Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

120 lakás maradt gáz nélkül Tarjánban: több millióba kerül a javítás

120 lakás maradt gáz nélkül Tarjánban: több millióba kerül a javítás
Szeged - Több millió forintjába fog kerülni a Budapesti körút 6. szám alatti lakóközösségnek, hogy javíttassa a gázvezetékeit és -készülékeit, mert a hatóság szivárgást mért. Idén 276 megyei lakásban, ebben a társasházban is elzárták a gázt. Célszerű időben ellenőriztetni.
184 lakás kikapcsolva

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. – megírtuk – 2014 óta ellenőrzi az 1981 előtti házak gázvezetékeit és -berendezéseit (Egyszer jönnek, kopogtatnak, utána fizetni kell, 2016. február 20.). Két év alatt 10 ezer 800 vizsgálatot végeztek a megyében, 68 házban 10–40 lakásnál kapcsolták ki a gázt. További 589 helyen egyedi – jellemzően vízmelegítő – készüléket zárattak le. Idén 276 lakást függesztettek fel, közülük 92-t már vissza is kapcsoltak az ellátásba.
– Két hete nincs nálunk gáz, nem is tudom megmondani, mikor lesz – mondta Jancsó Imréné közös képviselő a Budapesti körút 6. szám alatti tízemeletes panelben.

– Három éve jelentettem be az Égáz-Dégáznál, hogy az 1972-ben épült házunkban is végezzék el a gázvezetékek ellenőrzését, amit a 2012-es törvény előír. Idén írtak, hogy a fűtési szezon után jönnek. Jeleztem, mi csak főzésre használunk gázt, előbb is lehet. Kiszálltak, az alagsori fővezetéken minimális szivárgást mértek, úgy, hogy életveszély miatt lezárták a gázt két lépcsőházban 80 lakásnál. A lakókhoz fel sem mentek.

– A nyugdíjas asszonyt is érzékenyen érinti a helyzet, mert ő is a házban lakik. Beszerzett egy elektromos főzőlapot, amin hétvégén főz, de így is 2 ezer forinttal megugrott a villanyszámlája fél hónap alatt. Úgy számol, havi 8 ezret fizet majd, míg a gázért negyedévente 4400 forint volt az átalány.

A közös és a saját

Sokkal nagyobb probléma, hogy az előzetes kalkuláció szerint az alagsori közös csövek cseréje egymillió forintba fog kerülni, és új gázterv is kell 6-800 ezer forintért. Mivel valószínűleg légtechnikai tervet is készíttetniük kell, az újabb 6-800 ezer lesz. Ha elég lesz a szellőztetéshez a meglévő ventilátorokat egyfolytában járatni, az meg havi 2-2 ezerrel növeli meg a közös költségüket, ami – most lakásmérettől függően – 6300 és 7900 közötti. Tehetetlennek érzi magát a közös képviselő, mert úgy látja, teljesíthetetlen követeléseket támaszt eléjük a hatóság. Bár van megtakarítása a lakásszövetkezetnek, de sok a szegény és a tartozó lakó. Most várja a gázszerelők árajánlatát. A tervezett beavatkozásokat az Égáz-Dégáznak is megmutatja.
 
Csákvári Lászlóné gáztűzhelyének hűlt helye. Nem tudja még, mivel fog főzni. Fotók: Frank Yvette
Csákvári Lászlóné gáztűzhelyének hűlt helye. Nem tudja még, mivel fog főzni. Fotók: Frank Yvette

Tűzhelycsere

Lesz tehát közös fizetnivaló, de lesz dolga minden lakónak is. Lakáson belül ugyanis – ha eddig nem tették – nekik kell kicseréltetniük szabványosra a gáztűzhelyük golyóscsapszelepét és flexibilis csövét, ami nagyjából 12-15 ezer forintos kiadás. A Budapesti körúti házban a 35 négyzetméteres lakásokban viszont a szerelők tűzhelycserét írtak elő, mondván, 3-4 lángosat nem, legfeljebb 2 platnisat engedélyezhetnek. Így járt Csákvári Lászlóné is. Az asszonynak is új tűzhely kell, de szellőztetőt is kellene vágatnia a ház falára. Ezt viszont a közös képviselő nem engedi, hiszen akkor elvész a panelprogramban felújított homlokzat garanciája. Az asszony elektromos tűzhelyt nem akar. Egyelőre kivár.

Előremenekültek

A Budapesti körúti szalagház másik végében egy hete 40 lakásban zárták el a gázt. Betegsége miatt a közös képviselő nem vállalta a beszélgetést. Úgy tudjuk, ők – a szomszédjaik esetéből okulva – három lakás kivételével, ahol nem voltak otthon a lakók, mindent maguk ellenőriztettek. Javították, amit kellett, ám a hatóság épp egy ilyen lakásban talált szivárgást, és leállította a szolgáltatást. Ők a lakókra várnak.
 
A gázellenőrzés 5 pontja

A közös képviselők tapasztalataik alapján ajánlják a lakóközösségeknek:
1. Ne várják meg a lakóközösségek az Égáz-Dégáz vizsgálatát! Ellenőriztessék a ház összes vezetékét, készülékét!
2. Csak hatósági képzést végzett gázszerelővel dolgoztassanak lekövethető számla ellenében!
 3. Gondolják át, miből fizetik ki a ház közös helyiségeiben lévő vezeték esetleges javítását, és tisztázzák a lakókkal, hogy a lakásban minden szerelés az ő költségük!
4. Ha nem áll készen a ház a jelzett ellenőrzés időpontjában, kérjenek halasztást az Égáz-Dégáznál!
5. A felülvizsgálat napján a mérések kezdetekor biztosítsanak teljes létszámot! Elég, ha a tulajdonosok, szomszédok, albérlők minden lakásba, üzletbe, garázsba, raktárba beengedik az ellenőröket. Egyetlen lezárt helyiség meghiúsíthatja a méréseket. Az újabbat a közösségnek kell megszerveznie, pénzért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai sikerek

A közelmúltban több versenyen is szépen teljesítettek a Móra Ferenc általános iskola tanítványai. Tovább olvasom