Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

130 éve kötöttpályán

Szeged – Végre egy örömteli hír! Két kerek évfordulóra emlékezünk: 130 éve kezdődött el a kötöttpályás közlekedés története Szegeden a lóvasúttal, és 35 éve indult el az első troli – nyitotta meg tegnap a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Közlekedési Kft. közös kiállítását Tóth István Tibor SZKT-igazgató.
A bibliotéka munkatársa, Somogyi Szilvia a közgyűjteményben őrzött újságokból, képeslapokból, menetrendekből és plakátokból válogatott. Nagy István nyugdíjas oktatótiszt helyszínrajzokkal, menetjegyekkel, jelvényekkel és saját kezűleg készített villamosmodellekkel egészítette ki a bemutatót.

A 12-es pályaszámú nagyban ma is közlekedik nosztalgiavillamosként; ilyen kezdett közlekedni 1908-ban. A 34-es eredetije az ötvenes években került a városba, ezeket váltották a bengálik, ma a közlekedési múzeum őrzi hírmondóját.

Két matuzsálemet mutat Nagy István. A 12-es pályaszámú közlekedett 1908-tól, a 34-es pedig az ötvenes években. Fotó: Karnok Csaba
Két matuzsálemet mutat Nagy István. A 12-es pályaszámú közlekedett 1908-tól, a 34-es pedig az ötvenes években. Fotó: Karnok Csaba

A relikviákból kiderül: a város tömegközlekedésében és áruszállításában a nagy árvíz hozott áttörést, hiszen a pusztítás nyomán indult el 1884-ben a lóvasút. A XX. század elején már 800 ezres utasforgalomról beszélhetünk. 1909-re kialakult Szeged villamoshálózata. A felszámolt vonalakat a hetvenes években a félig kötött pálya váltotta fel; 1979. április 29-én elindult a forgalom az első szegedi trolibuszvonalon is.

Az összeállítás május 7-éig látható a Somogyi-könyvtár földszinti aulájában, az internettérben életképeket állítottak ki a kötöttpályás mindennapokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csak buli van a JATE Klubban

Akik a kilencvenes években vagy még régebben voltak egyetemisták, nosztalgiával emlékeznek vissza a JATE Klubban töltött estékre. Tovább olvasom