Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

121 ezren élnek az alföldi tanyavilágban

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek. Ezúttal Végh József kriminálpszichológust kérdeztük, aki a Közösen a dél-alföldi régió külterületeinek biztonságáért, az élhetőbb tanyavilágért elnevezésű projektnyitón tartott előadást Szegeden. A régióban 121 ezer ember él külterületen, a megyei kapitányságok 52 ezer ingatlanba juttatják el bűnmegelőzési tanácsokkal ellátott újságukat.
– A városlakókhoz képest a tanyán élők gyakrabban esnek áldozatul a bűnözőknek?
– A megélhetési bűnözők mindig könnyű célpontokat választanak. A tanyavilágban élő ember ilyen, akinek házába egy szál kolbászért vagy sonkadarabért is betörnek. Ha pedig rajtakapják a tolvajt, sokszor súlyosabb bűncselekmény lesz az egyszerű betörésből. Pontos számadatok híján nem tudom megmondani, hogy egy városban élő emberhez képest mennyivel van nagyobb veszélyben a tanyán élő, ám a külterületeken történt bűncselekményekről a médián keresztül sokkal többször és durvább hírek jutnak el az emberekhez.

Fotó: frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

– Folyamatosan szigorították a büntető törvénykönyvet az elmúlt években. A súlyosabb büntetés mennyire jelent visszatartó erőt?
– Kutatások bizonyítják, hogy a kiszabható büntetésnek nincs visszatartó ereje: aki elkövet egy bűncselekményt, nem gondol bele, hogy mennyit kaphat. Vagy az játszódik le a fejében, hogy mindenképpen meg akarja úszni, vagy a lebukásveszélyt értékeli le. A szabadságvesztés kiszabásának viszont az a feladata, hogy az elkövetőt tette súlyától függően meghatározott időre kivonja a társadalomból. Ezért nem mindegy, hogy mekkorák a büntetési tételek. Ugyanakkor az is igaz, hogy minél többet ül valaki a rácsok mögött, identitása annál könnyebben változik meg, és azonosul a bűnözői karriert befutók személyiségével.

– Csongrád megyében az elmúlt hetekben számos sikertelen és sikeres öngyilkosság történt. Volt, hogy a rendőrök beszélték le tervezett tettéről az öngyilkosjelöltet.
– A rendőr kötelessége az emberi élet megóvása, szakszerűen fel kell készíteni őket az ilyenkor kötelező helyes magatartásra. Beszélni kell az öngyilkosságot elkövetni akaróhoz, meg kell dolgoztatni az agyát: valóban végiggondolt minden lehetséges utat, mire eljutott odáig, hogy eldobja az életét? Ha sikerül gondolkodásra bírni, jó eséllyel ki lehet húzni abból a csapdahelyzetből, amelybe belekerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet kezelni a magamutogatást

Az elmúlt napokban több szegedi férfit is elfogott, illetve keres a rendőrség, akik szeméremsértő módon mutogatták magukat nők előtt. Viselkedésük a szakember szerint betegség, amit lehetne kezelni. Tovább olvasom