Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

1520 méteren járnak Szeged alatt

Szeged - Több mint 1520 méter mélyre fúrtak le a Geoszolg Kft. szakemberei a Bokor utca–Semmelweis utca sarkánál lévő klinikai telken, finisében jár a szegedi termálfűtési rendszer első visszasajtolókútjának kivitelezése.
Megírtuk: április közepén indult a Geotermikus Szolgáltató Kft. projektje, a rendszerükre csatlakozik a Szegedi Tudományegyetem több épülete, az Art Hotel, a Szegedi Biológiai Kutatóintézet, később a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Sport és Fürdők Kft. is. 3,2 milliárd forintból két termelő- és négy visszasajtolókút épül, valamint több kilométer fűtéscsőrendszert és két tucat hőközpontot is üzembe helyeznek.

– A termelőkútnál 2000 méterre fúrtunk, a beszakadt szivattyúk miatt a munkákkal kéthetes csúszással végeztünk. A próbatermelés a legpozitívabb várakozásainkat igazolta, 96 fokos meleg víz tört a felszínre. Július elsején kezdtünk neki az első visszasajtolónak, 90 százalékon állunk. Eddig 1520 méter mélyre fúrtunk le, a közel négy–tíz méter magas zajvédőfal építése miatt itt is kisebb csúszásban vagyunk. A távvezetékek kiépítése is 90 százalékos a belvárosi rendszerben, az őszi, fűtési szezonra tervezett próbaüzemet viszont semmi sem veszélyezteti – mondta a klinikakertben felállított fúrótorony tövében Péter Tamás.

Iszap a kanálban. a visszasajtolókút fúrásához több mint száz köbméter iszapot használnak felFotó: Segesvári Csaba
Iszap a kanálban. a visszasajtolókút fúrásához több mint száz köbméter iszapot használnak felFotó: Segesvári Csaba

A Geoszolg Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elárulta, a visszasajtolókút fúrásához több mint száz köbméter iszapot használnak fel, amit fokozatosan töltenek a 40 centiméter átmérőjű, 1520 méter mély furatba. – Az első 600 méternyi cső bevezetése csendesen zajlott, utána lett hangosabb a munka. A környéken élő családok a szabadságukról visszatérve szembesültek a munkákkal járó zajjal. Kérésükre további intézkedésekkel csökkentjük a fúrással járó hanghatást – magyarázta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: az Apáthy-kollégium fűtésrendszerbe történő bekapcsolása még várat magára.

– Szeptember végére elbontjuk a fúrótornyot, és áttelepülünk a következő helyre: a mostanitól 40 méterrel távolabb, az Oldal utca irányába. A technológia miatt a fúrást éjjel-nappal végezzük. 1000 méteres mélység után már teljes kapacitással dolgozunk, de még így sem lépjük túl az engedélyezett zajterhelést. Természetesen tudjuk, hogy ez még így is sok, de a lakosok további türelmét kérjük – tette hozzá Péter Tamás. Megtudtuk, a második klinikakerti visszasajtolókút még az elsőnél is mélyebb lesz, emiatt tovább fúrnak. – Szerencsére gázt még nem találtunk – árulta el a fúrótoronyra lépve az ügyvezető igazgató. Kollégáival bemutatták, hogy a fúráshoz használt, több méter hosszú csöveket egymás mellé sorozva tárolják, majd helyezik a furatba. – A fúrás során feltárt rétegsor szinte centire egyezik az 1968-ban meghatározottal – mondta a szakember.

Péter Tamás elárulta, a termálfűtés visszasajtolási technológiáját a megfelelő vízszűrés drágítja igazán, ugyanis a homokkőzetbe csak akkor lehet a vizet hosszútávon visszasajtolni, ha azt a visszasajtolás előtt folyamatosan tisztítják. Ellenkező esetben tönkremegy, eldugul a kút. – Október közepétől indul a második visszasajtolókút fúrása, majd december végén költözünk a Kisstadionba az újszegedi termelőkút fúrására. A távvezeték fektetése miatt Újszegeden a Temesvári körúton szeptember 16-ától forgalomkorlátozás, útfelbontás várható – árulta el az igazgató.

Olvasóink írták

 • 5. faguriga 2013. szeptember 06. 07:47
  „jozkó, a kis okostojás...”
 • 4. Pimpa42 2013. szeptember 05. 08:06
  „3. jozkó 2013.09.04. 16:08
  "Csak nem ferdén fúrnak?"
  Miért fúrnának ferdén?

  (Persze lehet, hogy ferdén fúrnak, de az idézett részletből miért következne ez?)”
 • 3. jozkó 2013. szeptember 04. 16:08
  „"...Szeged alatt járnak..."
  Csak nem ferdén fúrnak?

  Ami a gazdaságosságot illeti: muszáj gazdaságosnak lenni!
  "Az nem lehet, hogy ész erő és oly szent akarat hiába sorvadozzanak egy átoksúly alatt" - mint például a gazdaságosság!
  Ez a termálvíz fűtési koncepció az "igazam vagy vagy igazam van?" horderejű döntések közé tartozik!”
 • 2. szabójóska 2013. szeptember 04. 11:54
  „Hőkicserélőt kell használni, nem közvetlenül a fűtőrendszerbe engedni. Erről a cikk nem szól.Miért? Anélkül garantáltan rossz lesz felül is, No meg kigázosítani etc. Szóval kell itt sok mindenről gondoskodni. Nem olyan egyszerű és nagyon nyereséges ez.”
 • 1. papsajt 2013. szeptember 04. 10:12
  „"a megfelelő vízszűrés drágítja igazán, ugyanis a homokkőzetbe csak akkor lehet a vizet hosszútávon visszasajtolni, ha azt a visszasajtolás előtt folyamatosan tisztítják."- ez így igaz, de akkor még nem beszéltünk a fűtési csövekben a vízkövesedésről...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyanyut keresnek

Idén is várják a szavazatokat az Aranyanyu Díjra, amellyel az egészségügyben és oktatásban dolgozó nők munkáját ismerik el. Tovább olvasom