Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

14 ezer adag halászlé készül a szegedi óriásbográcsban

Szeged - Elkezdődött a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. A Huszár Mátyás rakparton már pénteken rengeteg volt az érdeklődő. Egy tányér halászléért 1500 forintot kérnek.
Tizenhatodik alkalommal indítja el szombaton délelőtt Frank Sándor főszervező a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál főzőversenyét az újszegedi Partfürdőn. Három napig ismét halászléillat lengi be a Tisza mindkét partját. Péntek délután elkezdődött a fesztivál, vasárnap tűzijátékkal zárul. Ma kora este szinte teljesen megtelt vendégekkel a Huszár Mátyás rakpart, akik nem csak halászlét kerestek.

– Mi a vásárra is kíváncsiak vagyunk, de legjobban Geszti Péter koncertje érdekel – mondta egy középkorú nő a Szeged vízi életét bemutató hűtőmágneses standnál. A zenész Gringo Sztár nevű formációval koncertezik a nagyszínpadon.

Megkezdődött a halfesztivál. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Szépségverseny és Nagy Bandó

Szombaton 20 órakor rendezik a Miss Alpok–Adria Nemzetközi Szépségverseny és Megye Szépe Versenyt a nagyszínpadon. A halfesztiválon ezen kívül vasárnap estig színpadi programok, zene, tánc, gyerekprogramok, kézművesek vására, sétarepülés várja a vendégeket. Nagy Bandó András humorista vasárnap 15 órakor lép fel, lesz hőlégballonozás, tutajozás, sárkányhajó, lézershow, majd tűzijátékkal búcsúzik a fesztivál.  

A mennyei illatú halászlé mellett Szeged hatalmas gasztronómiai rendezvényén fellelhető mindenféle halétel, magyaros ízek, borok, sörök és pálinkák széles választéka. Egy tányér halászlét 1500 forintért szednek a tányérba, ez körülbelül 18 dekagramm halat és egy liter levet jelent. A szokásokhoz hűen szombaton gyújtanak be az óriásbogrács alatt, ejtőernyős hozza a szögedi paprikát délelőtt 11-kor.

– 14 ezer adagot főzünk majd a bográcsban, reméljük, sokszor kell újratöltenünk – mondta Radnóti Ramón, a Fehértói Halászcsárda érékesítési vezetője, a rendezvény egyik szervezője. Megtudtuk: összesen 200 mázsa hallal készülnek, közel 300 ezer vendégre számítanak. Ebben benne vannak a versenyfőzők is, akik Frank SándorVenesz-díjas mesterszakács megnyitója után az újszegedi Partfürdőn szombaton méretik meg magukat, elővéve titkos receptjüket és halfőző tudományukat. Ezzel elnyerhetik a főszervező által alapított halfőző érdemrendet.

Megkezdődött a halfesztivál. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Rakparti forgalom

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál után, hétfőn a rakparti parkolókat a takarítás miatt csak reggel 8-kor tudják felelősséggel visszaadni, egészen addig le lesznek zárva. A rakparton reggel 6 órától lehet közlekedni.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
  • 36. Cipó99 2012. szeptember 02. 19:19
    „Nekem csak ez az egy fesztivál van Szegeden, és Frank Sanyi most is kitett magáért! Nagyon finom volt a halászlé, s bőséges!
    Nekem nem tettszik a többi fesztivál, de ezért nem szapulom!”
  • 35. szegedivagyok 2012. szeptember 02. 14:27
    „Szegeden soha nem örül senki semminek.Besavanyodott egy népség!Valóban vannak hiányosságai a rendezvénynek, és szerintem is sok mindent máshogy kellene csinálni, de ha nem tetszik, akkor miért mennek ki azok, akik itt most reklamálnak?Ha egyszer tudják, hogy úgy is sz.r lesz minden, mert tavaly és előtte is az volt, akkor valamiért csak kimegy a rakpartra.Ne nézzük már egymást bolondnak, ez csak rizsa és felesleges elégedetlenkedés.”
  • 34. lavazza 2012. szeptember 01. 17:05
    „32. uborka 2012.09.01. 15:27
    Ne beszéljen zöldséget! Inkább egye meg!
    Hol kap Ön 1200Ft-ért halászlét???Melyik standnál?? Mindenhol 1500Ft alsó hangon.”
  • 33. Vazeratti 2012. szeptember 01. 15:45
    „30.: Nálad a pont! Akinek telik rá kimegy és eszik. Akinek nem telik,és irigykedik a többire az itt a délmagyaron fikázza a többit. Akinek nem kell v. nem telik, de nem is irigykedik, az meg keres más programot.
    Én azt mondom irány a park!”
  • 32. uborka 2012. szeptember 01. 15:27
    „Nagyon kár hülyeséget beszélni az árakról, hallé 1200 ft-tól van, nagyon tisztességes adagot adnak ott főzik nagyon finom, én azt tudom mondani ne a kocsmával hasonlítsák össze menjenek ki minden van mi szemnek szájnak ingere, gyönyörű a színpadon a fellépők, nagyon negatívan állnak itt hozzá a hozzászólók,nagy kár, hiszen fiatal kis iskolások nagy öröme a fellépésnek, önök meg a kocsmáról,meg a pénzről ökörködnek.Tiszta negatív gondolkodású emberek önök, egy csepp szeretet nincs önökben.csak a sör legyen meg?. meg lássam a gép klaviatúráját...”
  • 31. gavallér 2012. szeptember 01. 14:30
    „Ez köll a népnek. Piros leves. Műanyag bigyóba. És eszik akkor is ha sz..r.Lehet 5000- is.
    Ki érti ezt? Hogy aztán a piros lét mikor és hogyan csinálják, azt jobb ha nem tudja senki.
    Gastro fesztivál.”
  • 30. Szücsiii 2012. szeptember 01. 14:05
    „Nekem ízlik a nagybográcsos hallé. Aki meg az árakat összehasonlítja, az bolond. A kocsmában 300 ft egy üveg ászok, mégse ugat senki h a tescóban bezzeg csak 130.”
  • 29. haresz 2012. szeptember 01. 13:54
    „Inkább iszom egy tálca sört. :D”
  • 28. Gy21 2012. szeptember 01. 13:52
    „Okz63-nak teljesen igaza van, a csórók, meg aki ennyit sajnál magától, az maradjon otthon, és nézegesse a panel falait.”
  • 27. egal 2012. szeptember 01. 13:32
    „A képek nem jó reklámok - két évvel ezelőtt a lépcsők is tömve voltak emberekkel,most szinte üres.”
  • 26. okz63 2012. szeptember 01. 13:27
    „22. csonakos 2012.09.01. 10:18
    "Ezzel nehéz versenyre kelnie a kinti áraknak és az íze, hazai!"

    Látod mester, ezeket elismerem, de ne feledd, hogy kint a parton rengeteg olyan emberrel összefuthatsz, akiket ezer éve nem láttál, nem beszélve a műsorról a színpadon. Szóval az otthoni árakat-ízeket sosem szabad hasonlítani egy fesztiváléhoz, hiszen ezekre a helyekre nem kizárólag enni megy az ember.”
  • 25. webcreativ 2012. szeptember 01. 11:14
    „:-) "300 ezer vendégre számítanak" :-) szerintem 30ezer vendég összejön, akkor már örülhetnek.”
  • 24. Show 2012. szeptember 01. 11:02
    „Minden halészlé 1500 forint? Akkor ez nem kartell?”
  • 23. hasasmacska 2012. szeptember 01. 10:26
    „1 szelet kenyér pedig 100 Ft. :)”
  • 22. csonakos 2012. szeptember 01. 10:18
    „Nálunk már az alaplé kész csak a filézett halakat kell már csak beletennem és készrefőzni mire jön a család! 830 forint volt a ponty kilója a Szegedfisch kft-nél. Három kilónyi, nyolc főre elég! Bőven van benne tej is! Ezzel nehéz versenyre kelnie a kinti áraknak és az íze, hazai! Került még bele egy kis fagyasztott márna is csak úgy az ize kedvéért!”
  • 21. maci53 2012. szeptember 01. 10:16
    „kétszer vettem a nagybográcsból-először meg utoljára-!
    Kaptam egy adag sós paprikás mosogató levet.Sanyi bának nagy üzlet ilyen drágán adni a forró vizet.
    ilyenkor biztos megrepizteti a Szegedi előljárókat is,azok meg bólogatnak neki.”
  • 20. Vicarious 2012. szeptember 01. 09:36
    „Számoljunk csak: feltételezve, hogy a halászléevés miatt megy ki a nép (nem pedig a haverokkal való összefutás miatt):
    1. Vékony műa. tányérban filézetlenül, billegős sörpadon, kivárva míg egy hely nagynehezen felszabadul 2 személyre 2x1500 = 3000 Ft.
    2. Árnyas tó felett ringatózva kényelmes asztaloknál, pincér által porcelántányérból, filézetten 2 személyre 1 adag, ami bőven elegendő mennyiség ! pl. a Jobb mint Otthonban (nem a reklám kedvéért, más halászcsárda is lehet) =1800 Ft.
    No comment.”
  • 19. csöcskenőcs 2012. szeptember 01. 08:35
    „hát a tavalyi óriáskondérosbol volt szerencsém fogyasztani, ize a krumplilevesével vetekedett, a benne levö harcsadarabkák pedig a csirkehúsét fölözték. Esetleg hogy a normálisabb féle kisebbkondérosokét az egyéni versenyrésztvevök 1500 ért kinálják a kilátogatóknak? ugyérzem érdemes lesz 3-4 órahosszával késöbb kimenni mikorra már bennük is tudatosulni fog hogy enyiért ugyan a kutya se veszi meg tőlük. Azt tanácsolom hogy kiskörében mindenki fözze meg saját magának otthon akár lent a ház melletti saslikoshelyen. Én is sokallom ezt az árat.”
  • 18. Krampampuli 2012. szeptember 01. 08:23
    „Hát itt most mindenkivel egyet kell érteni. Irreálisan magas az ár. Ha kimegyünk a kőrösy-ba 1600Ft-ért sokkal kulturáltabb körülmények között nagyobb adagot is kapunk arról nem is beszélve hogy máshol még ennél is olcsóbb. Ha el akarnám riasztani a magyarokat a halfogyasztástól azt pont így kell tenni. Vagy a nagy tétel miatt elfogadható áron kellene adni vagy megszüntetni ezt a rendezvényt. Pont(y)”
  • 17. Zotty 2012. szeptember 01. 08:13
    „Huh... meg tudnám venni a halászlevet, de ELVBŐL nem veszek ennyiért 20 dkg vízben áztatott halat.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napközis tábor a domaszéki templomkertben

Már negyedik alkalommal szervezik meg a nyári táborok mellett a plébániai tábort, tapasztalva, hogy a gyermekek szívesen vannak együtt. Tovább olvasom