31. 16:10
  „Miért van olyan érzésem, hogy bocs a kifejezésért, de a lakók közül néhányan "megérezték a pénz szagát". :-) Hátha sikerül valamicskét kisajtolni az építtetőből.
  Tudja valaki, hogy Sörkert helyén anno mi volt?”
 • 34. macusnéni 2013. március 31. 15:37
  „Az építési engedélyezést minden szomszéd tulajdonosnak kiküldik.De nem ám ,tervrajzot. Én is kaptam a szomszédom építkezéséről,pedig csak kiskert és gyümölcstároló cimen szerepel.Ha kíváncsi vagyok rá akkor az ügyintézőnél megtekinthetem.Mit épít itt luxus szállót,arra kellene ide látogató sok-sok fizetőképes tag is.Azok pedig elmaradnak.Mit fényezik itt magukat,józan alsóvárosi paraszt ésszel gondolkodjanak már.Ideje lenne felébredni.”
 • 33. Piano 2013. március 31. 15:33
  „álljanak ki és mutassám meg az arcukat, így könnyű reklamálni”
 • 32. bodnar.gabben 2013. március 31. 14:56
  „Én Tarjáni lakosomat szívesen elcserélem egy zajos belvárosi lakásra. Itt nyugalom van.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műholdon érkezik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell állítani óráinkat. Az egy óra alváshiány sem az embereket, sem pedig az állatokat nem viseli meg. Tovább olvasom