Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

11,3 millió Magyar Anna 8 évi szabadságáért

Csongrád megye - 11,3 millió forintjába kerülhet a megyei közgyűlésnek Magyar Anna korábbi elnök 8 évi szabadságának pénzbeni megváltása. Az összeget céltartalékba tették. Pitti Katalin operaénekest Csongrád megye díszpolgárává választották.
A napokban elhunyt Boda Domokos gyermekgyógyász életműve előtt hajtott fejet a megyei közgyűlés pénteken reggel, napirend előtt. Szirbik Imre (MSZP) arra kérte a megyei önkormányzatot, segítsen abban, hogy az egészségügy mostani átalakítása során a helyi közösségek, a helyi politika véleményét is vegyék figyelembe. A szentesi polgármester azért kért szót, mert úgy látja, a jelenlegi elképzelések a szentesi kórházat különösen rosszul érintik. Napirend előtti hozzászólásról nem lehet vitát nyitni: a kérésre nem volt reakció.

A megyei közgyűlés 522 millió 662 ezer forintos bevételi és ugyanekkora kiadási főösszeggel elfogadta idei évre szóló költségvetését, amelyet az ellenzék is megszavazott. Ehhez kellett Kakas Béla elnök kompromisszumkészsége. Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) ugyanis kijelentette: ha benne marad a költségvetésben az előző elnök, Magyar Anna 8 évre szóló szabadságának pénzbeni megváltása, 11 millió 312 ezer forinttal, az ő frakciója nemmel szavaz. Kakas Béla azt mondta, jogi állásfoglalást kértek az ügyben, mert a pénz elvileg jár, ha megszűnik a választott tisztségviselő munkaviszonya. Magyar Anna viszont maradt a megyénél, képviselő és alelnök is. Kakas azt javasolta, ezt az összeget tegyék át a céltartalékba, amíg az állásfoglalás megszületik. Ezt elfogadta a Jobbik is, bár Toroczkai László jelezte: ezt nem jogi, hanem morális kérdésnek tartják. A témához többen hozzászóltak, Gémes László (Fidesz) tolmácsolta a külföldön, hivatalos úton tartózkodó Magyar Anna üzenetét. Eszerint ő nem akarta ezt a pénzt fölvenni, keresi a lehetőségét annak, hogyan tudná jótékony célra fordítani. Szabó lapunknak azt mondta: remélik, a jogi állásfoglalás után visszakerül a közgyűlés elé a téma. Azt szeretnék, ha nem kellene fizetni – vagy ha mégis, inkább a közgyűlés döntse el, milyen célokra fordítódjék, ha már közpénz. A megyén – ahogy Kakas kiemelte – személyi kiadásokra megy el a legtöbb pénz, „markáns" összeg jut például a három főállású alelnöki státuszra is.

A közgyűlés elfogadta a magyar-magyar kapcsolatokról szóló tájékoztatót, a megye cégének, a DKMT Nkft.-nek a beszámolóját. Zárt ülésen döntött arról, hogy Csongrád Megye Sajtódíját idén Szentesi Zöldi László publicista, a Magyar Demokrata főmunkatársa kapja. A Csongrád Megye Díszpolgára címmel Pitti Katalin operaénekest tüntetik ki. A szentesi születésű, Liszt Ferenc-díjas szoprán, aki az ottani Szent Anna-templom karzatán énekelt először, lapunktól értesült a döntésről. Nagy megtiszteltetésnek tartja a megyei önkormányzat döntését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

188 anyagi káros baleset 2014-ben

Az SZKT-nál 140, a Tisza Volánnál 48 anyagi kárral járó baleset történt tavaly. A balesetek többsége nem a társaságok sofőrjeinek hibájából történt. Tovább olvasom