Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

1200 méterrel Szeged felett - videókkal

Szeged - A Délvidéki Aero Club vendégei voltunk egy órára a fellegek között. Egy rutinos pilóta mutatta meg: milyen Szeged 1200 méter magasból, egy vitorlázórepülőből.
– Felejtsd el a földet, hagyj hátra mindent, élvezd a kilátást – tanácsolja Kmetovics Milán pilóta. Egy Janus típusú, mindössze 360 kilós vitorlázórepülőben ülünk a szegedi reptéren, ő hátul, én elöl. Életem első repülésére készülök.

Milánnal megbeszéltük: megmutatja Szegedet felülnézetből. 12 éve pilóta, a szegedi Aero Klub egyik legrutinosabb tagja. Előttem botkormány, műszerfal, alatta két pedál. – Magasság- és sebességmérő, variométer – mutatja be Milán a kijelzőket. Kényelmesen ülök, támlaként az ejtőernyőt rejtő hátizsák szolgál. Néhány perc múlva megérkezik a vontatógép, erős kötelet rögzít irányítója a mi szárnyasunk orrához. Pilótám lecsukja a műanyag tetőt a fejünk felett, ekkor kezd remegni mindenem. Feszültségoldásként elkezdem magamba tömni az oldalt elhelyezett szőlőcukrot. Előre tudom: az egész zacskót meg fogom enni az út végére.

1200 méterrel Szeged felett. Fotó: DM/DV
1200 méterrel Szeged felett. Fotó: Kmetovics Milán

A kissé rázós felszállópálya után, körülbelül 400 méter magasan kioldják a vontatókötelet, motoros segítség nélkül maradtunk. Mivel még a mozgólépcsőn is halálfélelmem van, meglepődöm, hogy a gyomrom liftezésén kívül nincs probléma. Spirálban haladunk felfelé, miután Milán bedöntötte a gépet jobbra.

– 2 percenként emelkedünk száz métert – hallom a hátam mögül. Sikerül teljesen megnyugodnom és a látványra koncentrálnom. A Maty-ér felett körözünk: gyűjtjük az energiát. – Most egy termiket, egy emelkedő légtömeget lovagolunk meg, így megyünk feljebb – magyarázza a pilóta. Pár perc múlva 1200 méteren járunk, úgy dönt, elég az energia, megindulunk a belváros felé. Elsiklunk a Pick-torony felett. Mire felfogom, miket látok, már a dómot bámulom. Minden makettszerű, az autók gyerekkori legóimra emlékeztetnek.


Némán suhanunk, csak néhány rádiós bejelentkezést hallani a levegőben lévő másik pilótától – ennyi szakítja meg a légi filozofálást. Több mint fél zacskó szőlőcukrot tömtem már magamba, kettesével nyelem őket. Más nincs feszültségoldásra. Nem rettegek, a látvány nyugtat, de rég nem vert így a szívem – pláne, hogy Milán kezdődő zivatart, közeli esőfátyolt mutat.

A leszállás a legizgalmasabb. Nagy köröket leírva veszítjük el energiánkat a reptér felett, egyenesen siklunk lefelé. Megint rázós a talaj, de hamar megállunk. Kiszállunk, nem remeg már semmim. A szőlőcukorból is maradt egy kevés.

Egy kilométeres magasságból patchwork-re emlékzetet a Szeged környéki táj. Fotó: DMD/V
Egy kilométeres magasságból patchwork-re emlékzetet a Szeged környéki táj.
Fotó: Kmetovics Milán

Szent-Györgyi Albert is repült

A Délvidéki Aero Clubot szegedi egyetemisták alapították 1930-ban, itt repült Szent-Györgyi Albert is. Vitorlázórepüléssel kezdték pályafutásukat neves műrepülőink, Vári Gyula és Besenyei Péter, valamint az ország űrhajósa, Farkas Bertalan is. Magyarország egykori köztársasági elnöke, Göncz Árpád szintén hódolt a vitorlázórepülés szenvedélyének. Bárki megteheti ezt, akár egyetemi testnevelésórán is.

Olvasóink írták

 • 8. attilamet 2011. június 07. 08:40
  „A repülést én is ajánlani tudom, volt szerencsém hozzá már többször is.
  Árak.
  Nem tudom az idén változott-e, tavaly egy 15-20 perces felszállás egy 4 személyes Cesnnán 12 ezerbe került. Ergó a pilótán felül további 3 ember tud utazni, ennek megfelelően jó esetben 4 ezer körüli összegbe jön ki kb. 2 kör Szeged felett per személyre számolva. Természetesen bármilyen más megoldás lehetséges, a pénztárcán múlik minden.”
 • 7. emigrans 2011. június 06. 20:45
  „Egy ujabb szamomra erdekes cikk,koszonom ...”
 • 6. a_szamoán 2011. június 06. 12:15
  „sétarepülni vágyóknak:

  http://www.rivair.hu/setarepules.htm”
 • 5. Zsoltee0716 2011. június 06. 09:47
  „1. juan18 2011.06.06. 07:19
  http://www.airportszeged.hu/
  http://www.aeroszeged.hu/”
 • 4. Mike3 2011. június 06. 09:27
  „http://www.youtube.com/watch?v=ccL8SwQLuPU”
 • 3. Mike3 2011. június 06. 09:21
  „2: valóban jobban megéri nagyobb géppel menni

  szuper a fotó a Trener-ről!”
 • 2. Állampolgár 2011. június 06. 08:19
  „Olyan 15-20 ezerért száll fel egy motoros gép (tavaly kérdeztem), de érdemes hárman összeállni, és egy négyszemélyes gépet választani, hogy osztódjon az összeg. Úgy emlékszem, kb. 20 perc egy repülés, de érdemes kimenni a reptérre, és ott érdeklődni.”
 • 1. juan18 2011. június 06. 07:19
  „ez fantasztikus :D mennyiért lehet sétarepülni ? *.*”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menők a gyerekkötetek

Bizakodók a könyvesek a 82. könyvhét hétvégéje után. 2000-től 10 ezerig áldoznak kiadványokra a betűbarátok. A szervezők húzónevekkel, programokkal csábítanak. Tovább olvasom