Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

140 milliót követel a volt Gyevi temető beruházójától az önkormányzat

Szeged - Több mint 140 millió forint kártérítést követel a volt Gyevi temető beruházójától a szegedi önkormányzat. Egyesek szerint ez a pénz már veszett fejsze nyele.
Elállt a volt Gyevi temető beruházójával kötött szerződéstől az önkormányzat – erről legutóbbi ülésén döntött a városi közgyűlés. Az önkormányzat még 2012 júliusában kötött településrendezési szerződést a szegedi J.V.H. 2000 Kft.-vel, amely kereskedelmi központot és A kategóriás luxusirodaházat tervezett a volt Gyevi temető területére. A szerződésben a város meghatározta a beruházó kötelezettségeit a közművek és parkosítások, valamint az út- és járdahálózat, illetve közvilágítás fejlesztésével kapcsolatban. A szegedi cég újította volna fel saját költségén a Gyevi temető melletti, a Piroska téri és a Tarján széli játszóteret, valamint a Pósz Jenő utcai labdapályát, továbbá kialakított volna egy 8000 négyzetméteres közparkot is emlékhellyel. Ehhez azonban telket kellett volna cserélnie a területen a várossal. 2012. október 15-én az ingatlancsere-szerződést is aláírták. Eszerint a cégnek még abban a hónapban át kellett volna utalnia az önkormányzat számlájára 22 millió forintot. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

Időközben kiderült: a beruházó tulajdonában álló egyik ingatlanra 84 millió forint végrehajtási jogot jegyeztek be. A fentiek miatt, és azért, mert a cég egy kapavágást sem végzett a területen, már 2013 őszén el akart állni az önkormányzat a szerződéstől, és szerette volna benyújtani a szerződés alapján neki járó 118,6 millió forintos kárigényét. A felszámolás alatt álló J.V.H. 2000 Kft. ügyvezetője, Tóth Tamás azonban levélben kérte az önkormányzatot, ne álljon el a szerződéstől. Tóth a 22 millió forint kifizetésével kecsegtetett, noha a cégének már akkor közel 1,4 milliárd forint volt az adóssága. Mivel az akkor még Fidesz–Jobbik többségű közgyűlés tartózkodott a szavazáskor, nem volt meg a többség, így az önkormányzat nem állt el a szerződéstől. A fideszes Bohács Zsolt 2013 novemberében lapunknak elmondta, azért tartózkodtak, mert jogi aggályaik voltak.

Egy év elteltével, tavaly év végén viszont már úgy döntött a baloldali többségű közgyűlés, hogy az önkormányzat álljon el a J.V.H. 2000. Kft.-vel 2012. július 20-án kötött településrendezési szerződéstől, és jelentse be a beruházót képviselő felszámolóbiztosnak a 118,6 millió forintos kártérítési igényét. Ezzel az önkormányzat is beállt abba a sorba, amelyben azok a vállalkozások, intézmények állnak, amelyek szintén a pénzüket követelik a szegedi cégtől. Egyesek szerint a város által követelt több mint 140 millió forint már veszett fejsze nyele.
Kerestük tegnap az ügyben telefonon a felszámolás alatt álló J.V.H. 2000 Kft. ügyvezetőjét, Tóth Tamást, de nem értük el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb a gyilkosság Csongrád megyében

Két emberölés és egy halált okozó testi sértés miatt indult eljárás 2014-ben Csongrád megyében. A legtragikusabb év az elmúlt időszakban 2008 volt. Tovább olvasom