Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

12 évesek felvételiztek a hatosztályos gimikbe

Szeged - Magyarból és matematikából tartottak tegnap felvételit az ország hatosztályos gimnáziumaiban. A 12 éves diákoknak kétszer 45 perc állt rendelkezésükre a tesztlapok kitöltésére. A magyar feladatsort könnyebbnek találtuk, miközben megállapítottuk: nem haszontalanok a televízióban látható telefonos játékok.
Kószó Attila tévézett, sakkozott és számítógépezett, Szász Dániel Soma a takarításban segített édesanyjának tegnap délelőtt – a 12 éves, hatodik osztályos diákok így hangolódtak délutáni felvételijükre, amit 55 társukkal együtt írtak magyarból és matematikából a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium második emeleti tantermeiben. Mindannyian az intézmény hatosztályos gimnáziumába akartak bekerülni, ahova teljesítménytől függően 25-30 nebulót vesznek majd fel. A középiskolai központi írásbeli vizsgák tegnap kezdődtek meg az országban, összesen 68 ezer 500 diák felvételizett a 4 vagy 5 évfolyamos középfokú iskolákba, illetve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumokba. Szegeden a Radnótiban és a piarista gimnáziumban felvételiztek.

Hatosztályos gimnáziumba felvételit Szegeden a Radnótin kívül csak a Dugonics András Piarista Gimnáziumban – az országban összesen 60 középiskolában – tartottak, nyolcosztályos gimnázium nincs a városban. Tegnap egységes központi felvételit írtak a diákok matematikából és magyarból.

Szeretnél bekerülni? – kérdeztük Attilát, majd Somát még az írásbeli előtt, azt is tudakolva, tényleg szívesen hagynák ott eddigi társaikat a Tisza-parti Általános Iskolában? Somától megtudtuk, hogy nincs sok barátja, mindössze a matematikatanára hiányozna neki. Attila pedig abban reménykedett, hogy szintén felvételiző osztálytársával együtt folytathatja az új iskolában.

Felvételi a Radnótiban. Akadt gyerek, akit alaposan megviselt élete első ilyen megpróbáltatása. Fotó: Segesvári Csaba
Felvételi a Radnótiban. Akadt gyerek, akit alaposan megviselt élete első ilyen megpróbáltatása. Fotó: Segesvári Csaba

A Radnótiban tegnap sikerrel felvételizők matekosok lesznek: a tantárgyat heti 6-8 órában tanulják. Ezért nem volt meglepő, hogy inkább a felvételi magyar részétől tartottak, amelyre ugyanúgy 45 percük volt, mint a matekra.  A felvételizők tantermei előtt izgatott szülők várakoztak. Soma édesapját, Szász Gyulát kérdeztük: miért jó a 6 osztályos gimnázium? – Ez a fiam döntése. A gimnáziumban látványosan másképp megy az oktatás, mint az általános iskolában – válaszolt a férfi, akitől azt is megtudtuk, hogy fia igazi matematikus család sarja. Anyja és nagymamája matematikatanár, apja programozó matematikus. Nem csoda, hogy Soma a tanteremből kilépve boldogan újságolta: a fogalmazáson kívül nem volt nehéz feladat számára.

Megszűnt a ságváris

Dobi János, a szegedi Ságvári-gimnázium igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a 90-es évek közepén náluk is volt 6 osztályos gimnázium, de megszüntették. A képzés fő célja ugyanis az, hogy a diákot hat éven keresztül a különböző tantárgyakból egy-egy pedagógus oktassa, ám ezt ők nem tudták teljesíteni. A hatodikos gyerek 2 évig ugyanis a Ságvári általános iskolájában tanult, majd kilencediktől átkerült a gimnáziumba, ahol új tanárok fogadták. 6 osztályos gimnáziumok indítására egyébként már nem adnak engedélyt.

 
A felvételik ma az általános tantervű képzésre jelentkező 9. osztályosok központi írásbelijével folytatódnak az ország 470 középiskolájában. A többi 480 intézménybe nem kell felvételizni, az általános iskolában elért tanulmányi eredmények számítanak.

Tesztkérdések

A magyar tesztben szöveg-kiegészítés és -megértés mellett fogalmazni is kellett. Kiderült, hogy a televíziós játékokat sem haszontalan figyelemmel követni: az egyik kérdésben az IVZOSYONK-ból kellett kitalálni a viszonyok szót. A magyar felvételit – a fogalmazást nem számítva – 10 perc alatt mi is megoldottuk. A matematikatesztet azonban már jóval komolyabbnak találtuk. Többek között ilyen kérdésekre kellett (volna) válaszolni: hány különböző négyjegyű számot készíthetünk a 2,0,0,9 számkártyák felhasználásával, valamint három lerajzolt téglalap közül hány területegység a kapott nagy téglalap területe, ha a négyzetrácsos lap egy kis négyzetének a területe 1 területegység.

Szentesen, Vásárhelyen a hozott osztályzat számít

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskolában 1996-ban indították a 6 osztályos képzést. A diákoknak nem kell központi felvételit írniuk, hozott osztályzataik alapján kerülnek be. A képzésre átlagosan 30 fiatal szokott jelentkezni, nekik felvételi papírjaikat február 20-áig kell beadni – tudtuk meg Víg Zoltántól, a gimnázium igazgatóhelyettesétől. Árva László, a vásárhelyi Németh László Gimnázium igazgatója is azt mondta, nem tartanak felvételi vizsgát, náluk is a hozott osztályzatok számítanak, és egyelőre nem lehet tudni, idén mennyien fognak jelentkezni. Nem is tervezik a felvételi bevezetését.

Olvasóink írták

  • 2. allegro 2009. január 26. 11:12
    „Én nem jártam a matekos hatosztályos gimnáziumba, pedig annak idején, amikor a Radnótiban kísérletképpen elindították, a 80-as évek első felében, az iskola maga kereste meg a környék ált.iskoláit, és a legjobb tanulókat hívták oda. Engem is, és másik két kitűnő társamat. Akkor Matek-fizika-kémia szakos osztályfőnökünk azonban nem engedett minket: "nehogy már elvigyék a legjobbakat!" - jelentette ki, és ezzel le volt zárva a téma. A szülők sem érdeklődtek - hiszen jó helyen voltunk.
    Attól függetlenül ezek a társaim matematikus ill. biológus doktorok lettek, én pedig mérnök-közgazdász -miután a szomszéd Kőrösybe jelentkeztem végül. Méghozzá munka mellett is ment minden, soha nem kellett magántanár, többletóra matekból. Aki tud, az jó felkészültségű tanárok mellett bárhol tud, aki meg nem annyira, azt kár többletórákkal jobb teljesítményre sarkallni. Ami lehet a szülők kívánsága, de éppen ezért szükséges a felvételi, hogy kiderüljön, mekkora a valódi tehetség mértéke. Az így kiválogatott gyerekeket pedig valóban érdemes továbbfejleszteni, megerősíteni tehetségüket- hiszen a gyorsan fejlődő tudományok erre a tudásra épülnek, és biztos alapokon fejleszthetőek tovább. Tehát hajrá! És gratulálok a felvetteknek. Akik pedig mégsem kerültek be, de jó képességűek, azoknak is minden esélyük megvan, hogy megtalálják valódi, nem kevésbé jó és megérdemelt helyüket későbbi életükben.”
  • 1. Keyra 2009. január 25. 22:19
    „Ehhez a témához hogy hogy nincs hozzászólás???Az okos kis matematikus palánták senkit sem érdekelnek? Szomorú...
    Akik pedig írták a felvételit: Ha sikerült ha nem, ne adjátok fel.Ha nem sikerült próbáld újra,hiszen bekerülni könnyebb mint bentmaradni... ha sikerült, akkor meg sok szerencsét, és kitartást!de meg lessz a munka gyümölcse!Én már csak tudom:P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László igét hirdetett a szegedi dómban

Szeged - Keresztény testvéri kapcsolatok erősítéséért imádkoznak a vasárnapig tartó ökumenikus… Tovább olvasom