Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

13 hotel - 14 milliárd

Csongrád megye - 13 megyei vállalkozás több mint 4 milliárdos uniós támogatással építhet, bővíthet szállodát 2012-ig. A nyertesek Szegeden, Vásárhelyen, Szentesen, Kisteleken, Mórahalmon, Algyőn és Balástyán 14 milliárdot fordítanak minőségi szálláshelyekre.
Tavaly és tavalyelőtt uniós támogatásra pályázhattak dél-alföldi vállalkozások panziók és szállodák építésére, bővítésére. (Időközben a jogszabály a panziókat is átkeresztelte szállodának – 10 szoba fölött.) Két kategória 7 nyertese költhet 2012-ig uniós pénzt Szegeden, egy-egy pedig 6 vidéki településen.

A kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése kategóriában – bemutattuk – négy szállodának ítéltek oda összesen több mint 1,5 milliárd forint támogatást. A legnagyobb, 600 milliós összeget a szegedi Hunguest Hotel Forrás kapta 2,1 milliárdos gyógy- és wellness-szálló-építésre, húsvét óta fogad ismét vendégeket. Jövő húsvétkor nyílhat a vadonatúj mórahalmi Hotel Colosseum; a 2,5 milliárdos beruházásnak nagyjából az ötöde támogatás. Vásárhely négycsillagos szállodája augusztusban nyitott; a Ginkgo Sas 1,4 milliárd forintos büdzséjéből 377,2 milliót áll az Unió. A jövő év elején nyitó szegedi, Oskola utcai Mozart Panzió átépítése 255 millióba kerül, egyharmad a támogatás.

Fotó: Frank Yvette
13 megyei vállalkozás több mint 4 milliárdos uniós támogatással építhet, bővíthet szállodát 2012-ig.
Fotó: Frank Yvette

A turisztikai látványossághoz kapcsolódó beruházások kategóriájában kilenc megyei szálloda között osztottak szét közel 2,7 milliárd támogatást. Ezek között az új algyői Borbála Wellness Hotelé a legnagyobb falat: a nyilvános adatok alapján a közel 1,2 milliárdos beruházáshoz 450 millió forintot kap. A támogatások nagysága szerint három szegedi beruházás következik. A Somogyi-könyvtár mögötti foghíjtelken építhet – háromnegyed részt önerővel – 2 milliárdos szállodát a Somogyi Udvar Kft., a József Attila sugárút 51. alatt épülő 1,2 milliárdos Lupus Hotel is egyharmadnyi segítséget kap. A Tisza Gyöngye átalakítására 363,7 milliót ítéltek meg a Gyöngye Kft.-nek, ez az összköltség harmada.

A listán három „külsős" vállalkozás is szerepel. Az apátfalvi Transz-Depar Kft. húzhat fel Family Hotelt Balástyán 900 millióból. Hasonló összegből a szegedi kötődésű Complex 99 Kft. építi a szentesi Széchenyi Hotelt, a szegedi Gutenberg utca 12. emeletét a Mórahalmi Rozsmalom alakítja át Szent János Panziónak 209 millióból. Majdnem kész a szegedi Yourhouse Kft. Soleil szállodája a Kelemen utcai Burger-ház emeletén 238 millióból. A kategória legkisebb versenyzője a kisteleki Aqua Hotel, ahol 36 milliós támogatással étterembővítésbe fogtak.

Fotó: Karnok Csaba
Tavaly és tavalyelőtt uniós támogatásra pályázhattak dél-alföldi vállalkozások panziók és szállodák építésére.
Fotó: Karnok Csaba

+18 százalék

Idén szeptemberig régiónk panziói átlagosan 23,7 százalékos kihasználtsággal működtek a KSH adatai szerint, a szállodák 36,7 százalékosan. Szegeden 9 hónap alatt 12 ezer 600 vendég fordult meg panzióban, 61 ezer 500 lakott szállodában. A tavalyihoz képest a panziók elvesztették vendégeik 41 százalékát, a hoteleket viszont 18 százalékkal többen választották.

Olvasóink írták

 • 4. cicas 2010. december 02. 18:46
  „Istenem, milyen szofisztikált fenékny.lás, a szegedi kötödésű Complex 99 kft.!!!!!!!!!!!
  A SZEVIÉP TULAJDONOSA , BARANYI SÁNDOR HÁLÁS LEHET !!!!!!!!!!!!”
 • 3. kakoszeged 2010. december 01. 13:59
  „...ezekben az a raj, hgoy ha 1/3-át támogatásból építik, akkor az a beruházás 1/3-ába is kerül...”
 • 2. jozko 2010. december 01. 12:11
  „A vak is látja, hogy erre van itt most a legnagyobb szükség!

  Főleg támogatásból felépítve!
  Egyébként az EU támogatásokat nem egységesen Magyarország, a magyar költségvetés fizeti vissza a nagy kalapba?
  Az kizárt, hogy egyesek-ha értik a dolgukat-meggazdagodnak a támogatásból-amit majd a közösség fizet vissza.
  Ilyen MO-n el sem képzelhető!”
 • 1. szatyi 2010. december 01. 10:10
  „Gyanúsan nagyon fut ez a "Hazai turizmus"!...Több TV csatornán egyórás reklámblokk, stb.
  Kíváncsi lennék, kik vannak a háttérben?
  Lesz aki ezt meg tudja fizetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenezret ér a sárga lámpa

2000 esetben indult végrehajtási eljárás idén azokkal a szabálytalanul közlekedőkkel szemben, akik nem fizették ki a közigazgatási bírságot. Tovább olvasom