Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

124 centire nőtt Szeged legkisebb egyetemistája

Szeged - Százhuszonnégy centis magassággal is lehet teljes értékű életet élni – állítja Horváth Péter. A szegedi egyetemista soha nem érezte magát magassága miatt hátrányos helyzetűnek. Pedig ha hosszasan beszélget valakivel, megfájdul a nyaka, és ha feláll egy székre – hogy akkora legyen, mint kortársai – szédülni kezd a tériszonytól.
Nem nehéz elveszni a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja monumentális épületében. Kicsit úgy érezheti itt magát az ember, mint Szeged legkisebb egyetemistája bárhol máshol a városban: eltörpülve. Horváth Péter magassága mindössze 124 centiméter. Azt mondja, mivel így élte le egész életét, nem érzi emiatt hátrányos helyzetben magát. A TIK-ben is otthonosan mozog, annak ellenére, hogy még a kölcsönzőpult is kényelmetlen magasságban van számára.

Bár a kölcsönzőpult kényelmetlen magasságban van Péter számára, a harmadéves biológia szakos hallgató otthonosan mozog az egyetemi könyvtárban. Fotó: Frank Yvette
Bár a kölcsönzőpult kényelmetlen magasságban van Péter számára, a harmadéves biológia szakos hallgató otthonosan mozog az egyetemi könyvtárban. Fotó: Frank Yvette

– Már újszülöttként kiderült rólam, hogy törpe vagyok – kezdte történetét a harmadéves, biológia szakos hallgató. – Nem tudni, mitől alakult ki, hiszen a családomban senki nem ilyen, még a testvérem sem. Úgynevezett Achondroplasiában szenvedek, mégsem tekintettem magam soha másnak, mint a többi ember.

Péter nem hord gyerekruhákat – inkább a felnőtt darabokat alakíttatja át. Azt pedig már megszokta, hogy megbámulják, legtöbbször fel sem tűnik neki.

– Inkább különlegesnek tartom magam, mint hátrányos helyzetűnek – mosolygott, bár hozzátette: a bőröndcipelés olyan dolog, ami azért nehézséget okoz számára. Dunaszentbenedeken él a családja – a hazautazás mindig nagy tortúra. Szegedet is azért választotta a főváros helyett, mert egy túlzsúfolt városban a tömegközlekedéssel is lennének gondjai.

– Nem érzem, hogy bármi hiányozna az életemből amiatt, hogy törpe vagyok – gondolkodott el az ezt firtató kérdésen a fiatalember, bár egy idő után bevallotta: valószínűleg ez az oka, hogy nem volt még párkapcsolata. – Sosem mondták a lányok, hogy emiatt utasítják el a közeledésemet, de ebből a szempontból biztos, hogy hátrányt jelent az alacsonyságom.

Az emberi kapcsolatokban egyébként Péternek is okoz kellemetlenséget, hogy mindenkire fel kell néznie. – Szinte senkit nem veszek észre, mert nem az arcok magasságában nézelődök. És ha hosszasan beszélgetek valakivel, megfájdul a nyakam – mosolygott.

Az alacsony növésű fiatalember tanárnak készül. Azt mondja, ha egy diák figyelni akar, akkor figyel. Ha pedig nem akar, úgyis mindegy, ki áll a katedrán. Ő tehát elfogadta, hogy törpeként kell élnie, és bízik benne, hogy mások is így lesznek ezzel, a jövőben sem lesznek ebből problémái.
Ettől függetlenül azért vágyna rá, hogy olyan legyen, mint a többiek. Bár léteznek különféle kezelések – nyújtás és hormonterápia – egyiket sem tudták elvégezni nála, így már biztos, hogy ekkora marad. Igaz, magasabbról nem is szívesen szemléli a világot. – Már akkor is tériszonyom van, ha felállok egy székre – árulta el.

Olvasóink írták

 • 13. ferdzso 2012. február 21. 08:11
  „Tanulmányaihoz, és életéhez, sok sikert kívánok! Alacsonyként is lehet sikerember! Ám, hogy "teljes életet él", kissé "sántít", mert ahhoz hozzátartozik a párkapcsolat, nem jelenthet gondot a tömegközlekedés, és átlag ember, egy székre állva nem "tériszonyos". (Nem azt írtam, hogy mindenkinek kosárlabdázónak kell születni, talán ők meg a nagy magasságuk miatt ütközhetnek nehézségekbe. Biztosan vannak példák, ott viszont az jelenheti a "teljes élet hiányát".) A tények; tények, ha nem vesszük tudomásul, akkor is...”
 • 12. öregvegyész 2012. február 20. 23:20
  „Valamikor régen még a ságvári sem volt az tanított ott rövid ideig egy kisméretű tanár aki végül napközis nevelő lett,de a lányok délután elkapták és bezárták egy faliszekrénybe és csak este felé kezdett kopogtatni,nehogy a lányokat valaki megfeddje. Az ekkora tekintélyvesztést az iskola nem engedhette meg,eltanácsolták és egy kutatóintézet kiváló munkatársa lett. Én is azt mondom,mint a #11,mert ma vadabb ahelyzet mint 57.ben.”
 • 11. abai 2012. február 20. 19:58
  „Ne menj tanárnak, csak ha szeretsz szenvedni, értelmetlen dolgokat csinálni, s élvezed, ha hülyeségekkel traktálnak (nem a diákok)! Ráadásul kétségbeejtően pici pénzért. Lásd, a ped. sopr ábrűzolását Gárdonyi Lámpásában. Mi sem változott”
 • 10. Kisg 2012. február 20. 13:19
  „Az intelligencia nem méretfüggő. Ami a leginkább tiszteletre méltó Péterben, hogy el tudja magát fogadni olyannak, amilyen egy ennyire tökéletes külső centrikus világban. Legyen inkább magántanár, aki erre tanítja meg az embereket. Lexikális adatokat továbbadó pedagógusból már úgyis sok van, olyanok viszont nagyon kellenének, akik utat mutatnak az önelfogadás felé.”
 • 9. ascendum 2012. február 20. 12:37
  „Hmm, azért én ezt a tanári pályát (egészséges és teljesen átlagos magassággal is) meggondolnám... sajnos mások tapasztalataiból tanulva, bár mondhatni pedagógus-családból származom, inkább nem vállalnám be. Persze sok sikert, mindenkinek fontos, hogy azt csinálja, amire vágyik, de nehogy a dolgok rosszul süljenek el.”
 • 8. asztenoszsz 2012. február 20. 12:16
  „mango1- te valószínűleg sosem voltál a katedra közelében. Fogalmad sincs, milyenek a mai diákok. Nem mindenki taníthat a Ságváriban, vagy a Radnótiban, ahová nagyrészt igényes nevelésben részesült gyerekek járnak. Lehet valaki a legjobb tanár...ha bekerül a 35 fős osztályba néhány renitens gyerek, akkor annyi...Se tanulni, se viselkedni nem akarnak, az a menő, ha zavarják az órát.”
 • 7. mango1 2012. február 20. 10:44
  „ha a gyerekeket már az első napon megnyeri magának lehet bármilyen alacsony vagy magas szeretni fogják---azt kivánom hogy befogadják és szeressék---SOK SIKERT--”
 • 6. asztenoszsz 2012. február 20. 10:25
  „A gyerekek (serdülők) tudnak gúnyosak, rosszindulatúak lenni, alaptalanul is. Minden mozdulatáért ki fogják röhögni, sok a bunkó gyerek a középiskolákban. Én óvnám a katedrától, inkább kutató legyen. Ott intelligens emberek között lehet, azok talán nem bántják.”
 • 5. vuk 2012. február 20. 09:54
  „4. paris12 2012.02.20. 09:32
  "toleránsabbak lesznek"
  Ezt optimizmusnak tartom... mi is voltunk gyerekek, tudjuk, hogy milyenek.”
 • 4. paris12 2012. február 20. 09:32
  „Azok a gyerekek, akiket tanítani fog mind toleránsabbak lesznek a "Más"-sal. Egyébiránt úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a keresztje, valakinél látható, valakinél nem, mert magában hordozza.”
 • 3. csillogás 2012. február 20. 09:19
  „Én is sok sikert kívánok! :)”
 • 2. tonyk 2012. február 20. 08:25
  „Sok sikert a tanári pályához! Kívánom, hogy elérje célját, de a gyerekek meg fogják enni. :(

  Annó nekem (is) volt egy testi fogyatékkal élő tanárom a Deákban. Borzasztó volt. Úgy hiszem rosszindulattal pótolta a testi hibáit.
  Természetesen nem vonok páthuzamot a hallgató és volt tanárom között!”
 • 1. vuk 2012. február 20. 08:20
  „"valószínűleg ez az oka, hogy nem volt még párkapcsolata"
  Nos ezt egyaltalan nem bantasbol mondom, de az evolucio igy mukodik. A parvalasztas egyik celja, hogy az "elonyos" genetikaval rendelkezot valasszak ki... Hogy mit jelent az elonyos az mas kerdes, ez eleg valtozatos lehet...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyimesi megnyirbálná Botka jogkörét

A jövőben ne a polgármester, hanem a jogi bizottság javaslata alapján nyilvánítsanak támogatott szervezetté társulatot, egyesületet – ezt szeretné Gyimesi László tanácsnok. Tovább olvasom