Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

132 milliós mentőövet kér az IH

Szeged - Adósságokban fuldoklik az IH, pénzt kér a mai közgyűléstől, de az ellenőrzés szabálytalanságokat tárt fel. 9 városi cégvezető mandátumát hosszabbítaná meg a jobboldal – 5 évvel. Jó hír: fizet a 2-es villamosvonal kivitelezője.
132 millió forintos plusztámogatást kér az IH Rendezvényközpont működésére Kohári Nándor kereszténydemokrata képviselő a mai közgyűléstől. (Megírtuk: idén eddig 173 milliós támogatást kapott a cég.) Novemberben azért nem tárgyalta indítványát a testület, mert későn érkezett be. Tegnap a közgyűlés városüzemeltetési bizottságában Szentgyörgyi Pál szocialista önkormányzati képviselő elmondta, a múlt heti revízió elképesztő szabálytalanságokat tárt fel, zsák szám hordják ki a cégből a pénzt. Módosító javaslatában azt írja, ne fizessen a város, hanem kötelezze az ügyvezetőt, január közepére tervezze meg, miként rendezi a helyzetet. Ha ez megvan, akkor a következő közgyűlés adhat pénzt.

Összegzése szerint idén a SZIN 80 milliós veszteséggel zárt a tavalyi 22 millióhoz képest, 5600 bérletes fizetett, 4000 nem. Jogi képviseletre a 2010-es pénz háromszorosát, vagyonvédelemre a dupláját költik. Tanácsadó cégük megírt egy 3 milliós pályázatot, amely nem nyert, ennek ellenére 1,5 millió forint sikerdíjat vett fel. Vajda Árpád, aki június óta igazgató, azt mondta: több beszállító fenyegeti felszámolással az IH-t, egy már el is indította, de felfüggesztette. Lapunk kérdésére elmondta, a kedvezőtlen SZIN-szerződéseket elődje, illetve az idő rövidsége miatt ő írta alá a rendezvény érdekében, de gond volt a városi döntések késedelme is. Nem tett feljelentést elődje ellen, mert nem szeret hátrafelé nézni, és mostanra lett átlátható a cég.

Úgy tudjuk, a városvezetés fontolgatja, hogy büntetőfeljelentést tesz az előző ügyvezető, Sódar István ellen.

9 önkormányzati cégvezető szerződését hosszabbítaná meg januártól 5 évre Kalmár Ferenc kereszténydemokrata képviselő javaslata, városüzemeltetési tanácsnok, holott a mandátumuk nyáron jár le. Lapunk kérdésére úgy fogalmazott, szó nincs bebetonozásról, inkább adminisztratív okból kedvezőbb, ha év elején rendezik a helyzetet, mert nyáron mindenki a választásokkal lesz elfoglalva. Információink szerint jobbikos módosító javaslatra 5 helyett csak 1 évre hosszabbít a többség.

IH-ügyben áthidaló javaslatot terjeszt be az LMP-s Szentistványi István, egyetért a vizsgálattal, és minimális pénzt is utalna, hogy az IH-hoz hozzákapcsolódó Belvárosi mozi, a Grand Café és a régi zsinagóga működése ne kerüljön veszélybe – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján. A cégvezetők szerződéséről Málovics György, az önkormányzat pénzügyi bizottságának LMP-s kültagja hozzátette, a hosszabbításnak nincs szakmai alapja, csak haszonszerzésre jó, mert tetemes végkielégítést kell fizetni nekik, ha változik jövő ősszel a közgyűlés összetétele és távozniuk kell.


Fizetnek a csehek

A 2-es villamosvonalat építő cseh OHLZS a.s. cég azt az ajánlatot tette az önkormányzatnak, hogy az ítélőtábla által megítélt 416 milliós kötbért és kamatait 12 havi részletben fizetné ki februártól, 10 százalékos kamattal (jegybanki alapkamat plusz 7 százalékos késedelmi kamat). Azért ebben a formában, mert az építőiparban válság van, és februárban indulnak be a munkái. Így egy év alatt havi 48 milliós részletekben összesen 582 millió forint érkezik. A csehek aláírták a szerződést, és ha ma a közgyűlés megszavazza, érvénybe lép. Felhasználásáról később szintén a testület dönt. Botka László polgármester szerint ez egy jó megállapodás, főleg mert 10 százalékos kamatot kap az önkormányzat a részletfizetés mellé, és egy külföldi székhelyű céggel szembeni végrehajtás és felszámolás bizonytalan, és jóval hosszabb időt venne igénybe. Támogatja az előterjesztést. Ha befolyik a pénz, a város uniós fejlesztéseinek lehet az önereje.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetésképtelen a szegedi hőszolgáltató

Egymilliárd hiányzik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kasszájából a rezsicsökkentés miatt. Ha ma a közgyűlés megszavazza, a város félmilliárdos kölcsönt ad a cégnek. Tovább olvasom