Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

12 méterre csap fel a zenélő szökőkút

Szeged - Nappal táncoló csipkére, esti fényben ugró kristályra emlékeztet a Dugonics téri zenélő szökőkút, a szegediek kedvenc találkozóhelye. Az ország második legnagyobb szökőkútja, és a legokosabb.

A Dóm téri dallamot játszó óra és a városháza toronyórája mellett Szeged harmadik muzsikáló látványossága a Dugonics téri zenélő szökőkút. A nagy árvíz századik jubileumára építették 1979-ben: a kertészeti egyetem vízgépészei készítették az „agyát", Tarnai István tervezte a „házát". A vízjátékhoz a talpalávalót előbb bakelitlemez, majd szalagos, később kazettás magnó adta, amit végül egy Commodore 64-es számítógép váltott a posztján. Akkora volt hozzá a kiszolgáló apparátus, hogy csak az egyetem központi épületének alagsorába sikerült elrejteni. A körmedence első hangja a fanfár után a Túl a Tiszán népdalválogatás volt. A technika fejlődésével azonban a szökőkút 80, víz alatti színes lámpáját és 101 vízfúvókáját kisebb javításokkal a szerkezet 40-féle dallamra táncoltatta a szegediek kedvenc találkahelyén.

29 év után, két esztendeje 90 millió forintból újíttatta fel a térdíszt a város kívül és belül. 500 méter csövet, 20 kilométer kábelt építettek be, hogy kiszolgálja a 200 fúvókát és a 80 LED-es lámpát. A víz 100 dallamra járja most körtáncát 4-5 perces etűdökben reggel 10-től este 10-ig, szabadtéri napokon hajnali 1-ig. Gila Csaba, a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. divízióvezető-helyettese megmutatta: népzenére teljes erőbedobással spriccel, a külső körök vízi virága hol letűnik, hol újra felbukkan, hogy a mozgó fehér csipkegallérból ütemre csúcsdíszként előtörjön a 12 méteres vízsugár egyszerre 96, egyenként milliméter vékony csöveken. A víz erejét szélérzékelő csillapítja, hogy egy nagyobb fuvallat ne terítse be a sajátos körszínház nézőközönségét.

Rendszeresen ellenőrzik a fény- és hangtechnika számítógépes vezérlését a Dugonics tér alatt. Fotó: Frank Yvette
Rendszeresen ellenőrzik a fény- és hangtechnika számítógépes vezérlését a Dugonics tér alatt. Fotó: Frank Yvette

Óránként 1200 köbméter vizet mozgatnak meg a szivattyúk. Ehhez a kút tövében három aknában tárolják a fellövésre szánt tartalékvizet, és ott, a mélyben látni a fényes és vizes látványosságot vezérlő számítógépet.

A csipkefehér látványt sötétedés után sejtelmesen színezik a fények: a három emelet magasra ugró csiszolt kristályt még a Széchenyi téren is látni. A környezetgazdák felhívására három szegedi zenekar, a T-3, a Molnár Dixieland Band és a Fool Moon, valamint a Király-König Péter zeneiskola adott le értékelhető válogatást. Ezeket most is hallani a kútból Kacsóh Pongrác János vitéze, Szörényi és Bródy István, a királya, Sebestyén Márta és Dankó Pista szerzeményei mellett. Az invitálás most is él, bárki leadhat saját, minőségi muzsikát.

A legokosabb kút

A történelmi Magyarország területén, Marosvásárhelyen építették az első zenélő szökőkutat 1820 körül, ennek mását látni a Margitszigeten 1934–36 óta, de Debrecenben, Kaposváron, Tinódon, Vasváron is állítottak zenélő térdíszt. A szegedi tehát nem az egyetlen, nem is a legelső, de a második legnagyobb, és felújítása óta a legokosabb az országban.

Olvasóink írták

 • 6. zumike 2010. május 15. 07:55
  „Azért ez a máfél órás dallamkínálat elég karcsú. Nem ártana valamit bővíteni, mert 2009-be n és 2008-augusztusától is ugyanez van. Lehet, hogy néha egy-egy félórás szünet is elég lenne...”
 • 5. macs 2010. május 14. 19:51
  „Azért a régi változat, amikor a zene az ülések alól hallatszott, sokkal jobb volt. Ez mostani oszlopon lévő hangszóró, nagyon "dizájnos", nem lehetne eltüntetni?
  A zenéken is lehetne egy kicsit változtani. Látom már olyan kútat, ahol a viz Vangelis, Bach, Handel, Chopen stb. zenéjére táncolt, nagy sikere volt.”
 • 4. török 2010. május 14. 16:07
  „3. :D”
 • 3. scott1 2010. május 14. 14:40
  „Azt már mindenki tudta, hogy a legokosabb, hiszen évtizedek óta van az egyetemnél...”
 • 2. alex007fl 2010. május 14. 13:53
  „Majd hamarosan jön valami kockafejű és bezáratja, mert zavarja a muzsika. Lásd a Kárász utcai átjáróházat és még néhány utcát amit egy-két ember kedvéért lezártak.”
 • 1. Lugas6 2010. május 14. 11:57
  „Amikor zeneoviba viszem az unokámat, szinte kihagyhatatlan program az, hogy egy kicsit elidőzzünk a táncoló, zenélő szökőkút mellett. Tavasszal már többször meg kellett néznünk, hogy működik e már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeviép Zrt. közleménye

A Szeviép Zrt. az alábbi közleményt juttatta el a delmagyar.hu szerkesztőségébe: Tovább olvasom