Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

14 megyei települést érint a Nabucco gázvezeték

A 14 érintett megyei település lakói észrevételt tehetnek a Nabucco gázvezeték nyomvonalával kapcsolatban. A terv az érintett polgármesteri hivatalokban megtalálható, és a zöldhatóság minden egyes bejelentést megvizsgál.
Tizennégy Csongrád megyei település: Nagylak, Magyarcsanád, Apátfalva, Kövegy, Földeák, Óföldeák, Makó, Hódmezővásárhely, Mártély, Mindszent, Szegvár, Szentes, Csongrád és Felgyő területét is érinti majd az európai uniós támogatással, de magántőkéből épülő, a közel-keleti gázmezőket Ausztriával összekötő Nabucco gázvezeték. Az orosz földgáztól való függést jelentősen csökkentő vezeték a tervek szerint 2014-re készülne el. A Törökországból induló, 3300 kilométeres Nabucco építéséről szóló megállapodást 2006-ban írta alá Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország.

Az eltelt időszakban a Magyarországot átszelő vezetékszakasz építésére megalakult Nabucco Magyarország Gázvezeték Kft. megbízásából az Olajterv Zrt. elkészítette, és nemrégiben benyújtotta a gázvezeték teljes magyarországi szakaszával kapcsolatos, a környezeti hatásvizsgálati eljárást megelőző konzultációs kérelmét. Ez azt jelenti, hogy bárki kifogást vagy kizáró okot jelenthet be a tervezett nyomvonallal kapcsolatban. A dokumentáció valamennyi érintett település polgármesteri hivatalában, illetve az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ügyfélszolgálati irodájában megtekinthető.


– Bárki bármilyen észrevételt és kifogást bejelenthet, mi valamennyit megvizsgáljuk, és ha az valós kockázatot jelent, akkor arra felhívjuk a tervező figyelmét – mondta lapunknak Kardos Sándor, az Atiköfe igazgatója.

Nem profitálnak belőle

– Nem vontak bele bennünket a gázvezeték nyomvonalának tervezésébe, és nem is tájékoztattak hivatalosan, hogy az a falu mellett megy majd el, mélyen a föld alatt – mondta Balogh Jánosné. Mártély polgármestere hozzátette: sajnos ebből nem is profitál a település.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. seawasp 2010. február 19. 12:04
  „Egy ügyes ember, elemes fúró, és a locsolótömlő! Az inflációra lehet hivatkozni! :-D”
 • 21. TOM&JERRY 2010. február 18. 09:21
  „efje
  butaságokat írsz
  www.foldgaz.hu”
 • 20. efje 2010. február 17. 22:59
  „A legegyszerubb az lenne ha ugyanerre a vezetekre csatlakozna be a foldeaki gaz, nem? Vagy szerinted majd epitenek neki egy masik vezeteket? Esetleg tartalykocsival viszik majd a gazt? Mar kb. 2 eve irt az ujsag arrol hogy melyen, kemeny kozetben van a gaz, de europa kozepen van igy konnyebben el lehet juttatni a fogyasztokhoz mintha pl. Nigeria partjai mellett viz alol kellene kitermelni. Mindezek ellenere a jovo energiaja a hidrogen lehet. Mar tobbszor emlitettem a vizhajtasu auto otletet. Egyik ilyen auto a GM Highwire nevu autoja ami vizzel hajtva annyira aramot termel hogy az egesz utcat ellatna.”
 • 19. macs 2010. február 17. 20:38
  „Van egy fogadásom, mindjárt megindul a méregzöldek tiltakozása és a nyomvonalon lévő földek ára a csillagos égig szökik.”
 • 18. macs 2010. február 17. 20:35
  „efje,
  miért kéne ebbe a vezetékbe bármit belepumpálni?”
 • 17. efje 2010. február 17. 16:48
  „Ezek szerint a nyomvonal pont a Földeáki gázmező vonalában fut majd és senkinek se fordult meg a fejeben rácsatlakozni a magyar gazt? Ezek után is higgyük el hogy nincs gaz Makó alatt? Az orrunknál fogva vezetnek minket. A cikk se említ egy budos szót se a véletlen egybeesésről. Itt forradalom lesz vagy teljes elszegényedés.
  (Gazdasági) rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés. Válasszatok!”
 • 16. absinthe 2010. február 17. 16:32
  „Logaritmus: a városnak nincs jövője, ne feledd....
  A várost kiszolgálandó pusztítják a Földet....a városok a Föld bolygó egy egy rákos sejtjei...még a felülnézeti műholdas képe is ugyanolyan.
  Vegyél földet, kapáljad, nevelj állatot, lesz kaja, fúratsz egy kutat oszt van víz is....gyertyát meg lehet önteni méhviaszból...ha valamit el akarsz olvasni.
  ja hogy a HDTV-d nem megy majd hogy az agymosást bámuljad? jhaaaa kérem.

  Ne sírjon itt nekem senki amíg ehhez hozzájárul, hogy ezt a rendszert fenntartsa....Nem kerül 3x annyiba a tiszta energiával előállított kaja: kihajtod a tehenet a földre, este meg kifejed a tejet oszt jóvan...ott a biotej -.-
  csókolom”
 • 15. SS. 2010. február 17. 16:03
  „a település lakó észrevételt tehetnek: észrevehetik, hogy felásták a határt...”
 • 14. Logaritmus 2010. február 17. 15:36
  „kertészke: vezetékjoggal érintett ingatlanon is majdnem bármit lehet csinálni, nem azt jelenti, hogy használhatatlanná válik és el kell felejteni, mert akkor kisajátítják a területet. Vezetékjog esetén jellemzően nem lehet mélyre növő gyökerű fákat ültetni, ha villamosvezetékről van szó nem ültethetsz jegenyesort alá...”
 • 13. SS. 2010. február 17. 12:42
  „nem arról van itt inkább szó, hogy a nagyszerű EON most épülő gönyűi gázüzemű erőműve nehogy gáz nélkül maradjon? véletlen pont ott megy el a vezeték... (ja, az eon természetesen nem magyar cég, (zs.) ez is, csak nem szabad leírni mert kimoderálják...”
 • 12. kertészke 2010. február 17. 11:55
  „5. hozzászólás Logaritmus 2010.02.17.
  Jaja, a szorgalmi jogért az érintett terület forgalmi értékének 10-30%-át fizetik meg, ezért cserébe a tulajnak köteles tűrnie a területen elhelyezett vezeték bármikori karbantartást, esetleges új vezeték fektetését. Nem épithet rá, nem telepíthet erdőt, bármilyen fás ültetvénynövényt, szőlőt. Érintett voltam az Algyő-Városföld gázvezeték létessítésében földterület tulajdonnall. Egy szemét maffia banda végezte a területek szorgalmi jogba vonását, meg az építéssel járó károk rendezését. Csak sajnálni tudom a nyomvonalon tulajdonnal rendelkezőket.”
 • 11. osszeomlas 2010. február 17. 11:49
  „Nem fog-e kiapadni?
  http://href.hu/x/bix0”
 • 10. daimler 2010. február 17. 10:57
  „még hogy nem profitál...miért van az, hogy ebben az országban mindenki csak profitálni akar!?”
 • 9. Dema 2010. február 17. 10:55
  „Logar! Sokkal több optimizmust! :D :D”
 • 8. Logaritmus 2010. február 17. 10:18
  „osszeomlas: a Föld kőolaj és földgáz készlete egyáltalán nem fog kiapadni néhány éven belül, csak egyre mélyebbre kell fúrni, egyre jobban tönkre kell tenni a Földet, az óceánt. Ott van olajhomok is. Ezek nem fogják feladni a dollárezermilliárdos üzletüket. Az autóipar sem. A beszállítók sem. És te sem fogsz belenyugodni, hogy 2-3x annyit fizess az alternatív energiával készült élelmiszeripari termékért, fűtésért, üzemanyagért, akkumulátorokért. Lehet, hogy pesszimista vagyok de szerintem a jövő továbbra is az olajé, és a Föld további pusztításáé.”
 • 7. Dema 2010. február 17. 10:13
  „osszeomlas
  EZ AZ erről beszélek! Igaz már húsz éve!! :D De ha én kis senki ezt felérem ésszel,akkor”
 • 6. osszeomlas 2010. február 17. 10:02
  „Megújuló energiaforrásoké a jövő, bizonyított tény, hogy a Föld kőolaj és földgáz készlete néhány éven belül elapadhat, így járnak majd az uránbányák is...
  Geotermikus energia kell ide nem Nabucco...”
 • 5. Logaritmus 2010. február 17. 10:01
  „140: akinek az ingatlana alatt/felett vagy a védősávon belül fut egy nagynyomású vezeték, az tud is róla, kártalanítás ellenében bejegyzik a vezetékjogot, szolgalmi jogot, bármit. Közérdek is van a világon, nem csak a hülye önérdek.”
 • 4. Dema 2010. február 17. 09:54
  „Építeni kellene vízerőműveket, meg atom erőművet, meg szélerőműveket. Aztán meg lenne oldva a vezeték földbefektetés problémálya! Van nekünk Tiszánk, Dunánk, meg sok más kisebb folyónk. Környezetvédők kíméljenek! :D”
 • 3. sziszka1 2010. február 17. 08:34
  „méghogy nem profitál a település? és akkor mi van ha az oroszok elzárják a "Barátságot"? akkor gáz sincs! így legalább kicsit biztosabb az ország gázellátása”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meleg étkezési utalvány: nagy a káosz körülötte

Elvben megint lehet élelmiszert vásárolni a boltokban a meleg étkezési utalvánnyal, mivel a kormány visszaállította a 2009-es helyzetet. Tovább olvasom