Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

110 éves az új zsinagóga

Szeged - Olcsónak, ugyanakkor grandiózusnak épült a szegedi új zsinagóga. Felszentelésének 110. évfordulója alkalmából az érdekességeit jártuk körül.
– A Baumhorn Lipót építette zsinagógák könnyedek, világosak, ilyen a szegedi is. Azt a zsidó szemléletet tükrözi, hogy a teremtett világ jó, mert Istentől való. Valójában a szegedi templomot az építész és Löw Immánuel alkotta, a tudós rabbié volt a gondolat. A főhajó felső ívében a „Szeresd felebarátod, mint tenmagadat" felirattal üdvözli a főrabbi a betérőt. A régi zsinagógát 170 éve május 19-én avatták, nem véletlen, hogy az újat 1903. május 19-én szentelték fel, az alkalomra zenét komponált a szegedi 46-os ezred karnagya – mondja Varga Papi László szegedi történész-tanár a 110 éves épületben.

A palotát közben asszonyok díszítették fel virágokkal a zsidó pünkösdre, ezzel is jelképezve: élő törvényt tisztelnek. – Hajdan viszonylag olcsó, de impozáns épületet akartak emelni. Ezért minden alapanyag és berendezési tárgy magyar a zsinagógában, kettő kivételével. A középső függöny mögötti tóratartó frigyszekrény ajtaja nílusi akácból készült, mint az eredeti frigyszekrény, és jeruzsálemi márvány a tóraolvasó asztal. Az eredeti világítás és fűtés gázzal működött, ma pedig napelem is működik a templom oldalán: az örökmécsest táplálja energiával.

110 éves a szegedi új zsinagóga. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Jubileumi ünnepségsorozat

Ünnepségsorozattal emlékezik az új zsinagóga felavatásának 110. évfordulója alkalmából mától három vasárnapig a Szegedi Zsidó Hitközség. Vasárnap 15 órakor Lajkó Félix és Varnus Xavér közös koncertje kezdődik. Bővebb program a www.zsinagoga.szeged.hu weboldalon érhető el.

Az építés idején a szegediek 5-6 százaléka volt zsidó, akkoriban megtöltötték a templomot. A hitközség egyenjogú magyar közösségként letette vele a névjegyét a városban, ezzel mutatták meg, mire képesek, és a legtöbbet, a legjobbat nyújtották Istennek. Hagyományos helyen emeltek zsinagógát, az ünnepi és szombati törvények ugyanis nem engedik, hogy a zsidók bizonyos távolságnál többet megtegyenek, ezért mindenki a templom közelében igyekezett lakni. A férfiak a földszinti padsorokban foglaltak helyet, a nők a karzaton, a 13 évesnél kisebb gyerekkel pedig kint sétáltak az anyukákkal ott, ahol az épület falán tábla jelzi: babakert. Az ólomüveg ablakokat a főrabbi útmutatásai alapján Róth Miksa alkotta, sorrendjük és szimbólumaik szigorú szabályokat követnek. Az egyiken a Mózes öt könyvét tartalmazó szent tóratekercs látható a tóraköpenyben, az olvasást segítő két rúdon. Kézzel ugyanis nem szabad hozzáérni a papírtekercshez, hogy a kézzel írott sorok el ne mosódjanak. A történész érdekességként hozzáteszi: a másoló egyetlen hibát sem véthet, ha mégis, a rontott tekercset elzárják vagy eltemetik, hiszen annak is minden szava Istentől való. Olvasáshoz hárman veszik elő óvatosan a tekercset, ha ugyanis leejtik, egy év szigorú böjtöt kell tartaniuk még a közelében állóknak is. A szentélyben két órát látni, az egyik az ima idejét, a másik az ünnepeket jelzi, ezeket Feldmájer Péter, a Mazsihisz napokban visszahívott elnöke restauráltatta a szülei emlékére. A hétágú mécsestartók indát idéző ágai az égő csipkebokorra emlékeztetnek, ahol elsőként megnyilatkozott az Isten a Teremtés könyvében idézett mondattal: „vagyok, aki vagyok", illetve más fordításban „vagyok, aki leszek".

110 éves a szegedi új zsinagóga. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Noha sem állatot, sem csillagot nem szabad imára való helyen ábrázolni, a kupolában mégis látni csillagokat és hatágú csillagot, amely akkoriban még nem volt jelképe a zsidóságnak. A kupola és a kékség a világmindenség jelképe, a világos korong a Nap, a négy kerek pajzson négy szó három fogalmat jelenít meg: a tóra Isten törvénye, a munka, vagyis Isten szolgálata, valamint a szeretet gyakorlása – mutatta a történész. – Forradalmi újítás volt, hogy orgonát helyezzenek el a templomban, emiatt Löw Lipót ellen még határozat is született, hogy Izrael szégyene. A zsinagóga előtt, szintén Löw Immánuel botanikai útmutatásai alapján, a bejáratot két császárfa keretezi szív alakú levelekkel, a kertben pedig tiszafák vigyázzák az épületet.

Olvasóink írták

 • 17. tol 2013. május 19. 12:07
  „beszéld meg a templomszolgával, szívesen körbevezet. Igazán tanulságos.”
 • 16. uborka 2013. május 17. 23:06
  „Nagyon-nagyon szép az épület belülről is. Érdekes a klímája, annyira meg hitt a bent lét, ezt szavakkal nem lehet elmondani. Sokat járok oda, főleg ,ha valamilyen fontos esemény van... Nagyon kiemelkedőek az előadók kiket hívnak a zsinagógába...Egyszer szeretném bejárni az összes zugát, vajon mi lehet benne???”
 • 15. majzik 2013. május 17. 19:22
  „A törökök is regnáltak kb 150 évig !”
 • 14. Nokipa 2013. május 17. 18:02
  „13. pachakuti 2013.05.17. 17:48

  Majd a kormány "tartalék erőforrásai" segíteni fognak a felújításnál, majd később a nagytakarításnál is....
  Erre azonban mérget nem érdemes bekapkodni.”
 • 13. pachakuti 2013. május 17. 17:48
  „Erős a gyanúm, hogy ez a cikkecske (a tényleg szép) zsinagógáról csak bevezetője a hamarosan megjelenőnek, amelyben azt ecsetelik majd, milyen szegény a kellőképpen nem megbecsült-nem támogatott-nem elismert-néha üldözött, jobb sorsra érdemes hitközségük, valamint milyen sürgős lenne felújítanunk kormányzati és lakossági hozzájárulásból az imaházukat, mert nekik erre soha nem lesz pénzük, hiszen szegények, mint a zsinagóga egere.”
 • 12. radic 2013. május 17. 17:02
  „Lenyűgöző ez az épület. Mindig gyönyörködöm benne egy kicsit, amikor arra járok.”
 • 11. Nokipa 2013. május 17. 16:30
  „10.theseus 2013.05.17. 16:16

  Az a probléma, hogy csak "alapvetően"”
 • 10. theseus 2013. május 17. 16:16
  „2. Nokipa 2013.05.17. 09:48
  Ez alapvetően a hitsorsosokra vonatkozik.”
 • 9. Kircsi 2013. május 17. 16:08
  „Biztosan jobbikos macskák vizelnek oda. Két <moderálva> megemlékezés között lehetne takarítani is!”
 • 8. IVY 2013. május 17. 15:01
  „1. acidrain 2013.05.17. 08:55
  Ennyi! Jól megfogalmaztad a lényeget!
  Ritkán járok a Jósika utca környékén, de a Zsinagóga előtt befogott orral sétálok el. És elég gyorsan.
  Agyrém büdös macskap.si és rohadt falevél szag van állandóan!”
 • 7. joy 2013. május 17. 14:26
  „Gyönyörű épület. Anno a mellette álló fiúiskolában tanultam a bötűvetést. Soxor bemásztunk a kerítésen pusztán játszani, közelebbről megcsodálni -kívülről. Azután 2004-ben az amsterdami jiddis múzeumban megdöbbentő képet láttam egy hatalmas, zsinagógákat bemutató könyvben. Az egyetlen kétoldalas képnél volt kinyitva: A Szegedi Zsinagóga kupoláját ábrázolta!
  Csodálatos, mint az egész építmény.
  Minden emberi építő alkotás egyformán tiszteletre méltó!”
 • 6. dondongó 2013. május 17. 13:33
  „´Azonnali hatállyal 1,1 milliárd forintot csoportosít át a kormány a tartalékból a XI. kerületi, gazdagréti Szent Angyalok plébánia temploma építési munkálatainak befejezéséhez és működési költségeihez.
  A kabinet erről szóló határozata a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Az átcsoportosításért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felel.´ hvg.hu

  Nem vagyok egyház történész, de valami azt súgja, hogy ennek a zsinagógának a felépítésében talán nem volt ennyi állami (adófizetői) pénz annak idején...:-)”
 • 5. bicikliör 2013. május 17. 12:38
  „itt nöttem fel rengeteget játszottunk a kertben,azok a régi szép idök 50-es 60-as évek.”
 • 4. macs 2013. május 17. 11:27
  „1. acidrain,
  bocs, de beírhattad volna a keresőbe, hogy "zsidó pünkösd" és akkor már tudnád, hogy a Sávuótról, a Hetek ünnepéről van szó. Ez az ünnep a Szináj hegyi törvényadás emléknapja, az új kenyér ünnepe.
  És kérlek gondold végig, nagyon sok, ma kereszténynek gondolt ünnepünknek van nem keresztény gyökere.”
 • 3. nemlimlom 2013. május 17. 09:55
  „Ez így igaz!”
 • 2. Nokipa 2013. május 17. 09:48
  „,,Szeresd felebarátod, mint tenmagadat" olvasható az cikkben...Nos akkor lehet összeborulni a Gázai övezetben "élő" palesztinokkal is!”
 • 1. acidrain 2013. május 17. 08:55
  „Hát mi az, hogy "a zsidó pünkösdre" ??????
  Oszt´ Jézussa´ mi lött?

  Sok kommentet és oldalletöltést kívánok a délmagyarnak, szép az épület nagyon!

  Ugyan nem látni semmit a körülötte lévő erdőtől, amiben 80 macska tanyázik, a kerítésből félméteres darabok lógnak ki, vagy hiányoznak, előtte szét van törve a beton és még soha ez életben nem söpörték el előtte a havat, levelek ott rohadnak minden évben a körülötte lévő házak meg úgy néznek ki, mintha éppen most ért volna véget a háború.

  Így is meg lehet fogalmazni:
  A zsinagóga előtt, szintén Löw Immánuel botanikai útmutatásai alapján, a bejáratot két császárfa keretezi szív alakú levelekkel, a kertben pedig tiszafák vigyázzák az épületet :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzív osztályon találta meg az édesanyját Bernadett

Honnan tudja meg a hozzátartozó, ha a családtagja eszméletlenül a kórházba kerül? Ki fogja értesíteni? Tovább olvasom