Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

15 percen belül jön a segítség

Szeged - Csongrád megyében az országos átlagnál is gyorsabban ér ki a mentő: néhány tanyás területet leszámítva mindenhol negyedórán belül megérkezik a segítség.
Nemrégiben bejárta a sajtót egy térkép, amelyet egy geoinformatikai alkalmazás alapján készítettek a mentő kiérkezési idejéről. A színes ábráról megállapítható, hogy hová hány perc alatt ér ki a segítség, illetve melyek azok a területek, amelyek kiesnek a 15 perces időkorlátból, vagyis ahova a riasztástól számítva több mint negyedóra alatt érkezik meg a mentő.

A térkép alapján Csongrád megyében – és az egész déli országrészben – meglehetősen sok a fehér folt. Szerencsére azonban a valóságban ez nem így van.

Hibásan mutatja a ˝mentőtérkép˝ Csongrád megyét
Hibásan mutatja a ˝mentőtérkép˝ Csongrád megyét

Térkép és valóság

– Ez a térkép nem korrekt – fogalmazott Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója. – Az alkalmazás készítői azonos méretű köröket rajzoltak fel, nem véve figyelembe sem a domborzatot, sem az útviszonyokat. Míg a mentő Miskolcon negyedóra alatt ér fel a 7 kilométerre lévő Lillafüredre, mi Szegedről ennyi idő alatt eljutunk Sándorfalváig. Éppen ez az oka annak, hogy északon sűrűbben helyezkednek el a mentőállomások, és ezért tűnik úgy a térképen, hogy ehhez képest délen rossz a helyzet.

Az orvos igazgató elmondta, a valós kiérkezési időt nem lehet egy körzővel szemléltetni. Nem mindegy például, hogy a mentőállomás a település szélén vagy a belvárosban helyezkedik el. Makóról sokkal gyorsabban kiérnek peremterületekre, mint Szegedről, ahol Dorozsma felé például 7 kilométert kell városon belül autózni.

Start a szegedi mentőállomásról. Csongrád megyében a riasztások 82 százalékában kiér a mentő 15 percen belül. Fotó: Karnok Csaba
Start a szegedi mentőállomásról. Csongrád megyében a riasztások 82 százalékában kiér a mentő 15 percen belül. Fotó: Karnok Csaba

Dombon vagy síkon

Az alkalmazást kifejlesztő ESRI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Oláh Attila elmondta: a domborzati viszonyokat valóban nem vették figyelembe, az átlagsebességet viszont igen.

Miért éppen 15?

Az Országos Mentőszolgálat 15 percet határozott meg, mint az elvárt maximális kiérkezési idő. Ennek a negyedórás határidőnek azonban semmiféle tudományos magyarázata nincs, de még nemzetközi standardhoz sincs köze, olyan ugyanis nem létezik. Egy oxigénhiányos állapoton 5 percen túl már nem lehet segíteni, nagy erejű sérülés esetén pedig az első 10 percben nyújtott segítség a legfontosabb. A magyar belső szabályzat tehát egyfajta saját elvárás a mentőknél, amely egyébként nemzetközileg is jónak számít.

– Hétfő reggel 8 órás forgalmi helyzetet modelleztünk a teljes magyarországi úthálózaton, megkülönböztető jelzés használata mellett, a számításaink tehát megközelítőleg helytállók. A célunk csupán az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, szükség van ezen a területen a segítségre. Szívesen pontosítunk egyébként a térképen.

Csongrád megyében országos viszonylatban is jó a helyzet: tavaly a mentő a riasztások 82 százalékában kiérkezett 15 percen belül. Az országos átlag 78 százalék. – Ez az eredmény a tudatos hálózatépítésnek köszönhető – mondta Zentay Attila.

– Míg a 70-es évek közepén még csak Szegeden, Csongrádon, Makón, Szentesen és Hódmezővásárhelyen volt mentőállomás, a kisteleki és a homokháti térség pedig lefedetlen volt, mostanra Kisteleken, Ruzsán és Mórahalmon is van, így két állomás között mindenhol kevesebb mint 36 kilométer a távolság. Az átlagos 60-70 kilométeres sebességgel, amivel az autóink közlekednek, el lehet jutni 15-18 kilométer távolságra negyedóra alatt, vagyis a körök összeérnek. Csupán néhány ritkán lakott, tanyás terület jelent ez alól kivételt.

Irányítás

A megyében ezért nem is létesül a jövőben új mentőállomás, a fél éven belül bevezetendő korszerű mentésirányítási rendszer azonban várhatóan tovább javítja a statisztikát.

– A program automatikusan a legközelebbi, megfelelő szintű egységhez irányítja majd a feladatot, akár az autó mozgása közben is, amit a mentőegységek intelligens tableteken azonnal látnak is. Megszűnik tehát a papíralapú feladatirányítás, ami sok időt elvesz – mondta a főorvos.

Hatalmas távolságok Szentes környékén

Árpádhalomra Szentesről érkezik a mentő, pedig a helyiek szerint jöhetne Orosházáról is. Míg Árpádhalom Szentestől 30, Orosházától csak 14 kilométerre van.

– A sebességhatárok betartása mellett is simán be lehet érni Orosháza központjába 15 perc alatt, akkor is, ha piros lámpát kap az ember – mondta Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere.

– Korábban már kezdeményeztük, hogy az orvosi ügyelet kapcsán Orosházához tartozzunk. Úgy gondoltuk, hogy akkor automatikusan megoldódik a mentőkérdés is. Egyébként a tűzoltók már évtizedek óta Orosházáról jönnek oltani, így ésszerű. Reméljük, hogy fél éven belül az orvosi ügyelet, illetve a mentés kérdése is megoldódik. – Szarka Attila hozzátette: nem tud olyan esetről, hogy a mentő néhány perces késése bajt okozott volna.

Eperjesre is Szentesről érkezik a mentő, ugyancsak 30 kilométerről. Orosháza itt is közelebb lenne. – A gond nem is annyira a távolság, inkább az, hogy a szentesi mentősöknek hatalmas területet kell ellátniuk, a mentő pedig kevés. Ha például az esetkocsi Szegvárra megy, mi Hódmezővásárhelyről vagy Csongrádról kapunk mentőt – tudtuk meg Kós Györgytől, Eperjes polgármesterétől.

Fábiánsebestyén jól felszerelt orvosi ügyeleti autóval rendelkezik. A település nem a központi orvosi ügyelethez tartozik, hanem helyben oldják meg a feladatot, két orvos látja el az ügyeletet.

– 17 kilométerre vagyunk Szentestől. Nálunk az emberek általában az ügyeletet hívják. Az autónkban majdnem minden megtalálható, ami egy esetkocsi felszereléséhez tartozik. Ha hívnak, s erre volt már nem egy példa, természetesen a környékbeli településekre is megyünk – vázolta Kós György, Fábiánsebestyén polgármestere és háziorvosa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 ezren a szegedi fáraó-kiállításon: megjelent a tárlat katalógusa

A kerek szám apropóján könyvbemutatót tartanak: november 10-én, hétfőn 18 órakor mutatják be a kiállítást bemutató impozáns kötetet a Móra-múzeumban. Tovább olvasom