Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

15 centi hó hullhat Csongrád megyére

Szeged - Tartós havazásra, tizenöt centi vastag tartós hótakaróra kell számítani szombat délre Csongrád megyében. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a Magyar Közút is hasznos tanácsokkal és figyelmeztetésekkel próbálja ellátni az útrakelőket. A meteorológiai szolgálat a tartós havazás miatt citromsárga, vagyis első fokú figyelmeztetést adott ki Csongrád megyére.
A várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt több megyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat: huszonnégy óra alatt több mint 10 centiméter hóra kell készülni Csongrád megyében is, ezért erre a területre citromsárga, vagyis első fokú figyelmeztetést adtak ki.

Úthelyzet

Havazik Csongrád megye nagy részén. Szentes közelében havas szakaszokra kell számítani. Az M5-ös autópálya Újhartyán és Röszke között, valamint az M43-as autópálya Szegd és Makó között latyakos. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban! - tájékoztatta a delmagyar.hu-t szombat reggel Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjában elmondták: a péntek délutántól Csongrád megyére hulló csapadék nyolcvan százaléka hó lesz. A havazás előreláthatólag egészen szombat délig tart, miközben a levegő hőmérséklete folyamatosan csökken, így ma délelőttre akár 15 centiméteres hóra kell felkészülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, ha útnak indulnak, azt fokozott óvatossággal tegyék, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek. Útinform-szolgálatuk hivatalos Facebook- és Twitter-oldalaikon naponta hatszor oszt meg országos összesítést az aktuális útállapotokról reggel fél hat és délután fél hat között. A közlekedési eseményekről, balesetekről, lezárásokról a www.utinform.hu oldalon kaphatnak folyamatos tájékoztatást a közlekedők, a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei szintén ezen a weboldalon találhatók meg.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a közút figyelmeztetését azzal egészítette ki, hogy az autót használók csak teletankolt járművel induljanak útnak – elakadás esetén a fűtéshez mindenképpen többlet-üzemanyag-fogyasztással kell számolniuk. – Legyen a járműben meleg ruha, takaró, ivóvíz, élelmiszer. Indulás előtt töltsük fel mobiltelefonunkat, és amennyiben havas területekre utazunk, legyen nálunk hólánc, lapát és valamilyen síkosságmentesítő anyag – tanácsolta az alezredes.

Lábnyomok a friss hóban a szegedi Klauzál téren. Fotó: Schmidt Andrea
Lábnyomok a friss hóban a szegedi Klauzál téren. Fotó: Schmidt Andrea

Vad Róbert, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára szerint célszerű nagyobb követési távolságot tartva lassabban vezetni, így kisebb a balesetek kockázata, rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.

– Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett vagy célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely a téli gumik vagy éppen a hólánc kötelező használatát írja elő. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek megléte az adott ország területére való belépés feltétele is lehet. A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit a forgalommentes utakon, de az autósnak mindig számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet – magyarázta.

Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítás és logisztika részlegvezetője elmondta: a társaság már csütörtök éjféltől ügyeletet tartott, péntek déltől pedig az összes járműre berendelték belső ügyeletbe a pilótákat és a műhely szerelőbrigádját. A társaságnál az úttakarításnál elsőbbséget élveznek 240 kilométer hosszban a tömegközlekedési utak, a Belvárosi híd, a Tisza Lajos körút, a Móravárosi, a Rókusi és a Makkosházi körút: csakis ezen forgalmas, főbb útszakaszoknál írja elő a kivonulást a rendelet öt centi hóvastagságnál tizenkét órán belül, húsz centi hó fölött a kivonulási idő nem meghatározott. A társaság rendelkezésére 2000 tonna útszóró só, 630 tonna marosi homok, 50 tonna környezetbarát kalcium-klorid só és oldat áll. Gépparkjuk 15 nagygépből, 12 kisgépből, 3 rakodógépből és 1 ügyeletes járőrgépkocsiból áll.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénket is elérte a havazás - küldjön fotót!

Kitartóan esik a hó Szegeden és úgy tűnik, ez már meg is marad. Az illetékesek 2 ezer tonna útszóró sóval, 630 tonna marosi homokkal készültek. Galériával. Tovább olvasom