Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

125 éve született Szeged költője

Szeged - Szeged költője 125 éve született. Kedvelték a nők mint barátot, és nem kívánták mint szerelmest. Gyámoltalan természete és előnytelen külseje miatt rajongása kezdettől kudarcra ítéltetett. Csalódásai a magyar szerelmi líra gyöngyszemeit ihlették.
Juhász Gyula (Szeged, 1883. április 4.–Szeged, 1937. április 6.) alig múlt tizenhét éves, amikor otthagyta a piaristák váci rendházát. A szabadság- és szerelemvágy mámorában hazatérő kamasz bimbódzó lírája hamarosan tárgyat is talált.

Fekete szemű életmentő

A mai sebészeti klinika helyén lévő Ipar utcai szomszédságukba költözött a Klima család két lánygyermekkel. A nagyobbiknak, Ilonának (1890–1922) csapták a szelet az utca trubadúrjai, így a félszeg Juhász Gyula is.

Klima Ilona
Klima Ilona
Hét évvel volt nála fiatalabb az okos, életvidám, kerekképű, csillogó fekete szemű Ili, aki modern lány lévén rövidre nyíratta barna haját – írja le Péter László irodalomtörténész, a Juhász Gyula-életmű szőregi kutatója.

A lány nem különböztette meg udvarlóit, ám tisztelte Juhász alkotótehetségét, amihez őt is jelentős múzsaszerep fűzte. Később orvostanhallgatóként a költő életét is megmentette, amikor az a Dunába akarta ölni magát. Ezért különös, hogy férjhez ment, morfinista lett belőle, és 32 évesen túladagolta magát.

Huszonöt évesen pillantotta meg Juhász Gyula Schall – művésznevén Sárvári – Anna (1887–1938) segédszínésznőt Nagyváradon. A nagy termetű, erős alkatú, molett Nusit ma valószínűleg tramplinak mondanánk.

Sárvári Anna
Sárvári Anna
Anna örök, avagy a molett Nusi


Műveletlenségéből a költő mindhiába akart művésznőt faragni, ám a rajongás megszépítette a múzsát. Úgy írta le: Anna teste rózsa, keze szép, bőre bársony, karja, válla és feje szinte ujjong a rivaldafényben. Élete végéig elkísérte az emléke; Anna örök című versét úgy zárja: „És egész elhibázott életemben/ Élsz és uralkodol örökkön, Anna".

Arról, hogy valójában mennyire ismerték jól egymást, ellentmondóak a híresztelések. (Annát még azzal is meggyanúsítják, hogy Juhász Gyulán és a megihletett verseken keresztül akart szerepekhez jutni.) Abban megegyeznek viszont, hogy beteljesületlen szerelem volt. Egy évvel a költő halála után – két sikertelen házassággal a háta mögött – a betegen és munka nélkül nyomorgó „örök Anna" is mérget vett be. Állítólag Juhász Gyula dedikált verseskötete feküdt mellette a halálos ágyán.

Juhász Gyula egy korábbi öngyilkossági kísérlete hozta életébe Eőrsi Júliát (1889–1958). Tanár képesítésű újságíróként küldte ki a huszonöt éves lányt a Világ szerkesztősége a kórházban fekvő költőhöz.

Eőrsi Júlia
Eőrsi Júlia
Riadt Júlia, bársonyos viola


A vérző mellkasú költő beleszeretett az ismeretlen, szőke hajkoronás, fehér leányarcba és a riadt szempárba. A költő nimbuszától megrészegedett lány ilyen módon lelket öntött a poétába. Négy évig kezébe vette sorsa irányítását és kiadói ügyeit, egészen addig, míg az új lángolás Zöldi Vilma iránt el nem homályosította az alakját. Később nagy feltűnést keltett memoárjaiban a meggyőző hírrel, hogy egyházi házasságot kötöttek volna 1918-ban. A Júlia-ciklus ihletője jóval túlélte a szerzőt, agyvérzés vitte el 69 évesen. Különös véletlen, hogy ugyanaz az orvos boncolta, mint aki 21 évvel korábban Juhász Gyulát.

Zöldi Vilma (1887–1927), a Hermia-ciklus múzsája a költő születésnapján jött a világra, csak négy évvel később. Makói tárcaírónak volt színésznő lánya. Leveleiből kiderül, hogy mélyebb érzelmű és tehetségesebb volt Annánál, de az nem, hogy viszonozta volna a költő meg-megújuló vallomásait. Kék szemében és szőke hajában Anna emléke kel új életre: Juhász Gyula édesbús, rejtelmes mosolyú, bársonyos violának írja le.

Elsodorja mellőle a karrierje, ezért valószínűleg a költő tudta nélkül lett öngyilkos, mert ennek nincsen nyoma a versekben. (A fotók a Somogyi-könyvtár Kilényi-gyűjteményéből valók.)

Zöldi Vilma
Zöldi Vilma
Szegedi megemlékezések


A költő születésének 125. évfordulóján, ma délután 3-kor koszorúzás lesz a Belvárosi temető díszparcellájában, háromnegyed 4-kor szobránál, a Roosevelt téren, negyed 5-kor a Pécsi utca 2. szám alatti emléktáblánál. 5 órakor a Reök-palota zöld szalonjában irodalmi estet rendeznek A szegedi vers ünnepe címmel. A hónap végéig tartó eseménysorozatról programajánlóinkban folyamatosan hírt adunk.

Olvasóink írták

  • 1. FossiL 2008. április 04. 09:19
    „Dícséretes. Ez tetszett. Örülök, hogy van ilyen is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diploma-előadásban játssza Otellót José Cura

Szeged - Székhelyi József ötéves főigazgatói ciklusának utolsó premierjét tartják péntek este a… Tovább olvasom