Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

1500 forintért engedték be az országba a rohadt gyümölcsöt

Hat Csongrád megyei kormánytisztviselőt vettek őrizetbe a rendőrök korrupció gyanúja miatt.
A közelmúltban felmerült a gyanúja annak, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz tartozó Növény – és Talajvédelmi Védelmi Osztály Röszkei Határkirendeltségén dolgozó hat kormánytisztviselő kenőpénzt fogad el a határon növényi eredetű termékeket keresztülszállító fuvarozóktól a gyorsabb ügyintézés érdekében – közölte közleményében a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A rendőrség hozzátette, vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúja miatt 6 kormánytisztviselőt vettek őrizetbe a Csongrád megyei rendőrök.

A közleményekből kiderül, a kormányhivatal értesítette a rendőrséget, akik a Nemzeti Védelmi Szolgálat segítségével kapták el a korrupt kormánytisztviselőket. A rendőrség azt közölte, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály Röszkei Határkirendeltségének 6 kormánytisztviselője hivatali kötelessége megszegéséért, szállítmányonként 5-10 eurót kért, illetve fogadott el az ügyfelektől az általuk folytatott hatósági ügyintézés során 2015. május és június hónapban.

A kormánytisztviselők feladatai közé tartozott a Magyarországra, és így az Európai Unió területére belépő szállítmányok esetében az érvényben lévő hazai, valamint uniós jogszabályok és normák szerint a szükséges növény-egészségügyi és zöldség-gyümölcs minőségellenőrzési vizsgálatok elvégzése, az adminisztratív teendők ellátása, mintavételek, illetve a kapcsolódó számítógépes adatrögzítések elvégzése. A megalapozott gyanú szerint azonban ezeknek 152 esetben anyagi ellenszolgáltatás fejében nem tettek eleget.

Vagyis, a kormányhivatal dolgozói feltehetőleg olyan szállítmányokat is beengedtek Röszkén Magyarországra, amely nem felelt meg a hazai előírásoknak. Ilyen lehet például, ha rohadt a gyümölcs. A kormányhivatal azt közölte, az egyik határon szolgálatot teljesítő munkatársat – tetten érve – a pénz átvételét követően fogták el a rendőri szervek, a további öt személyt pedig házkutatást követően vették őrizetbe hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A kormányhivatal és a rendvédelmi szervek szoros és sikeres együttműködésének köszönhetően valamennyi a vesztegetésben érintett tisztviselő az igazságszolgáltatás előtt felel az elkövetett törvénysértésekért. A Csongrád Megyei Kormányhivatal miként ebben az esetben, a jövőben is határozottan és keményen, a rendvédelmi szervekkel teljes körű együttműködésben lép fel a korrupció legcsekélyebb gyanúja esetén is.

Leadképünk illusztráció

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszedték a betonasztalokat a Bartók téren

Hajléktalanítás. "Jó megoldás, de így értelmetlen - körbe kellene keríteni a játszóteret, akkor ott nem ihatnának, van rá törvény." Tovább olvasom