Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

124 kecske mekeg Farkaséknál

Algyő - Fűnyírónak érkezett az első kecske 15 éve Farkas Imréék algyői házához: a korántsem egyszerű, furfangos és nagyétkű állatból azóta 124-et nevelnek családi házuknál. Nagyobbik lányuk, Ágnes 26 évesen a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja lett.
Kecskére valóban nem szabad káposztát bízni – erősítette meg a mondást Farkas Imre. Az algyői férfi és családja a házukhoz tartozó legelőn 124 kecskét nevel: a bölcsiseknek, a növendékeknek és a már tejet adó állatoknak is külön lakrész jut. A kecske – mint megtudtuk – nem csak a káposztáért rajong.

– Az egyik nyáron lelegelték a száradni kitett ruhákat, és az éppen nálunk vendégeskedők fürdőruháit is megcsócsálták. Az őszibaracktól kezdve a fenyő tűlevelein át a szúrós rózsáig mindent megesznek. Hihetetlen gyomruk van – mondta a gazdálkodó felesége, Farkasné Teri. A nyárfát viszont nem lájkolják. – Az egyik ólhoz ültettünk egy nyárfát, hogy árnyékot adjon az állatoknak. Nem tetszett nekik, az egyik naphosszat ült a fa mellett arra várva, hogy valahogy el tudja érni az egyik ágát. Amikor sikerült neki, ment a többi is, és közös erővel kitörték a fát a helyéről – hallottunk egy történetet a nyers kecskeerőről.

Addig addig nevelgették az Farkas Imréék Borcsát, míg egyszercsak komlett kecskefarm kerekedett belőle. Fotó: Karnok Csaba
Addig addig nevelgették az Farkasék Borcsát, míg komplett kecskefarm kerekedett belőle.
Fotó: Karnok Csaba

Sajtot, túrót is készítenek

Az állatból készült ételekkel az éttermek étlapjain alig találkozni. – Pedig remek az íze, nem faggyús a húsa, nagyon könnyen emészthető. Sokkal egészségesebb a sertésnél, kevesebb a koleszterin benne. De egyelőre kis réteg eszi a kecskét, ami reményeink szerint a jövőben változni fog – mondták Farkasék. A família kecsketejet, -sajtot és -túrót állít elő szintén Algyőn található kis üzemükben – a termékek iránt egyre nagyobb a kereslet. Két lányuk szintén a kecskeágazatban képzeli el a jövőjét: a 26 éves, agrármérnökit végzett Ágnes már hivatalosan is a vállalkozás vezetője. Nemrégiben a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja lett. Nem meglepő módon kevés hozzá hasonló korú lány tevékenykedik ebben a szakmában. 

Az állatok szeretnek verekedni is: ottjártunkkor az egyik fehér kecske csak 3 lábon tudott ugrándozni; alaposan elverték a többiek. – Igazi hatalmi harc alapján döntik el egymás között a sorrendet. Nem egy olyan állatunk is van, amelyet kiközösítettek. Őket elzárjuk a többiektől, mert a kecske nagyon érzékeny: egy kiközösítés annyira megviselheti, hogy képes nem enni többé, és elpusztul – mondta Farkas Imre. Az első fecske, azaz kecske Borcsa személyében 15 éve érkezett a Farkas-birtokra. – Akkor még nem volt beépítve az udvar, és nagyon magas volt a fű. Fűnyíróként jött hozzánk, és fogalmunk sem volt arról, hogy mit is kell kezdeni egy kecskével. A garázsban aludt. De megszerettük, befedeztettük, és utána már nem volt kérdés, hogy kecsketenyésztőként fogjuk folytatni – mesélte a korábban építési vállalkozó Farkas Imre.

Az állattal nagyobb számban kevesen foglalkoznak még Magyarországon. Az Algyőhöz legközelebb eső kecskefarm Bugacon és Békésben van – sok viszont a hobbikecsketartó. Egy jó tanács a gazdától azoknak, akik közelebbi kapcsolatba kerülnek egy kecskével: ha az állat hátracsapja a fülét, biztosak lehetünk benne, hogy agyal valamin, és csak azon jár az esze, hogy elvegyen tőlünk valami olyat, amit aztán megrághat.

Olvasóink írták

 • 11. lukrecia 2012. július 03. 11:37
  „Na tehát , hol is lehet alpesi barna színű kisméretű nagykecskét vagy kis-kis kecskét vásárolni????
  Egyébként milyen áron mérik a kecskehúst??? Megkóstolnám.”
 • 10. saturnus 2012. július 03. 06:45
  „Csak nehogy felgyújtsák ezeket is a "kisfiúk ? meg a kislányok ? ".”
 • 9. patpat 2012. július 02. 23:18
  „Mi többször vásároltunk Farkas úréktól sajtot, nagyon finom volt, korrekt áron, nagy a választék, kedves, készséges a kiszolgálás, mindenkinek ajánlom! Sőt, egyszer kecskehúst is vettünk, és tényleg nagyon finoman el lehet készíteni.”
 • 8. deszkás 2012. július 02. 22:44
  „Nagy dolog. Engem a telekhatáron lévő fal választ el a szomszéd kecskéitől. A "gazda" Herr Laszlo Tomorkenyi.”
 • 7. akrucifix 2012. július 02. 22:17
  „Füstölt kecskesajt=löttybe mártott sajt, amitől füst íze lesz,nem füsttől kapja az ízét!”
 • 6. zeuszka 2012. július 02. 21:43
  „Nagy szerencséje a villamos szakmának, hogy átált mert rohadtúl sok motor égett le amit ő tekercselt meg. Mindenesetre gratulálok neki megtalálta a számítását.”
 • 5. okoskata 2012. július 02. 16:02
  „4. mackósajt 2012.07.02. 11:32
  Én rendszeres kecskesajt fogyasztó vagyok. A kedvencem a füstölt kecskesajt. A makói piacon vasárnap szoktam vásárolni egy kedves bajszos fiatalembertől. Mindenkinek ajánlom!

  Mit/kit????!!!??? a sajtot vagy a bajszos fiatalembert??! :)

  Már az vicces volt nekem, hogy mackósajt ajánlja a kecskesajtot.
  Egyébként, komolyra fordítva a szót: imádom a kecskesajtot.

  Más. A címhez. Miért: mit csináljon az a 124 kecske? Nyerítsen? Bégessen? Ugasson?
  Mekegnek, mert ez a ´hangjuk´.”
 • 4. mackósajt 2012. július 02. 11:32
  „Én rendszeres kecskesajt fogyasztó vagyok. A kedvencem a füstölt kecskesajt. A makói piacon vasárnap szoktam vásárolni egy kedves bajszos fiatalembertől. Mindenkinek ajánlom!”
 • 3. Mike3 2012. július 02. 11:25
  „1: Aha, addig élsz :) Az egyik ismerősömnek olyanak vannak. Egyszer dühöngött: a kecskék már megint lerugdosták a cserepet a tetőről. De simán kirámolták a csűrt is, nem volt probléma a retesz. Kecskét csak akkor tarts, ha jó humorod van az állatokhoz, mert ők aztán tényleg elkövetik az összes disznóságot ami csak létezik. Nagyon jópofák :)

  2: Vigyázz, engem szétszedtek a múltkor, amikor papszentelés helyett papszellentést írtam...”
 • 2. TELSTAR 2012. július 02. 08:47
  „Hirtelen úgy olvastam, hogy 124 kecske meleg...”
 • 1. lukrecia 2012. július 02. 08:18
  „Hol lehet vásárolni a közelben kecskét???? Én olyan kicsi svájci tipusút szeretnék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotary Club - Streitmann Gábor a soros elnök

Török Györgytől vehette át szombaton az elnökséget jelképező láncot Streitmann Gábor, a Rotary Club Szeged-Tisza soros elnöke. Tovább olvasom