Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

150 milliós uniós támogatást kapott a szegedi RotaPack

Szeged - Több tízmilliárd forint uniós pénz érkezett az elmúlt három és fél évben Csongrád megyébe, ezen belül Szegeden 530 sikeres pályázatra 13,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Sorozatunkban az uniós pénzek nyomába eredtünk, mire fordították a pénzt, jól gazdálkodnak-e a támogatásokkal Szegeden. Ezúttal a RotaPacknál jártunk.
Több tízmilliárd forint uniós pénz érkezett az elmúlt három és fél évben Csongrád megyébe, ezen belül Szegeden 530 sikeres pályázatra 13,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg. És ez csak a szegedi szám, nem csoda, ha a pénz felhasználását csupán minden huszadik vállalkozásnál, szervezetnél tudják ellenőrizni. Sorozatunkban az uniós pénzek nyomába eredtünk, mire fordították a pénzt, jól gazdálkodnak-e a támogatásokkal Szegeden. Ezúttal a RotaPacknál jártunk.

Évente 400 millió forintos termelést kell produkálnia ennek a gépnek, hogy törleszteni tudják a hitelt. Fotó: Karnok Csaba

– Cégünk havonta ezer tonna fóliát gyárt – körülbelül fele-fele arányban – a hazai és a külföldi piacra – mondta Kánitz Zoltán, a szegedi RotaPack Zrt. igazgatósági tagja, aki egyben a cég megbízott vezérigazgatója is.
Az ötmilliárd forintos forgalmat bonyolító RotaPack termékeivel az élet minden részén találkozhatunk: például a szupermarketekben vagy a reptereken, a bőröndök csomagolásához is innen szállítják a fóliát.
A cég főképpen a közép-európai piacokra exportál: Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Horvátországba, Szlovéniába. A zrt. nemrég nyitott egy kereskedőházat Romániában, ahol az elmúlt évben csaknem ezer tonna fóliát el is adtak. – Ez ígéretes kezdetnek számít – mondta Kánitz Zoltán.

Mennyi egy mikron?

1 mikrométer vagy mikron 10 a –6-on méterrel egyenlő. Egy átlagos hajszál mérete 80 mikron. A mikron vagy mikrométer általánosan használatos a biológiában.

– Rájöttünk, hogy csak akkor tudjuk meglévő piacainkat tovább bővíteni, ha még jobb minőséget gyártunk. Ezért döntöttünk az olasz
Machi cég fóliagyártó gépe mellett – tette hozzá.

A vezérigazgató szerint ez a gép körülbelül 400 millió forintba kerül. Ehhez 150 milliós uniós támogatást kaptak, ugyanennyi önrészt tettek hozzá, és 100 millió forint hitelt vettek fel. Mint mondta: az uniós támogatásnak nagyon szigorú feltételei vannak, amelyeknek ha valamelyik cég nem felel meg akkor a megnyert támogatást vissza kell fizetnie. Ahhoz, hogy tudják a kívánalmakat teljesíteni a RotaPacknak évente 400 millió forintos termelést kell produkálnia csak ezen a gépen. – Ezt tudjuk is hozni – közölte a vezérigazgató, aki hozzátette: a százmilliós hitelt három év alatt kell visszafizetniük.

Kánitz zoltán, a RotaPack Zrt. megbízott vezérigazgatója

Szerinte jó választás volt a Machi gép, amellyel alig volt probléma az üzembe helyezésnél – szinte gombnyomásra indult. A gép mellé a cég legtapasztaltabb munkatársait állították. – Mivel minden számítógéppel vezérelt, ezért szükséges, hogy mindenki legalább alapfokon konyítson a számítástechnikához – mondta el Kánitz Zoltán.

Két-három munkással kezdtek

Húsz évvel ezelőtt a kisteleki Róta Tamás és felesége hozta létre a céget. Róta Tamás akkoriban a Forrás Szálló műszaki vezetője volt. A céget kicsiben kezdték el építeni: olyan géppel dolgoztak, amelyik óránként csupán 10 kiló fóliát állított elő. 2-3 munkással kezdtek, ma azonban már 100 alkalmazottja van a RotaPack Zrt-nek.

Az új géppel képesek a legvékonyabb, vagyis 10 mikronos csomagolásra alkalmas fólia előállítására is. A piac igényei miatt az új Machi gépen 30 mikronnál vastagabb fóliákat nem is gyártanak. – Mivel súlyra árusítunk, ezért vevőink nagyon igényesek arra, hogy a fóliát mennyire lehet nyújtani. Az a tapasztalatunk, hogy csak a gazdaságos terméket hajlandóak megfizetni – közölte a vezérigazgató, aki hozzátette: a 400 millió forintos fóliagyártó gép által készített termék felét magyarországi, a másik felét pedig külföldi piacokra szállítják.

A RotaPack üzemében – akárcsak egy patikában – mindenhol tisztaság és rend volt. Az ötmilliárdos cég még a hulladék műanyag zsákokat is feldolgozza, amelyekből szemeteszsákokat készítenek.

Olvasóink írták

  • 2. koporsó 2009. május 05. 23:13
    „Ezt a céget inkább lehetne immár "Toka˝cégnek hívni! A tisztelt Kánitz úr szépen néz ki ahogy páváskodik a képen és hazudik mindenben.Lehet,akkor sem tudna igazat mondani ha akarna.A cégről és a gépekröl a dolgozókat kellene megkérdezni! Azok tudnak igazat is mondani!”
  • 1. anonimus 2008. február 19. 17:33
    „anonimusz: a cikk és a kép nagyon szép volt!!! Csak az a baj hogy az emberek nem látnak a dolgok igazi háttere mögé!! Éhbérért dolgoztatott emberek, és még ebböl is megvonásra kerülnek pénzek, amit hasznos dolgokra fordítanak. Pl: az illemhelyekre szerelt mozgásérzékelő, vagy a bigbrotherhez hasonloan bekamerázot "tiszta rendezett" környezet. Nincs karbantartás, ezért ez a gépek folyamatos meghibásodásához vezetnek, amit a gépkezelöre fognak, miszerint a gépkezelő a "hülye" a legtapasztaltabb dolgozok már nem ott dolgoznak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóról a VW-nek, Szegedről a tengeri fúrásokhoz szállítanak

Szeged, Makó - Az év elején jelent meg a HVG Top 500-as listája, a legnagyobb árbevételű és… Tovább olvasom