Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

1400 gyermek énekelte a Himnuszt Ópusztaszeren

Ópusztaszer - 1400 határon inneni és túli gyermek énekelte a Himnuszt és a Szózatot a Nemzeti Összetartozás Napján Ópusztaszeren. Kövér László, az országgyűlés elnöke azt mondta, ez az ünnep nem Trianon gyászáról, hanem a túlélésről szól, és erre az életerőre szükség lesz, mert Európában azok a nemzetek boldogulnak, amelyek képesek önmaguk ujjáépítésére.
A hatalmas énekkar tagjai 31 hazai és határon túli városból, községből érkeztek, velük együtt énekelt a Magyar Rádió gyermekkórusa is szombat délben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A többek között zentai, aradi, eszéki, dévai, aknaszlatinai, illetve győri, szolnoki, egri, veszprémi diákokból álló kórus nagyon szépen szólt, pedig a gyerekek csak kétszer próbáltak együtt, és előtte hosszú utat tettek meg idáig. A kárpátaljai Nagydobrony középiskolásainak vezetője, Hidi Erika énektanár például azt mondta, tíz órát buszoztak, s várhatóan vasárnap hajnali 2-re érnek haza. A gyerekek mind fehér sapkában voltak, és a szervezők ügyeltek arra, hogy mindegyiküknél legyen ásványvíz. A Duna Televízió által élőben közvetített ünnepségen Kiss-Rigó László megyés püspök azért mondott imát, hogy a magyar közösségek összetartása gyógyítsa a trianoni sebeket, és az európai népek, ha már közös érdeket nehezen találnak, legalább közös értékeket leljenek, amelyek megóvásáért együtt lehet működni. Az ünnepségen felolvasták Gilányi Lászlónak, Nagyszelmenc korábbi alpolgármesterének levelét, aki arról írt, hogy a trianoni határ által kettéválasztott, és külön-külön boldoguló ukrajnai Kisszelmenc és szlovákiai Nagyszelmenc határköve az átgondolatlan nagyhatalmi döntések emlékműve; annak idején Nagyszelmenc a határhúzás nyomán templom, Kisszelmenc pedig temető nélkül maradt, és a rokonok hosszú ideig csak a szögesdróton átnézve láthatták egymást. Szombaton a két község lakói kopjafát állítottak, a gyerekek közül pedig 23-an eljöttek énekelni Ópusztaszerre.

1400 gyermek énekelte a Himnuszt Ópusztaszeren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Gyakran előfordul, hogy nemzeti ünnepeinken nehéz szívvel kell emlékezni a veszteségeinkre, de csak mi emlékezünk, hiszen az már nincs sehol, aki a győzelmét ünnepelhetné; nincs ottomán, szovjet és Habsburg birodalom – mondta Kövér László, az országgyűlés elnöke. "A mai megemlékezés ezért mindenekelőtt ünnep: nem a trianoni szétszóratásunkat gyászoljuk, hanem a túlélést, az újrakezdést és a magyarok összetartozását ünnepeljük" – fogalmazott a házelnök. Kövér László az elmúlt 8 évben kormányzókat "az önzés, a hatalomvágy a kapzsiság és a nemzetárulás bandériumainak" minősítette; távozásuk után az új országgyűlés az állampolgárság kiterjesztésének lehetőségével elérte, hogy a határon túl élő, de ősei földjét elhagyni nem akaró magyarok nem csak lélekben, de közjogilag is az egységes magyar nemzet részévé váltak. A kormány nem feladatként, problémaként, hanem erőforrásként tekint a határon túliakra, és ez az ünnepnap azt demonstrálja, hogy a magyarságnak szüksége van összetartó életerejére, és a nemzet ma is képes a semmiből új világot teremteni. Kövér László hangsúlyozta, az unióban az önmaguk újjáépítésére képes nemzetek lesznek erősek. Ahol eddig a piac mindenhatóságában hittek, most ott is a nemzeti vagyont, hazai vállalkozásokat és hagyományokat védő intézkedéseket hoznak.

Az ünnepséget a kórussal közösen elénekelt Szózat zárta, délután a Ghymes együttes adott koncertet az emlékparkban.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Csonka László 2011. június 08. 06:46
  „56. bakosandras 2011.06.06. 22:51 de azért hiányoltam a D.M. "stábját", a Jobbik rendezvényről !!!!!!!!!!!
  Emlékeztetőül:
  "34. Csonka László 2011.06.05. 08:35

  Június 4. - "Nemzeti Összetartozás Napja" narancsos napszemüvegben !!!!!!! NEMZETI GYÁSZNAP !!!!!!!!!
  + a korrekt tájékoztatás, cenzúra nélkül, igaz csak a szegedi rendezvényről:
  http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/06/%E2%80%9Enem-az-osszetartozas-hanem-a-gyasz-napja%E2%80%9D.html
  +hogy, a KÁRPÁTIA koncerten, (sztem) Ópusztaszeren (reklám nélkül) több, mint 1000-ren voltunk! Rendőr ????? 2-őt láttam, randalírozó: 1-2 "fekvőbeteg" !!!!!!!! +Délvidék+Erdély is képviseltette magát! Megjegyezném, anno a KÁRPÁTIA zenekar, anno a Fidesz propagáltja volt! Most+, náluk is "felszállt a köd" !!!!!!!!!!"
  ??????????????????????????????? Bakos úr, várom válaszát !!!!!!!!!!!!”
 • 55. bakosandras 2011. június 06. 22:51
  „54.: A Délmagyarországnál sokféle világnézetű ember dolgozik együtt békességben. Ezt mi nagyon fontosnak tartjuk. Sajnálom, ha vannak olyan írásaink, amelyeket magyarelleneseknek gondol, ilyen szándék egyikünkben sem munkál.”
 • 54. hahaha62 2011. június 06. 17:07
  „SZÉP-NAGY MAGYARKODÁS-MAYGAR VIRTUS.....EZ IGEN!!!!..csak a lényeg hiányzik-mert így ez az ország nem élhető!”
 • 53. magyarock1 2011. június 06. 12:36
  „Ez igen Bakos András, kezd pozitívan megváltozni a véleményem Önröl. Idáig a dm újságíróktól főleg gusztustalan, liberális, magyarellenes gondolatokat olvastunk.Nehogy a főnökei elolvassák.”
 • 52. FEFE 2011. június 06. 08:43
  „Elvtársak nyugalom! Semmi nem tart örökké.”
 • 51. realtime 2011. június 06. 07:05
  „Van még 3 évük vagy 7, nah bumm, fiatal vagyok még túléljük ezeket is, aztán majd mosolygunk rajtuk :). Fel a kezekkel aki még emlékszik ki volt Győriványi Sándor, Gyurkó János, Kádár Béla, Füzessy Tibor vagy Kiss Gyula? Igy fog elmúlni ezeknek a percembereknek a dicsősége is... Ennyi.”
 • 50. bakosandras 2011. június 06. 07:02
  „47. Pattogós, ütemes, serkentő himnusz?
  A németeké vagy a briteké is ilyen, mi? :)
  Azt gondolom, egy himnusz nem a ritmusa miatt lesz szép, elsősorban a hozzá fűződő érzelmek teszik azzá.
  Szerintem a miénk nagyon szép, és nekem nem az jut eszembe arról, ha 1400 gyerek énekli, hogy úristen, mibe került az ideutaztatásuk, hanem az, hogy milyen jó ötlet volt, és tényleg, milyen szépen szólt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekeknek, mint minden iskolán kívüli közösségi esemény, ez sem csak komoly feladat volt, hanem kirándulás is; élmény, amivel gazdagodtak.”
 • 49. csergemerge 2011. június 05. 23:27
  „A kommunizmus bukása óta országunk határai átjárhatók. Akik nem szeretik ennek az országnak a himnuszát, vagy sokallják annak a költségét, hogy 1400 gyermek életre szóló élménnyel gazdagodjon hazaszeretetből azok választhatnak más országokat, pattogós ritmusú himnusszal.
  Mi, magyar emberek, szerte a világban szeretjük a magyar himnuszt. És örülünk, hogy a trianoni határok kezdenek föloldódni. És örülünk amikor olyan kezdeményezésekről hallunk mint a pusztaszeri.
  Jó lett volna ott lenni, velük énekelni!”
 • 48. rozator 2011. június 05. 23:15
  „,,Cethal szájában végkép eltünök,
  a régi hangot s szavaim hibátlan
  hadsorba állván, mint Ő sugja, bátran
  szólhassak s mint rossz gégémből telik
  és ne fáradjak bele estelig
  vagy mig az égi és ninivei hatalmak
  engedik hogy beszéljek s meg ne haljak."
  ,,A magyar ember hátán szántani is lehet, ha nemzetiszínű az eke."
  2010. okt. 25. .(Mikszáth Kálmán , egykori szegedi ujságíró)
  (Babits Mihály: Jónás imája),,,,,”
 • 47. lidocain 2011. június 05. 20:33
  „és ezt követően este egy fantasztikus,fergeteges kárpáia koncert volt,ahol az egész környék zengett a himnuszt éneklők hangjától. köztük sok-sok gyermekétől is. akik saját költségen mentek oda...”
 • 46. queenmargareth 2011. június 05. 18:39
  „jav: Minden más nép pattogós, ütemes Himnuszt választott, ami szerintem serkentő.”
 • 45. queenmargareth 2011. június 05. 18:37
  „Igaz, ami igaz, szerintem a legsiratósabb, siralmasabb, nyavalygóbb Himnusz a világon a mienk. Zeneileg főleg.
  Minden más nép pattogós, ütemes Himnusz, ami szerintem serkentő.
  Ja, megkaptam a Vezír levelét. egész szép dolgokat ír:)bár abból, csak a megszorítást fogja alkalmazni. Kidobtam. Talán érdekelt volna, ha nem önelégült képpel vigyorogna rám. És írjam alá:)
  Jó olvasást viktor.”
 • 44. pirosmedence 2011. június 05. 18:08
  „Na, ez aztán igazán fontos volt!!!!! Azért csak számoljunk egy kicsit nagy vonalakban, durván, hogy a 2 perces Himnusz eléneklése az adófizető polgárok zsebéből mennyit szedett ki. Nem sok, de : 1400 gyerek odaszállítása az kb. 30 autóbusz, ha átlagosan csak egy busz oda-vissza csak150 (nem ennyi!!!!) kilométert tett meg, az mondjuk 60 ezer forint/busz= 1.8 millió. Az 1400 gyereket megetették, megitatták, sapkát adtak nekik stb. ez legyen alaphangon fejenként egy ezres, az annyi mint..... tessék összeadni!!!! Összegzés: ha narancssárga pártpolitikai rendezvényről van szó, akkor nem számít a pénz.... ennyi”
 • 43. pistimolnar 2011. június 05. 18:04
  „Szegény gyerekek! Velünk is ezt tették az 50-es években! Tanulékony állatok!”
 • 42. rozator 2011. június 05. 15:09
  „Majdnem sírva fakadtam!”
 • 41. felice 2011. június 05. 14:57
  „Pfffff undorító,a gyerekeket használják arra,hogy népszerűsítsék az emlékparkot!Tehetetlen vezetőség!!!!Hányás az egész!!”
 • 40. tatár 2011. június 05. 14:21
  „1400 gyermek. Van még politikai pedofília.:(”
 • 39. TrombiFrédi 2011. június 05. 11:40
  „Nemzeti összetartozás max. csak szavakban: szinte minden területen csak a nyírblások az elvétel látható, az elmúlt 20 évbe soha ennyien nem akartak kivándorolni...szép kis összetartozás ez, pláne nemzeti!!!”
 • 38. papsajt 2011. június 05. 09:29
  „"ez az ünnep nem Trianon gyászáról" - ezzel vitatkoznék. Szerintem sok ezer magyarnak fáj Trianon a mai napig.
  Ezt érezem folyamatosan Erdélyi kirándulásom alatt, és akkor is ha délvidéki magyarokkal beszélek.

  A legnagyobb problémát abban látom,hogy a politika és a média úgy állítja be mintha ez bűn lenne.
  Szinte majomnak titulálta a nemzeti érzelműeket:

  http://www.fn.hu/belfold/20110604/alkoholgoz_tar_koponyak_kepriport/

  "Nézegessen radikálisokat a képgalériában!"”
 • 37. Smerdis_of_Arshak 2011. június 05. 09:25
  „ennyit tudunk. picsogni a múlton.”
56 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 ezer forinttal támogatta Szeged ifj. Szilágyi Árpád verseskötetét

120 ezer forint támogatást kapott első verseskötete megjelentetésére Szilágyi Árpád Levente, aki egy éve teret nevezett el Botka László polgármesterről. Tovább olvasom