Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

15 százalékkal nő a karbantartási díj

Szeged - Készen áll, de még nem indult el a szegedi távfűtési rendszer. A kiadottól eltérően nem novembertől, hanem januártól emelkedik a karbantartási díj.
Elkezdődött tegnap a távfűtési szezon, a szokatlanul meleg őszben a Szegedi Hőszolgáltató Kft. mégsem indította el központilag a paneltömbök fűtését. Csikós Krisztina, a társaság PR- és sajtószakreferense arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közgyűlési rendeletnek megfelelően minden évben – így idén is – szeptember 15. és a következő év május 15. között kötelesek szolgáltatást biztosítani, ha a fogyasztók megbízása alapján a lakóközösség képviselője írásban másképp nem rendelkezik.

Ez az úgynevezett rendelkezésre állási idő. Ez annyit jelent, hogy ha az időjárás indokolja, ebben az időszakban a szolgáltatónak be kell kapcsolnia a fűtést.

Akkor kötelező távfűteni a rendelet szerint, ha a napi átlaghőmérséklet 10 fok alá süllyed, vagy 2 egymást követő napon át 12 fok alatt alakul, és akkor is, ha szeles időben 1 napig 12 fok alatt lesz. Mivel jelenleg a napi átlaghőmérséklet magasabb a rendeletben előírtaknál, a városi szintű távfűtés nem indul el.

A hőközpontok készen állnak a távfűtés elindítására – az enyhe időben erre még nincs szükség. Fotó: Segesvári Csaba
A hőközpontok készen állnak a távfűtés elindítására – az enyhe időben erre még nincs szükség. Fotó: Segesvári Csaba

– Jó, hogy újabb 3,3 százalékkal csökkent a távhőszolgáltatás díja, de a nemrég kapott éves elszámolásból az is kiderül, hogy novembertől a Szehő 15 százalékkal emeli a karbantartási díjat. Nesze neked rezsicsökkentés! – háborgott egy felsővárosi közös képviselő. Utánanéztünk.

A Szehő sajtósa azt válaszolta, az átalánydíjas javítási szerződés vállalkozási szerződés, nem kötelező ilyet kötniük a lakóközösségeknek. Ilyen megállapodással viszont olcsóbb a javítási szolgáltatás, mint külső vállalkozóval, 24 órás ügyeletet tart fenn emiatt a szolgáltató, és még rengeteg előnye van.

– Az áremelés időpontját november 1-jéről áthelyeztük január 1-jére. A távhőszámlát ez az árváltozás nem érinti, mivel a karbantartás díját negyedévente a közös képviselőnek számlázzuk, és ő ezt beépíti a közös költségbe – tette hozzá Csikós Krisztina.

– Az áremelés mértéke 15 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos szegedi lakás átalánydíjas javítási szerződésének éves díja január 1-jétől a választott szolgáltatásoktól függően nettó 1907 és 4340 forint közötti összegről nettó 2187 és 4998 forint közé emelkedik. Ez lakásonként havi nettó 24–55 forintos többletséget jelent.

A szegedi lakóközösségek 90 százaléka rendelkezik átalánydíjas javítási szerződéssel. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életműkoncert

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának adjunktusa, Bozóki Andrea az idén töltötte be ötvenedik életévét. Tovább olvasom