Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

12 milliárdos vagyont vesz át az állam

Csongrád megye - 12 milliárd forint értékű vagyont vesz át a megyei önkormányzat összes intézményével együtt az állam. A hozzá tartozó adósságot 8 milliárd forintban számolják. A keretmegállapodást megkötötte a miniszterelnök a megyékkel, de sok fontos kérdés nyitva maradt. Nem tudni például, hová kerül három hónap múlva az ópusztaszeri emlékpark.
Orbán Viktor miniszterelnök megállapodást kötött a megyei önkormányzatokkal, ennek értelmében a Csongrád megyei önkormányzat összes intézményét átveszi az állam. A kormányhivatal fennhatósága alá kerül például a területi gyermekvédelmi szolgálat, a több telephelyből álló szociálisotthon-hálózat, a Csongrád Megyei Levéltár és a Móra Ferenc Múzeum, a megye által fönntartott iskolák, középfokú oktatási intézmények Makón, Szentesen, Csongrádon, Ásotthalmon.

Sorsukra váró cégek

A szentesi, a makói és a deszki kórház fönntartója január elsejétől a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet lesz. Az intézményekkel átadott vagyon bruttó nyilvántartási értéke mintegy 11–12 milliárd forint – tájékoztatott a megyei önkormányzat sajtószolgálata, hangsúlyozva, hogy közösségi vagyon kerül közösségi tulajdonba. Az érintett dolgozók a megyei önkormányzat hivatalánál és az intézményeknél nem maradnak munka nélkül, átveszi őket a kormányhivatal.

A keretmegállapodás sok kérdést nyitva hagyott, amelyekre a megyei sajtószolgálat szerint az új jogszabályok adnak választ. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója, Tokovics Tamás, és a Rendezvényház vezetője, Molnár Csaba nem tud még biztosat arról, hogy három hónap múlva ki lesz nonprofit kft.-jük gazdája, de Tokovics szerint év végéig várhatóan minden kiderül.

7,5 milliárdos súly

A miniszterelnök bejelentette, hogy az állam átvállalja a megyék adósságát is, összesen mintegy 180 milliárd forintot. Ez így igazságos Orbán Viktor szerint, hiszen az önkormányzatok pluszfeladatokat kaptak az államtól, de csökkent a nekik folyósított pénz, elsősorban emiatt adósodtak el, miközben sose volt elég pénzük intézményeik fönntartására. Ezért most is 155 millió 604 ezer forint visszatérítendő támogatást kap a megye az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak járó keretből. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke azt nyilatkozta, hogy a megye adósságállománya két tételből tevődik össze. Egyrészt az 5 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből, másrészt van egy 3 milliárd forint összegű folyószámla-hitelkeret.

A közgyűlés a pénzügyekről zárt ülésen szokott tárgyalni, de az tudható, hogy amikor ezt a kötvényt kibocsátotta a megye, 160 forintot ért egy svájci frank, most viszont 240-et. A kötvényhitel súlya ennek megfelelően most mintegy 7,5 milliárd forint.

Az ellenzéki Gazdag János (MSZP) nem érti, hogyan állapodhatott meg a miniszterelnök az elnökökkel közgyűlési határozat nélkül, ennél fontosabb kérdés, hogy csak az intézmények fejlesztéséhez kötődő hitelt veszi át a kormány, vagy az összest.

Kevesebb alkalom a vitára

Az előbbi megoldás azt a veszélyt rejti magában, hogy a forgóeszközhitelt a vagyonhoz viszonyítva adták a bankok a megyéknek. Ha a vagyon az államé lesz, és a forgóeszközhitel a megyéknél marad, az összes érintett önkormányzat élére csődbiztost kell kinevezni januárban.

Az sem tisztázódott még, konkrétan milyen munkája lesz januártól a megyei közgyűlésnek, tehát a képviselőknek. A megye sajtóosztálya azt közölte, „a régiós helyett megyei szintre kerül a területfejlesztés, ennek részleteit az ágazati törvények rendezik majd pontosan. Szükséges egy részletes megyei területfejlesztési stratégia meghatározása, amellyel a mi megyénk is felkészül a 2014-től kezdődő újabb 7 éves uniós gazdálkodási ciklusra." Ez utóbbi azonban főként szakértői munka, a területfejlesztési döntéshozatal pedig rögtön nem kerülhet át a regionális tanácstól a megyékhez, mert erről korábban kellett volna értesíteni az Uniót. Leghamarabb 2013-tól veheti át a régió szerepét a megye. Bár, mint a sajtószolgálat írja, „az átadás-átvétel is egy hosszabb folyamat; energiáink jelentős részét leköti ez is 2012-ben hónapokig."

Olvasóink írták

 • 6. nauset 2011. október 07. 14:51
  „5 macs
  Az nem egyértelműen nem írható le, hogy a megyék "nem sok sikerrel" működtették az intézményeiket. 2006 után a megyéktől jelentős forrásokat vontak el (ld. pl: illetékbevételek jelentős része), ami oda vezetett, hogy tovább romlott a már korábban elindult folyamat: az intézményeket a megye nem tudta működtetni az államtól kapott pénzből.Olyan megyei intézmények is voltak, amelyek működését az állam csak 55-60 %-ban fedezte. Nyilván nagyrészt ez volt az oka az eladósodásnak.
  Arra ugyanakkor én is kíváncsi leszek, hogy mi fog történni. Szerintem egyetlen út van, a racionalizálás, bizonyos hasonló profilú intézmények összeolvasztása, a működési költségek további faragása. Ebbe az irányba sok megye elindult, ezek nincsenek is annyira eladósodva. További kérdés, hogy a megyei jogú városok miért maradnak ki a folyamatokból. Ott sem kisebbek a gondok, problémák, az ügymenet meg hasonló, a megyei és a megyei jogú városok intézményrendszere között is rengeteg a hasonlóság és a párhuzam.”
 • 5. macs 2011. október 07. 10:58
  „Valaki magyarázza meg nekem. A megyék nagy részt állami támogatásból működtették ezeket az intézményeket, de mint látjuk nem sok sikerrel. Azért kíváncsi lennék, valóban a gondos gazda módjára törödtek a rájuk bízott vagyonnal? Megérne egy misét független szakértőkkel átvilágítattni az intézményeket.
  Érdekelne:
  - ha a feladatok 99%-át elvonják, akkor mi lesz azokkal akik ott vannak jelenleg,
  - a költségvetés most is komoly problémákkal küzd, magyarul nincs pénz, ha átveszi a most is állami forrásokból, illetve hitelekből működtetett intézményeket, honnan lesz pénze a működtetésre
  Én attól félek, hogy ilyen fokú centralizáció csak a rendszerek leépítését szolgálja majd. Illetve olyan hosszú szolgálati utat építenek a rendszerbe, hogy mire a problémáról értesül a döntésre jogosult, már nem is lesz probléma. :-)”
 • 4. high 2011. október 07. 09:59
  „Szó sincs arról, hogy 12 milliárdott vett volna bárki 8 milliárdért.
  A megyei önkormányzat egy államirányítási szerv. Alapvetően ingyen jutott a vagyonához, vagy az államtól kapta vagy az önkormányzatok adták át neki ingyen, mert nem bírták fenntartani, üzemeltetni az adott intézményt. A megyei önkormányzat ezek üzemeltetéséhez több esetben nagyobb állami támogatást kaptak, mint az önkormányzatok úgy látszik, még íygy is keveset.
  Ha most nem szervezik át az egészet, akkor az adóságállomány tovább nő, miközben a vagyon nem, illetve karbantartás híjján inkább elértéktelenedik. Az a vagyon valószínűleg már most 12 milliárd, csupán az a bruttó nyilvántartási értéke annyi.”
 • 3. kukachuszar 2011. október 07. 09:51
  „Akkor nem lesz szükség megyei közgyűlésre, megyei elnökökre sem.”
 • 2. KamuNeni 2011. október 07. 09:20
  „Ugyis kell. vegyunk 12 milliardot 8 milliardert. Hogy csinaljak ezt?

  Ugyis kifizettetik a neppel a 4 milliardot csak az nem oda fog menni ahova kellene”
 • 1. Lakos 2011. október 07. 07:37
  „"Orbán megállapodást kötött a megyei önkormányzatokkal."
  MInt anno a csendőr a paraszttal: én lesöpröm a padlásodat, kapsz két pofont cserébe, de nem tartozol a takarításért.
  Mostantól kezdve az égvilágon minden Orbán közvetlen irányítása alatt van. Minden dolgozó személyesen neki lehet hálás hogy van még munkája. Szép új világ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odabent szól a zenekar, s a nagyterem díszben áll

Operaverseny a színházban, kiállítás Vásárhelyen, pici gasztronómia, kirándulás. Kell ennél több manapság? Tovább olvasom