Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

130 éves a szegedi Csillag börtön

Szeged - 100 ezernél többen raboskodtak a szegedi Csillagbörtönben 1885 óta, ami idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját.
Az ország legrégebbi, a kezdetektől fogva büntetés-végrehajtási célból működő intézménye, a szegedi Csillagbörtön idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Ez idő alatt 100 ezernél több elítélt töltötte hosszabb rövidebb büntetését a Csillag falai között: itt raboskodott Rákosi Mátyás, Kádár János és Szálasi Ferenc is.

130 éves a szegedi Csillag börtön. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kerek évfordulón tartott pénteki ünnepségen Tasnádi László elmondta: a büntetés-végrehajtásnak nemcsak dicső múltja, hanem reményteljes jövője is van. A belügyminisztérium rendészeti államtitkára kiemelte, hogy a dolgozók előtt kiszámítható életpálya-modellt rajzoltak fel, fizetésüket július elejével 30 százalékkal emelik meg. Továbbra is nagy probléma a börtönök túlzsúfoltsága: országosan 136-, a Szegedi Fegyház és Börtön intézményeiben 140 százalékos a telítettség. A kormánynak Tasnádi elmondása szerint megvannak a fejlesztési tervei. 2019-ig – ahogy megírtuk
130 éves a szegedi Csillag börtön. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– 6 ezer fővel növelnék új börtönök építésével a befogadóképességet. Az új Bv-intézetek lehetséges helyszíneinek nyilvánosságra hozatalát május végére ígérte a belügyminisztérium, de ezt a mai napig nem tette meg. Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, a Csillag korábbi parancsnoka a szegedi fegyházat a BV zászlóshajójának nevezte. Az ünnepi műsort elítéltek versei és dalai tették emlékezetessé. Az ünnepre időzítve készült el az intézmény saját gondozásában A Csillagbörtön 130 éve a köz szolgálatában című könyv, amit Tikász Sándor, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Többek között kiderül belőle, hogy 1910-ben a Csillag akkori vezetősége egy teniszpályát szeretett volna felépíttetni a börtön előtti akkor még szabad területre dolgozóiknak, ám ezt a tanács elutasította. Az ünnepség végén a parancsnoki iroda melletti helyiséget Törökfalvi Török Kálmánról, a Csillag börtön első parancsnokáról nevezték el.

A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg 1585-en vannak rácsok mögött. A jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek száma 207 fő. Ebből tényleges életfogytiglanra 29 embert ítéltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőségriadó Szegeden is: mobil ivókutak és párakapuk a város több pontján

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Magyarország fölé. Tovább olvasom