Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

13 ezer szegedi és 8000 vásárhelyi kutyát vallottak be

Csongrád megye - Minden 12. szegedi lakosnak van kutyája, míg Hódmezővásárhelyen 6 helybelire jut egy eb. A sok mindenre kiterjedő összeírásból az is kiderül, hogy Vásárhelyen a Pici a legnépszerűbb kutyanév.
A chip önmagában nem sokat ér

– Az utcáról megmentett állatok nagyjából fele chipezett – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. – Sokszor csak akkor veszik észre a kutyatartók, hogy fontos lett volna chipeztetni, amikor elszökik otthonról a kedvencük. A kötelező, veszettség elleni védőoltás hiányát pedig vannak, akik akkor érzékelik, ha megkap egy embert a kutyájuk – fűzte hozzá. Mint megtudtuk, sajnos a regisztrálatlan chip is sok. Márpedig hiába ültetik az állat bőre alá a rizsszem nagyságú egyedi azonosítót, ha a hozzá tartozó adatok nem kerülnek fel az internetes nyilvántartásba.

Körülbelül 13 ezer kutyát tartanak Szegeden – legalábbis ennyit vallottak be az önkormányzatnál a 2013 októberéig tartó ebösszeíráson. Közel 162 ezer fő Szeged lakossága, ezt alapul véve kiszámítottuk: minden 12. emberre jut egy házőrző. Az állatvédelmi törvény előírja, hogy 2012-től az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást kell végezniük. A gazdik kötelesek az önkormányzat rendelkezésére bocsátani a kért adatokat. Aki ennek nem tesz eleget, állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető, vagyis akár 30 ezer forintja is bánhatja. Ácsné Gunda Judit, a szegedi önkormányzat igazgatási és építési irodájának vezetője azt mondta, nagyjából ennyi bevallásra számítottak előzetesen is. Szinte mindegyik állat mikrochipes, amelyet regisztráltattak a gazdáik. Ahol mégsem volt meg a chip, oda telefonon szóltak, hogy pótolja a kutyatartó. Hogy össze lett-e írva az adott négylábú, azt olyankor ellenőrzik, amikor egy-egy bejelentés érkezik.

– Csongrádon még részben előtte állunk a feladatnak. Az eboltás időszakában zajlik majd az összeírás zöme – tudtuk meg Szubally Brúnó megbízott jegyzőtől. A nyomtatvány már elkészült, letölthető a város honlapjáról, vagy az ügyfélszolgálati irodán is megkaphatják a kutyatulajdonosok. – Idén tavasszal a meghirdetett napokon munkatársaink kitelepülnek az eboltások helyszínére, így a gazdák egy helyen adathatják be kutyájuknak a veszettség elleni védőoltást, és az összeírásnak is eleget tehetnek – nyilatkozta Szubally Brúnó, aki azt is elmondta, a városban körülbelül 2000 kutya lehet.

minden 12. emberre jut egy házőrző. Fotó: DM
Minden 12. emberre jut egy házőrző. Fotó: DM

Hódmezővásárhelyen a legutóbbi, 2012-es összeírás szerint több mint 8000 eb él, vagyis minden hatodik helyi lakos tart kutyát. Az akkori adatok feldolgozása során kiderült, a házőrzők többsége keverék, a legkedveltebb kutyanév pedig a Pici. Idén eddig 3980-an vallották be kutyájukat a város honlapján, az e-Ebnyilvántartó Rendszeren keresztül.

Makón a helyi újság legutóbbi számában jelentette meg az önkormányzat az adatlapot, amit március 16-áig kell visszajuttatni. A nyomtatványt az önkormányzat portáján elhelyezett ládába is be lehet dobni, de postán is feladhatják a makóiak – tudtuk meg Ákos Ádámtól, a jegyzői iroda hatósági csoportvezetőjétől.

Szentesen 2500-3000 kutyát tartanak. A lakosok többnyire eleget tettek adatszolgáltatási kötelezettségüknek – tudtuk meg Csányiné Bakró Nagy Vera aljegyzőtől. – Ellenőrzést akkor tervezünk, ha csavarog egy kutya, vagy ha problémát okoz. Aki eddig nem szolgáltatott, ezután is büntetlenül megteheti. Igazodunk az élethez, hiszen vannak, akik mostanában tettek szert kutyára, de olyanok is, akik elvesztették házi kedvencüket.


Adatellenőrzés az interneten

Az interneten a petvetdata.hu címen érhető el a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszere. Ha a nyilvános keresés menüpontban valaki beüti a chip 15 számjegyből álló azonosítóját, máris láthatja a kutya adatait: például a nevét, a fajtáját és a legutolsó oltás dátumát, típusát. A további adatokat a jogosultsággal rendelkező állatorvos segítségével tudjuk megnézni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizedik ember vesebeteg

Ma van a vese világnapja. Tovább olvasom