Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

15. gitárfesztivál: tini tehetségek csapnak a húrok közé

Szeged - A nemzetközi hírű szegedi gitártanszakon – amelynek építésén 14 éve fáradozik Pavlovits Dávid gitárművész – egyre több tehetséges fiatal tanul. A huszonéves korosztály lesz a főszereplő az idei, immár 15. gitárfesztiválon is.
Pavlovits Dávid a konzervatóriumból szaladt át egy kávéra a közeli cukrászda teraszára, hogy elmesélje, mire készül a közeljövőben. Legelőször arról kérdeztük, hogy balesete óta – jobb kezén sérült meg az ujja – sikerült-e professzionális működésre „kényszerítenie" a bal kezét, milyen a gitárjáték ballal? – Mint az élet legtöbb fontos dolgához, ehhez is csak időre, türelemre volt szükség – meséli. Segítségére volt egy nem hétköznapi képessége is: ambidextriás, vagyis kétkezes. Bár jobbkezesnek született, bal kezét is hasonlóan ügyesen képes használni. Nemcsak enni, írni, fogni tud vele, hanem a hangszerjáték több millió apró, finom mozdulatsorát is el tudta sajátítani.

Mindemellett még arra is maradt ereje, hogy tanárként helytálljon, s persze ott sem félgőzzel. Most a 15. jubileumi Nemzetközi Gitárfesztivál szervezésében vesz részt, amelyet április 10–13. között tartanak meg az IH Rendezvényközpontban. Különösen a néhány hete elhunyt Paco de Lucia emlékére összeállított koncert lesz jelentős, ahol vérpezsdítő flamenco zenét hallhat majd a közönség.

A fesztiválhoz idén nemzetközi gitárverseny is kapcsolódik, amelyen fiatal tehetségeket szeretnének felfedezni. 7 ország fiataljai jönnek, lesz szerb, szlovén, belorusz, román, horvát, mexikói és malájziai versenyző is. A legtehetségesebbeket a szakma nagyjaiból álló nemzetközi zsűri választja majd ki. A fődíj egy 4000 euro értékű görög versenygitár és fellépési lehetőség a jelentős külföldi koncerteken. Bár a korhatár legfeljebb a harmincadik életév, a művész szerint a 20 év körüliek szoktak a legnagyobbat játszani, és elképesztő csodagyerekeket lehet felfedezni egy-egy ilyen versenyen. Nagy szó, hogy a versenyzők több mint fele magyar, közülük három Pavlovits Dávid tanítványa. A fesztiválra már igényelhetők jegyek a www.gitarfesztival.hu-n.

Az SZTE docense a zeneművészeti kar gitárosztályának kiépítésén tizennégy éve fáradozik, az eredmények magukért beszélnek: volt diákjai közül az egyik már Új-Zélandon tanít, másikuk pedig szólófellépéseket vállal a világ különböző pontjain, hogy csak kettőt említsünk a sok közül. A kérdésre, hogy tanári sikereinek mi a titka, azt feleli, szerinte az a legfontosabb, hogy a diákok mit mondanak az iskoláról egymás között.

– Szegedre azért jelentkeznek országos szinten a legtöbben gitár szakra, mert inspiráló a szellem, és jól érzik magukat. Nagyon jó látni azt is, hogy a legtöbb hallgató nem csak addig szorgalmas, amíg tanára ott van a sarkában, hanem diploma után is lelkesen gyakorolnak tovább. Ennek eredményeképpen nívós az utánpótlás, és hasonlóan jó tanárok fogják majd tanítani az elkövetkezendő generáció gitáros növendékeit – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nikolényi István emlékére

Nikolényi István újságíró pályája a város szellemi életének egykor eleven központjának számító Tisza-parti Sajtóházból indult. Tovább olvasom