Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

160 kórházi ápoló hiányzik a megyében

Szeged - 2004 és 2008 között „eltűnt" a kórházi szakdolgozók 17 százaléka – leépítették őket, vagy elvándoroltak az ágazatból. A betegágyak mellett még megmaradt középkorú szakemberek úgy érzik: három helyett dolgoznak, miközben munkájukat alulfizetik.
- Visszaélnek hivatástudatunkkal: 35 éves munkaviszonnyal és 3 szakképesítéssel 78 ezer forint a nettóm! Ez a lakás rezsijére is alig elég – kesereg Csongrád megye egyik önkormányzati fenntartású kórházának alkalmazottja. A gyerekét egyedül nevelő családanya nem adja nevét a panaszához: félti azt a munkát is, amit ennyire rosszul fizetnek. Azt mondja: napi 8 órában 3 munkakört lát el, de nincs megbecsülve.

– Nem emelkedett az utóbbi 5 évben az egészségügyben dolgozók bére, még az infláció mértékével sem. Legutóbb az adójóváírás érintette érzékenyen az alacsonyabb keresetűeket: akár havi 5–10 ezer forinttal is kevesebbet kapnak kézhez – igazolja vissza a nővérek, ápolók benyomását Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szegedi elnöke.

Az elsősegélynyújtás is tantárgy: ápolónak készülő egyetemisták számára tart bemutatót Túri Mihály mentős. Fotó: Schmidt Andrea
Az elsősegélynyújtás is tantárgy: ápolónak készülő egyetemisták számára tart bemutatót
Túri Mihály mentős. Fotó: Schmidt Andrea

Irinyi Tamás szerint havi nettó 68–110 ezer forint a nővérek átlagkeresete. Elismeri: létezhet különbség az önkormányzati fenntartású kórházakban és a klinikákon dolgozók juttatásai között az utóbbiak javára, az ott kifizetett pótlékok miatt.

160 szakdolgozó hiányzik Csongrád megye 4 önkormányzati fenntartású kórházából (Szentes, Vásárhely, Deszk és Makó) a szakmai minimumrendelethez képest – a MESZK adatai szerint. Például 2004 és 2008 között „eltűnt" a szakdolgozók 17 százaléka – leépítették őket, vagy elvándoroltak az ágazatból. Pótlásukra nem alkalmas a közmunkaprogram, mert az ápolás minimum érettségihez, ideális esetben felsőfokú végzettséghez kötött „szakmunka".

– A szakdolgozói létszámhiány folyamatos a klinikákon is. Az elvándorlásnak bérrendezéssel lehetne gátat szabni, de a munkakörülmények javítása is megtartó erő lehet – véli Ágoston Zsuzsanna. A szegedi egyetem közalkalmazotti tanácsának elnöke szerint a béraránytalanság megszüntetésére a munkáltatónak van lehetősége, azért, hogy kompenzálja az adójogszabályokból eredő hátrányokat. Ennek elősegítésében jelentős szerepe lehet a munkahely érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezeteinek.

Az egészségügyi szakdolgozók 17 százaléka eltűnt 4 év alatt. Fotó: Schmidt Andrea
Az egészségügyi szakdolgozók 17 százaléka eltűnt 4 év alatt.
Fotó: Schmidt Andrea

Romlik a beteg-ápoló arány, miközben egyre több orvosi feladatot kénytelen átvállalni a szakszemélyzet – az injekció beadásától az infúzió bekötésén át az adminisztrációig. Így az ápolóknak nincs idejük alapfeladatuk ellátására: a páciensek szorongásának oldására, a betegek gondozására. A panaszkodó kórházi alkalmazott szerint helyzetük az elmúlt 35 évben sose volt rózsás, de most a legrosszabb.

Sok a pályaelhagyó

– Az ápoló szakon az elmúlt 15 évben egy ideig nőtt a létszám: évfolyamonként a nappali tagozaton 40–50 fiatal, a levelezőn 100 középkorú munkavállaló is továbbtanult. Most azonban a 4 évfolyamon összesen 121 nappalis és 123 levelezős hallgatót oktatunk – jellemezte az érdeklődés változását a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi kari dékánja. Pogány Magdolna szerint nemcsak az jelent problémát, hogy kicsi a szakképzett ápolói utánpótlás, hanem az is, hogy sok a pályaelhagyó. A távozók zöme nem külföldre megy, hanem itthon vállal az ápolóinál jobban fizető állást.

Olvasóink írták

 • 19. pltsgirl 2010. április 21. 21:47
  „Nem csak elhagytak a palyat, hanem kulfoldra tavoztak, mert pl.Angliaban es egyeb byugati orszagokban jobban megfizetik, megbecsulik ezt a szakmat...
  Remelhetoleg a felsobb vezetes raebred az alulfizetettsegre es tesz valamit ennek erdekeben...kulonben a jovo korosztalyat senki nem fogja apolni majd.....
  ...arrol nem is beszelve, hogy a tulterheltseg nem vag ossze az EU-s feltetelekkel..Ugye ?!”
 • 18. SSO 2010. április 21. 21:33
  „VÉGRE RENDES TÉNYFELTÁRÓ CIKK!!!!
  több ilyet szeretnénk mi délmagyar olvasók!”
 • 17. babeli 2010. április 21. 21:07
  „Pénz, van volt, lesz, az a kérdés mire költik. A legfontosabbra, az egészségünkre nem költenek, hanem pazarolnak: pl. kormányzati negyed 100 milliók kidobott pénz, háborúra Afganisztánban, idegen érdekekért 100 milliárdok, stb. Az Országos Egészség Pénztár vezéreinek pénzéről senki sem beszélt még, na meg a végkielégítéséről, akik az igaziszakmunkát végzik, orvosok, ápolók, stb, pedig éhbérért robotólnak.”
 • 16. Miska 2010. április 21. 19:40
  „Jó pénz van az egészségügyben, mit beszéltek?
  Csak jóba kell lenni Botkáékkal, és kórházépítésbe vágni!

  hihihihihi”
 • 15. Mil 2010. április 21. 19:38
  „Én csak azt kívánom az illetékes elvtársaknak-ott az íróasztal mellett-hogy majd ha oda kerül a sor, akkor őket, ill. családjukat is majd egy utcaseprőből "képzett" közmunkás ápoló lássa el, pakisztáni, 2-esre vizsgázott orvossal..
  Hogy dögölnének meg.”
 • 14. odysseus 2010. április 21. 17:44
  „kedves utazó naivságod a szocreál hamvasan üde pillanatait idézi - midőn ember beszólt az újságba, hogy illetékes etárs nézzék mán utána a felmerült egészségügynek, osztán hamar odacsaptak az asztalra, hogy csak úgy recsegett! Állam bácsi már nem segít, vedd tudomásul, hogy magának a társadalomnak - tehát neked, meg neki, meg nekünk - kell észre térni és szigorúan túlélési reflexből előremenekülésképpen - a letisztázott európai normákat be kell vezetni! Az egészségügybe, a közigazgatásba, az oktatásba - és így tovább. Bezony!”
 • 13. utazó81 2010. április 21. 14:56
  „Nem ártana illetékeseknek alaposan szétnézni egyes egészségügyi intézményben,hogy pl 100 fekvőbetegre éjszakára be van osztva 2-3 dolgozó.Ha ne adj Isten tűz ütne ki mit csinálnának azzal a sok beteggel?.
  catroot! Remélem nem fogod megbánni, hogy nem maradtál kint.”
 • 12. catroot 2010. április 21. 12:43
  „11.

  Amikor kint voltam Angliában (kezdem igen megbánni, hogy visszajöttem...), egyik kolléganőmet kérdezték a TB-ügyintézéskor, hogy itthon mennyit keresett a szakmában, mint gyártási mérnök. Mondta, hogy 300 font környékén. Erre az ügyintéző, mondta, hogy igen, az azért hetente nem olyan sok. Erre ismerősöm válasza: havi 300... Na utána nem kérdezték, hogy miért jött Angliába...”
 • 11. pandababa 2010. április 21. 11:16
  „Csodálkoznak,ilyen szar fizetéssel?
  Én sem dolgoznék 60-70.00.- ért két műszakot,vagy 24órát!
  A másik meg az,hogy ez nem meglepő,mert mindenki külföldön próbál szerencsét!!!!!!
  Ott legalább megbecsülik az ember szakmáját!!!!!!

  10-es hozzászóló,igazad van!
  Rendet kell végre tenni az egészségügyben is!”
 • 10. magyarsag01 2010. április 21. 10:34
  „Sajnos az igaz, hogy nem beszülik meg a kórházi dolgozókat, pedig sok ember életét mentik meg nap mint nap! az új kormány olyan feltételeket kell majd teremtenie, hogy a pályakezdőknek is szimpatikus legyen a hazai közeg, és ne igazoljanak külföldre!”
 • 9. spiler 2010. április 21. 10:34
  „van amit egy közmunkás is megtudna csinálni....tessék itt az ötlet......ápoló nő segitségével ,irányitásával”
 • 8. kisemberke 2010. április 21. 10:18
  „Szomorú helyzet,de igaz.14 éve dolgozom ápolóként műtétes osztályon.Sok ápoló hallgató jön gyakorlatra akik most végeznek pályakezdőként és az elsődleges céljuk a külföldi munkavállalás.Miért? már meg sem kérdezzük mivel ott megfizetik és MEGBECSÜLIK őket.Nem úgy mint itthon.Sok beteg mondja,hogy ilyen pici pénzért dolgozunk és mégis becsülettel ellátjuk őket de lassan belefáradunk mert a kedves szavakból ami jól esik---- nem lehet megélni.Változás kell mert elveszünk a papírmunkában és amire esküdtünk az ápolásra lassan elsikkad.”
 • 7. kötekedő 2010. április 21. 09:21
  „webnyul
  Ne kiabálj!”
 • 6. soligor 2010. április 21. 09:11
  „amira
  nálad a pont
  "egy eü dolgozó"”
 • 5. bespin 2010. április 21. 09:09
  „Ki kell rugdalni a majdnem fél milliós bruttóval rendelkező, semmihez sem értő, esetleg jóval nyugdíj korhatáron túl dolgozó ilyen-olyan "szakembereket" és marad egy kicsi pénz, a ténylegesen beteggel foglalkozó szakdolgozóknak. Neveket is tudnék sorolni, rengeteget.”
 • 4. Csirén 2010. április 21. 09:08
  „A 4 éves befagyasztása a közalkalmazotti bértáblának, még sokáig éreztetni fogja a hatását. Hiába volt az egyszeri 50%-os béremelés az MSZP hatalomra jutásakor, olyan iszonyatos pénzek tűntek el az azt megelőző 4 év alatt az eü-ből, hogy a pótlásra nagyon kicsi az esély. Most mit várhatunk? Az elvonást csak a bérből és fizetésből élőknél fogják megvalósítani, és közben jön a Széchenyi ( mostmár ) kártya, merünk nagyot álmodni ( olimpia), és az éhes, a hatalomra éhes, szájak betömése.”
 • 3. Amira 2010. április 21. 08:55
  „Milyen jó is lenne, ha a beteg politikusokat is ugyanúgy látnák el, mint a közembereket. Egyből lenne pénz az egészségügyre. Minden tiszteletem a betegápolóké. Csak sajnos ebből nem élnek meg.”
 • 2. webnyul 2010. április 21. 08:46
  „SZOMORÚ HOGY ERRE MOST KELL RÁDÖBBENNI!!!! AZ ORVOSOK SZAKÁPOLOK ,ÁPOLOK DOLGOZNAK ÉHBÉRÉRT HOLOTT ÖKET KELLENE MEGFIZETNI AKIK MÁR ELNÉZÉST A KIFEJEZÉSÉRT DE EGÉSZ NAP A BETEGEK PISZKÁT TAKARITJÁK, ÉS NEM AZOKAT AKIK OTT FENN ÜLVE OLVASVA MILLIÓKAT KERESNEK A SEMMIRE!!! IRREÁLIS AZ HOGY ÖK KAPNAK A SEMMIÉRT AKI PEDIG DOLGOZIK 1-2-3 MÜSZAKBAN AZ MEG ÉLJEN MEG AHOGY TUD. VALAMI ITT NAGYON EL VAN CSESZVE !!! JÓ LENNE HA FÖNN IS ELGONDOLKODNÁNAK EZEN ÉS NEM CSAK AZ ACSARKODÁSSAL FOGLALKOZNÁNAK HANEM VELÜNK PÓR EMBEREKKEL IS !!!!!!!!!!!!”
 • 1. reagens 2010. április 21. 08:43
  „Ez az!
  Ááá nem bérfejlesztés, meg dolgozók motiválása, a pálya népszerűsítése, hanem akkor építsünk új marhanagy kórházat!..

  És ki a fene fog ott dolgozni?? Vagy majd a betegök ellátják magukat??
  :))

  8 év rutin.. Mönjetök a fenébe!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerj belépőjegyet a víziváros bulijára!

Egyetemi vizes partit rendez április 27-én, kedden a szegedi Napfényfürdő Aquapolis. Az úszómesterek között ott lesz Dj. Sterbinszky is. Tovább olvasom