Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

10 társasház nyert támogatást - 7 még vár

Szeged - Csöpög az állami támogatás a 4 évvel ezelőtti panelpályázatokra. 10 társasház nyert most; az Etelka sori ugrásra kész, a Szamos és a Retek utcában vannak félelmek.
Az interneten elérhető információk szerint a 2009-ben kiírt utolsó panelfelújítási pályázaton részt vett szegedi társasházak közül 10 kapott állami támogatást az utóbbi hetekben, 7 lakóközösség még vár a sorára.

Négyen a múlt héten kapták a hivatalos értesítést. A Retek utca 8. szám alatt lakó Bakacsi József szerint olyan sok náluk a tulajdonosok tartozása, hogy nagyon kockázatos belevágni a több mint 70 millió forintos építkezésbe, fizetni mások után pedig nem akar. Úgy tudja, a 30 lakásos ötemeletes panelben minimum két lakáson jelzálog van már az adósságok miatt. Többen kicseréltették a nyílászárókat, nem vártak az állami döntésre.

Hat új nyertes

Hat szegedi lakóközösség is örülhet, közös képviselőjüket a napokban tájékoztatta a pályázatkezelő állami cég az odaítélt állami támogatásról. Nyert a Csongrádi sugárút 110. több mint 70 milliós pályázata, a Gyík utca 21. több mint 30 milliós pályázata, a Hont Ferenc utca 19. 40 milliós pályázata, a Lomnici utca 23. több mint 20 milliós pályázata, a Római körút 13. több mint 55 millió forintos pályázata és az Űrhajós utca több mint 40 millió forintos panelfelújítási projektje.

A Szamos utca 5–7.-ben egyelőre szintén több a kérdés, mint a válasz a felújítással kapcsolatban. Ebben a tarjáni tízemeletesben 160 lakás van, rengeteg az albérlő, és sok az idős, egyedülálló lakó. A 192 millió forint értékű beruházáshoz a tulajdonosoknak több százezer forint önerőt kell mellé tenni, ezért többen félnek, hogy sokan nem bírják a terheket. Az első emeleten lakó nyugdíjas asszony szerint nehezen, de kigazdálkodható a pénz. A szalagházban a homlokzatot hőszigetelik, nyílászárókat cserélnek, és napkollektorok segítik majd a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást. A közös képviselőtől korábban azt a biztatást kapták, hogy csak az első év lesz „húzós", utána amit megspórolnak a fűtésen, abból kifizetik az önerőt. A Retek és a Szamos utcában a héten tájékoztat a közös képviseletet ellátó SZISZ Kft., csakúgy, mint a Kukorica utca 2.-ben, ahol 19 lakás vár a 30 milliós felújításra. Ott a lakók optimisták, náluk nincs renitens, aki elmaradt volna a közös fizetnivalókkal.

Ugrásra készen áll az Etelka sor 12. szám alatti ötemeletes ház 15 lakása. A közös képviselő, a Tiszaház Plusz Kft. mindent előkészített, kiválasztották a kivitelezőt, a pecsétek, aláírások hiányoznak az iratokról, és ha minden jól megy, az idén el is készül az ablakcsere a homlokzat- és a tetőszigeteléssel együtt közel 20 millió forintért. A házban olyan jól állnak a lakók, hogy tavasszal, amikor az ügyintézést elindította Patainé Huszka Krisztina közös képviselő, úgy is vállalta a közösség a felújítást, hogy még nem volt biztos, meghosszabbítja-e az önkormányzat a városi támogatás kifizetését. Közben ennek a dotációnak a kérdése is tisztázódott, az önkormányzat bankja meghosszabbította jövő nyárig a panelprogramnak nyitva álló kedvezményes hitelkeretet.

Olvasóink írták

 • 13. macs 2013. október 11. 17:22
  „10. vélemény,
  biztosan igazad van, de amikor mi csináltuk a panelprogramot, akkor a lakók 36%-a vett fel hitelt, a többi cashben fizetett. A bank velük kötött szerződést, a részleteket nem tudom, de államilag kamattámogatott hitelt kaptak, azt tudom. A törlesztőrészletet beépítették a közös költségükbe. Egy feltétel volt, hogy a ház számláját a hitelt nyújtó banknál kellett vezetni.
  Mostanság nem tudom, hogy van.
  Egyébként nem kell ahhoz hitelt felvenni, hogy a nem fizetők miatt eladósodnak a társasházak, de hidd el ez nem csupán a panelekre igaz. Van ismerősöm, aki nem panelben lakik, és náluk is gond van két nemfizető szomszéd miatt.”
 • 12. okz63 2013. október 11. 07:19
  „7. vélemény 2013.10.08. 15:21
  "Így legalább nem adósodik el annyira a házatok a nemfizetők miatt."
  Mondj egy olyan házat, ahol hitel nélkül is meg tudták valaha is valósítani a panel-programot!
  Jól látszik, hogy számodra a panel egy értéktelen épület, legszívesebben az összeset lebontanád.
  Bántja a szemedet, hogy a felújításokkal épül-szépül a város, mert így nem tudod fikázni a polgármestert... ;-)”
 • 11. okz63 2013. október 11. 07:17
  „5. IVY 2013.10.08. 15:09
  "A Szamos u. - Retek u. sarok egybekötve a Kemes udvarral az életben nem lesz felújítva. Albérlők, idős és idősödő lakók, érdektelenség."

  Szerintem ott inkább a közös képviselőn múlik, hogy semmi előre lépés nem történik.
  Ő az amish-ok közé való, megrekedt teljesen a múlt században...”
 • 10. vélemény 2013. október 08. 20:48
  „8. macs
  .. nem a ház, hanem a lakók veszik fel a hitelt,
  - Szerinted még midig kötnek eladósodott BÁR listásokkal kölcsönszerződést?
  Lehet, hogy régen egyénileg adósodtak el (ablak csere), de a csomagolásra a hitelt csak közösen lehet felvenni. Így a banknak kevésbé kockázatos az uzsorázás.”
 • 9. macs 2013. október 08. 16:04
  „És még egy tanács. A kivitelezőt gondolom pályáztatják, de mielőtt javaslatot tesznek a győztesre, kérjenek referencia címeket, menjenek el, nézzenek körül, beszéljenek a lakókkal. Tudom, idő, de megéri.”
 • 8. macs 2013. október 08. 16:01
  „Én csak javasolni tudom, hogy a ház lakói nem sajnálják a pénzt és szerződtessenek egy műszaki ellenőrt, akit ők fizetnek. Így elejét lehet venni sok kellemetlenségnek, vádaskodásnak.
  Sőt, a felújítással kapcsolatos minden lakógyűlésre szánjanak időt, mert ellenkező esetben itt is csak viták és vádaskodások lesznek.
  Annak is érdemes alaposan utána nézni, hogy pl. a Fundamentán keresztül kedvező feltételekkel lehet hitelt felvenni. Egyébként, ha emlékeim nem csalnak, nem a ház, hanem a lakók veszik fel a hitelt, legalábbis nálunk így volt, mert többen kp-ben fizettek.”
 • 7. vélemény 2013. október 08. 15:21
  „5. IVY
  Senki, soha meg nem szavaz nálunk semmiféle panelprogramot.
  - Így legalább nem adósodik el annyira a házatok a nemfizetők miatt.”
 • 6. vélemény 2013. október 08. 15:14
  „1. Figyelő
  Annak a társasháznak "közös képviselője" amelyik nyert, köpheti a markát, mert majd a kivitelezők fizetik a sikerdíjat neki!
  - Az Etelka sori k.k. is ezért ilyen lelkes?
  "A közös képviselő, a Tiszaház Plusz Kft. mindent előkészített, kiválasztották a kivitelezőt, ..."
  Ő sem a saját pénzét kockáztatja.”
 • 5. IVY 2013. október 08. 15:09
  „A Szamos u. - Retek u. sarok egybekötve a Kemes udvarral az életben nem lesz felújítva. Albérlők, idős és idősödő lakók, érdektelenség. Magam is arra lakom, de a nyílászárókat kicseréltettem. Fundamenta-ból szépen rendbe hozattuk a "közhely-színtű" lépcsőházakat és a tárolók ajtajait lemázoltattuk. Ennyi. Senki, soha meg nem szavaz nálunk semmiféle panelprogramot. Még egy felet se.”
 • 4. vélemény 2013. október 08. 14:56
  „A társasház veszi fel a hitelt. Így a nem fizetők tartozását a többieknek kell összedobni.
  Van olyan évek óta nem fizető, aki eleve erre apellál.
  Csak a közös képviseletnek és a hálás kivitelezőknek kockázatmentes ez a program.”
 • 3. Commander-V2 2013. október 08. 14:52
  „Most is a jobbikos volt cége lesz a kivitelező?”
 • 2. Igrek 2013. október 08. 12:14
  „Ez is társasházfüggő. Ahol olyan a közösség érdemes belevágni, mivel az előnyei egyértelműek és a magasabb minőségű ház az értékesebb lakásokkal megszűri a lakókat is. A panellakások piacán már most is a panelprogramos lakások iránt van elsődlegesen érdeklődés, a kimaradtak értéke egyre jobban csökken.
  Ahol viszont csak nagyot álmodni szeretnének ott nagyon kell vigyázni, mert a lelkes, de később nem fizető tulajdonostársak csődbe vihetik a társasházat és a rendesen fizetőket is.”
 • 1. Figyelő 2013. október 08. 10:15
  „Annak a társasháznak "közös képviselője" amelyik nyert, köpheti a markát, mert majd a kivitelezők fizetik a sikerdíjat neki!
  A társasház tulajdonosai meg retteghetnek, hogy óriási mértékben megnövekedett közös költség - a pamelpr. hitel törlesztés miatt- fizetésképtelenné válhat a ház és akkor a hitelt nyújtó bank elviszi a fekük fölül a házukat, benne a lakásukat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A komposzt apró csodái

Ú, ott egy csont! – kiáltott fel az egyik hetedikes diák, amikor az iskola udvarában lévő komposztból vett mintákat. Tovább olvasom