Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

1,3 milliárdból 1300 fiatalt vonnak be az Ifjúsági Garancia Programba a megyében

1,3 milliárdból 1300 fiatalt vonnak be az Ifjúsági Garancia Programba a megyében
Pályakezdők bérét támogatja az Ifjúsági Garancia Program. Egy szegedi, bioélelmiszert forgalmazó cég hét fiatalt vett fel a segítséggel. Mindkét fél elégedett.
A fiatalok munkanélküliségét akarja csökkenteni a kormány azzal az Ifjúsági Garancia Programmal, amelybe tavaly nyáron a szegedi Naturtrade Hungary Kft. is bekapcsolódott. 
– Hét fiatalt vettünk fel, meg vagyunk velük elégedve. Így jelenleg 35-en dolgozunk a cégcsoportnál. Feltett szándékunk, hogy a hat, teljes állami támogatást élvező hónap után itt lesznek a kötelező továbbfoglalkoztatás három hónapjában. És utána is számítunk rájuk – mondta Véha Miklós  cégvezető. A vállalkozás bio- és reformélelmiszerek gyártásával, forgalmazásával, kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. A bérköltségen megspórolt pénzen tovább bővítenek. 

Nagy Nicola (23) eredetileg energetikai mérnökasszisztensnek tanult, Adorján Zsuzsanna (24) négy OKJ-s szakmát szerzett, így logisztikát és gyógymasszőrséget, Rácz Mónika (23) pedig OKJ-s fotós. Mindhárman pár hónapos munkakeresés után találtak erre az első munkahelyükre. A lányok majdnem fél éve dolgoznak már, dicsérték a változatos tennivalót és a fiatal, rugalmas csapatot. A megrendelések fogadásánál, az áru összekészítésében, csomagolásában és a számlázásban segítenek. A pék és cukrász végzettségű Herczeg Nórát (23) a csomagolóüzembe vették fel néhány hónap alkalmi munka után. Decemberben kezdett, bruttó 157 ezer forintot keres, amiből 103 ezret visz haza. A fizetését 6 hónapig teljes egészében az állami program állja.
Többféle megoldást nyújt a fiataloknak az Ifjúsági Garancia Program. Lehet kérni képzési, munkáltatói, munkába járási és vállalkozóvá válási támogatást – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón Juhász Tünde kormánymegbízottól. A megyében több mint 1300 fiatal bevonása volt a cél, erre több mint 1,3 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre. Eddig a Szegedi járásban 504, a megyében 1233 fiatal kapott konkrét álláslehetőséget. A Szegedi járásban 196, a megyében 478 cég kapcsolódott be a programba.

Csökkent a munkanélküliség

Megyénkben jelenleg kétezer pályakezdő álláskereső van, összesen pedig 11 ezer 826 a regisztráltak száma – mondta el Budai László, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Ez a gazdaságilag aktív népesség 6,5 százaléka, ami a tavaly ilyenkori adathoz képest 1,1 százalékos csökkenést mutat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vécéépítési láz a magyar börtönökben

Vécéépítési láz a magyar börtönökben
A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaly néhány kivétellel már minden zárkában leválasztották a mellékhelyiséget a lakótértől. Tovább olvasom