Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

10 munka, aminél nincs rosszabb

Szeged - Már-már közhelyes, de legalább egyszer mindenkinek végigfut az agyán, hogy az ő munkája a legrosszabb a világon, hogy a munkahelyénél rosszabb nem létezik. Összeszedtünk néhány olyan állást, amelyet talán senki nem szokott irigyelni. Íme a listánk – a sorrend véletlenszerű.
1. Csatornatisztító

Azt is mondhatnánk, ennél mélyebbre nem lehet süllyedni: a föld alatti csatornák időnként eldugulnak, vagy csak karbantartás, ellenőrzés miatt kell végiglátogatni a város alatt futó járatokat. Oroszországban például nagy a csatornatisztító megbecsültsége, még szobrot is állítottak a csatornanyílásból épp kikecmergő védősisakos férfiaknak. Persze mára a technikának köszönhetően például a csőgörény is elvégezi a piszkos munkát.

2. Vécés néni

Nem tűnik bonyolult feladatnak beszedni a pénzt a dolgát végezni akaró emberektől, mellé papírt osztogatni. Közben lehet rádiót hallgatni, olvasgatni. A valós munka inkább zárás után kezdődik: a mellékhelyiségek tisztán tartása minden bizonnyal visszataszító lehet – nem részleteznénk, mennyire...

3. Jegyellenőr

Valószínűleg mindenkinek van a tarsolyában legalább egy olyan sztori, amely jegyellenőrhöz kapcsolódik. Úgy tűnik, hogy a vonatokon dolgozó kalauzokat kisebb utálat övezi, mint a városi tömegközlekedésen dolgozó kollégáikat, főleg ha a fővárosban áll be valaki BKV-ellenőrnek – pedig a feladat ugyanaz. alapvetően nem tűnik nehéznek a munka: el kell kérni az érvényes jegyeket és bérleteket az utasoktól. Valószínűleg a bliccelők sem teszik kellemesebbé a fagyban vagy hőségben végzendő, párban járkálós, beszélgetős munkát (vagy amikor a peronon dülöngélve kell feljegyezni a lakcímet meg az anyja nevét...).

4. Hullaszállító

Már az elnevezés is kissé visszataszító, elvégezni még rosszabb lehet. Persze nem a fémtepsik cipelése a borzasztó, hanem az út, ahogyan belekerül a test. Egy-egy közúti baleset, vonatszerencsétlenség vagy gyilkosság helyszínéről nem lehet kellemes összeszedni a holttesteket, aztán hazamenni a családhoz vacsorázni, hogy másnap újult erővel vethesse bele magát a munkába a hullaszállító.

A call centerben: monoton munka, ingerszegény környezet. Fotó: internet
A call centerben: monoton munka, ingerszegény környezet. Fotó: internet

5. Call centeres

Egész nap egy mikrofonnal ellátott fülhallgatóval ülni a monitor előtt, és ugyanazokat a mondatokat ismételgetni nem valami változatos feladat – még akkor sem, ha az ügyfél problémái vagy annak elmagyarázása más és más. A kollégák egy paravánnal elválasztva ülnek egymástól, a hangot ez nem zárja ki. Még akkor is frusztráló lehet a bezártság, ha családi fotókkal vagy színes post it cetlikkel próbálják feldobni a saját bokszukat.

6. Ügyfélszolgálati munkatárs

Nem sokban különbözik a fent említett call centeres munkától. Az ügyfélszolgálati munkatárs személyesen találkozik a panaszossal, ami talán még kellemetlenebbé teszi az elvégzendő munkát. A személyeskedés, a zsörtölődés sorban állás közben szinte kötelező, ahogyan a félhangos, epés megjegyzések is a türelmetlen és értetlen ügyfelektől. Persze az sem marad el, hogy az ügyfelet nézik hülyének, a nagy számok törvénye miatt. Hatalmas türelem szükséges ehhez, akár a kis ablak egyik, akár a másik oldalán áll valaki.

7. Prostituált

Ezt talán nem is kell magyarázni. A prostituáltak nem mind egyforma körülmények között és pénzért dolgoznak, óriási különbségek vannak, de az utcán, útszélen ácsorgó lányok mindenképpen nagy veszélyben vannak: kirabolják őket, elveszik a pénzüket, nem beszélve a fertőzésekről és a megalázó körülményekről.

Az útszélen dolgozó prostituáltak rengeteg veszélynek vannak kitéve. Fotó: internet
Az útszélen dolgozó prostituáltak rengeteg veszélynek vannak kitéve.
Fotó: internet

8. Ápoló (több műszakban)

Feltételezhetően nem azért lesz valaki ápoló, mert különös örömöt talál a magatehetetlen részegek vagy hajléktalanok levetkőztetésében, fürdetésében és kijózanításában. A detoxikálón mellett az idősek pelenkázása sem csábíthatja a fiatalokat efelé a szakma felé. A folyamatos ugráltatás és éjszakázás már csak hab a tortán...

9. Porszívóügynök

Valójában minden ügynöki munkát felsorolhatnánk: becsengetni a lakosokhoz és meggyőzni, hogy vegyenek valamit, amire valójában semmi szükségük, nem egyszerű, a munkából megélni még nehezebb lehet. Másik megoldás az utcán leszólítás vagy stand felállítása, de inkább átmegyünk az utca másik oldalára, minthogy meghallgassuk a kihagyhatatlan ajánlatokat, akciókat és „soha vissza nem térő" alkalmakat.

10. Utcaseprő

Szükség van rájuk, nélkülük szemétben úszna a város, munkájuk szinte sosincs befejezve. Hajnalban kelnek, hogy mire a többiek munkába indulnak, összeszedjék az elmúlt éjszaka mocskát a járdákról. Télen a mínuszokkal küzdenek, nyáron pedig az óvszertől kezdve a romlott ételekig mindenfélét találnak az utcákon.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Eper1201 2010. április 16. 21:06
  „Ki írta ezt a "cikket"?”
 • 55. cimet53 2010. április 15. 11:46
  „46# Te igen,én viszont biztos nem.”
 • 54. CID 2010. április 14. 20:43
  „Szerintem, meg az egyesben az mszp-t lecserélném fidesz-re :)”
 • 53. 777kutya 2010. április 14. 19:11
  „Szerintem meg a megyei 2010-es top 10 szemét meló:
  1. mszp pártmunkás
  2. a vásárhelyi ATEV dögtelepen daráló karbantartó
  3. ugyanitt takarító
  4. Cserepes soron postás
  5. Szkt ellenőr
  6. parkolóőr
  7. újságíró :-))
  8. börtönőr
  9. ügyeletes orvos
  10. pedagógus
  10.”
 • 52. 777kutya 2010. április 14. 18:48
  „A két legjobb szakma a világon:
  1. tudós
  2. kurva
  Mindkettő azzal keresi a pénzt amit szeret csinálni.”
 • 51. felületkezelő87 2010. április 14. 17:46
  „Az a legelszomorítóbb, hogy régen minél undorítóbb volt egy munka (pl. csatornatisztító, takarító, stb.) annál jobban megfizették és megbecsülték a dolgozókat. Ma pedig ezek tartoznak a legkevésbé megfizetett munkák közé, ráadásul még le is nézik az embert, ha ilyen a foglalkozása. Dédnagyapám szerint régen az udvari vécé tisztítói kiskirály módjára éltek, és mindenütt tiszteletet kaptak. Akkor még volt, aki megbecsülte azokat, akik ilyen munkákat képesek végezni. Az ápolókat meg csak addig alázzák, amíg el nem jutnak abba a korba, hogy őket is pelenkázni kell. Aztán már azt sem tudják hogy hízelegjenek.”
 • 50. Mignon 2010. április 14. 14:31
  „Vagy, milyen munka lehet az, amikor az
  igazsagügyi orvosszakertö a Bonctani Intezetben dolgozik...?

  Ha nekem oda be kellene mennem,
  mar a bejarati kapuban összeesnek.........!!

  Biztos.”
 • 49. marcosnosta 2010. április 14. 14:00
  „milyen szörnyü lehet ha valaki hullaöltöztet?, képzeljétek el hogy az az eber egy családos apa, vagy anya, és mikor kicsi gyermeket kell öltöztetni, belegondolni is megszakad a szívem :(”
 • 48. marcosnosta 2010. április 14. 13:57
  „azért ne feledkezzünk meg ugyebár a hullaöltöztet?kröl sem, és persze azokról, akik baleseti ment?sök, tudnillik, darabokban kivenni az embereket igencsak idegkimerít? és borzasztó munka :-s”
 • 47. steven050 2010. április 14. 13:07
  „Kedves Dm újságíró magadat kifelejtetted az első helyről. Ugyanis nem lehet könnyű minden nap szembesülni a durvábbnál durvább kritikákkal.”
 • 46. klj_54 2010. április 14. 11:07
  „Egyet nem értek:
  A prosti lehet olyan nimfomán nő is, aki mekapja mai járneki és még fizetünk is érte!
  Tehát lehet, hogy aki azt teszi annak a világ legjobb állása!
  Mert ugye minden nézőpont kérdése.”
 • 45. CID 2010. április 13. 23:24
  „44. hozzászólás Besenyő_Pistabácsi 2010.04.13. 22:41

  Ha, a szüzesség elvesztése volt a legszörnyűbb, akkor nagyon ..... valamit :)

  Mignon bá, ha 62 forintos könyvben olvastad, akkor megértem :)”
 • 44. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 13. 22:41
  „Minden relatív! Pl. amikor a család három generációs hölgyei beszélgetnek a legszörnyűbb érzésről! Azt mondja a lefiatalabb, hogy szerinte a szüzesség elvesztése a legborzasztóbb! Az édesanyja szerint a szülés sokkal borzasztóbb! Erre a nagyi, ejj gyermekeim, akkor nektek még a biciklilánc nem csípte ada pöckötöket!”
 • 43. Mignon 2010. április 13. 22:40
  „Na, megtalaltam a könyvet!

  CID!

  Gondolom, a kemenyseprö azert mert "fekete", "piszkos", stb.

  De erröl többet ir, es ki is vesezi a temat a könyvben, ami hal?stennek nekem megvan:

  Rath-Vegh Istvan : Hatalom es penz c. könyveben.
  541-562 oldalakig.
  Ö, a "A becstelen foglalkozasok" cimet adta neki.

  Budapest, Gondolat Kiado,
  fogy. ar = 62 forint”
 • 42. CID 2010. április 13. 22:24
  „Hülye németeknek, miért tisztességtelen a kéményseprő , Mignon ? A hóhért már meg sem kérdezem ?”
 • 41. CID 2010. április 13. 22:21
  „De jó, benne vagyok az első hatban :)
  Azért, DM-es újságíró nem lennek ;)”
 • 40. Mignon 2010. április 13. 22:21
  „Erröl olvastam mar több könyvben.
  A cime volt:
  "Tisztessegtelen foglalkozasok"

  Nemetül:
  "Unehrliche Berufe"

  Ott, a lista ha jol emlekszem igy nezett ki:

  1. hoher (der Henker)
  2. kurva (die Hure)
  3. a kemenyseprö ( der Schornsteinfeger)
  .
  .

  a többire nem emlekszem, elö kellene keresnem a könyvet...”
 • 39. Mignon 2010. április 13. 22:12
  „A gondolat jo, erdekes erröl egy cikket irni.
  De, ez a cikk igy nem sikerült.
  Egy semmi.

  En, megegyszer nekifognek...”
 • 38. rombolo 2010. április 13. 21:14
  „KI akar polgármester lenni? Van annál rosszabb ? Kérdezd Botkát. :-)”
 • 37. hién 2010. április 13. 20:36
  „10. alfa258 2010.04.13. 11:52

  hién: te nem vagy normális, a komcsizás ment az idióta agyadra? Hagyd már abba, készülhetsz a királyválasztásra te tökéletlen3
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Nemtán van mitől félned? Mert nekem tiszta a lelkiismeretem! Ha pedig olvasni nem tudsz ( DM) akkor észre se fogod venni, hogy miről van szó. Sügér!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borda Réka különdíjas szonettje

Szeged - A miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégium Deákpoézis – 2010 címmel középiskolai… Tovább olvasom