Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 26°C Még több cikk.

1,3 milliárdos árvízvédelmi felújítás a Tisza és a Maros bal partján

Csongrád megye - Közel 1,3 milliárd forintból indul újabb árvízvédelmi fejlesztés - ezúttal a Tisza és a Maros bal partján. A projekt több mint 65 ezer ember árvízi biztonságát növeli azzal, hogy csökkenti az árvízi kockázatokat.
Szegeden tartotta pénteki hivatalos projektindító rendezvényét az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig). 100 százalékos támogatás mellett az igazgatóság 1 milliárd 259 millió forintot nyert nagyjából 40 kilométeres árvízvédelmi szakasz felújítására a román határtól a Maros bal partján a Tisza-torkolatig, és onnan lefelé, a Tiszának szintén a bal partján a szerb határig.

Az elmúlt években a Tiszán levonult rendkívüli árvizek és a Maros folyó magas vízállásai negatív hatást gyakoroltak a nem megfelelő állapotú védművekre, ezzel tovább rontva állapotukat, még jobban veszélyeztetve a víz mentén élők élet- és vagyonbiztonságát tájékoztatott a helyszínen az Ativizig igazgatója, Kozák Péter.

1,3 milliárdos árvízvédelmi felújítás a Tisza és a Maros bal partján. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kivitelezési munkák első részét és a generál kivitelezést a közbeszerzési tender nyertese, a Békés Drén Kft., a második részt, vagyis a monitoring állomások fejlesztését, valamint az informatikai és távközlési fejlesztéseket a BD–DH Konzorcium végzi.

A munkálatai közvetlenül érintik Szeged újszegedi részét, Deszket, Kiszombort, Klárafalvát, Makót és Nagylakot. Fejlesztik az árvízvédelmi rendszert, azaz megszüntetik a magassági hiányt, kialakítják a töltéskorona burkolatát, növelik az állékonyságot, rendezik a töltésrézsűt, a parapetfalat és helyreállítják a véderdőt, korszerűsítik a védelmi központokat, gátőrtelepeket, valamint a monitoring állomásokat. Ezen kívül fejlesztik az informatikai és távközlési rendszert. A projekt több mint 65 ezer ember árvízi biztonságát növeli azzal, hogy csökkenti az árvízi kockázatokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betűleves és nyakkendős zsiráf

Móra Ferenc mesebirodalma terem egy varázsütésre a közművelődési palotában. Tovább olvasom