Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

16 ezer határsértő 10 hónap alatt

Szeged - Kisvárosnyi határsértővel szemben kellett intézkedniük idén a Csongrád megyei rendőröknek a déli határszakaszon.
Az év végig hatszázzal nő a határrendészek száma, akiket folyamatosan képeznek ki és állítják őket szolgálatba – mondta Kontrát Károly vasárnap. A belügyminisztérium államtitkára hozzátette: a határrendészek főként a magyar–szerb határon teljesítenek majd szolgálatot, mert ott jelentősen megemelkedett az illegális bevándorlók száma. – Minden rekord megdőlt idén Csongrád megyében: már több mint 16 ezer határsértőt fogtak el munkatársaink a déli határszakaszon – tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Az egyenruhások a déli végeken több embert tartóztattak fel, mint ahányan mondjuk a homokháti kistelepüléseken, Üllésen, Bordányban, Forráskúton és Zsombón összesen laknak.

Gyakori kép mostanában: határsértőket csíptek fülön a rendőrök Mórahalom külterületén. Fotó: Karnok Csaba
Gyakori kép mostanában: határsértőket csíptek fülön a rendőrök Mórahalom külterületén.
Fotó: Karnok Csaba

Éberhardt Gábor, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője elmondta: amikor 2004-ben a kirendeltséget létrehozták ezen a határszakaszon, akkor egész évben harmincnégy határsértővel szemben kellett intézkedniük. – Magyarország geopolitikai helyzete az elmúlt évek során felértékelődött: a balkáni főirányban helyezkedik el, 2004-től az Európai Unió tagja, 2007 decemberétől schengeni tagállam lett. Fejlődött az infrastruktúra, az autópályák keletről és nyugatról összeértek a magyar határ déli részén. A technológia is megállíthatatlan: egy komolyabb mobiltelefonba betöltött térkép segítségével gond nélkül el lehet jutni például Szudánból a magyar déli határszakaszig. Ezekre az okokra is visszavezethető, hogy a határsértők száma tíz év alatt harmincnégyről tizenhatezerre nőtt – magyarázta az alezredes.

Három fő útvonal

A Csongrád megyei határszakaszon idén nyolcvan állam határsértőivel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek A határsértők többsége a volt jugoszláv utódállamokból érkezett, a másik fő irány a Közel-Kelet volt, amelybe aztán bekapcsolódott szinte az összes afrikai állam. – Fogtunk például nigériai és Comore-szigeteki migránst is. Az afrikaiak korábban Olaszországon keresztül próbáltak illegálisan eljutni Európába, ám a tengeren történt több tragédia miatt már ők is a biztonságos szárazföldet választják – mondta Éberhardt Gábor.

Magyarországon július 1-jén vezették be a menekültügyi őrizetet, ami után ismét megjelentek a szervezett embercsempész csoportok a déli végeken. – A legnagyobb migrációs nyomás eddig az időpontig volt tapasztalható, ugyanis a menekültügyi őrizet bevezetése előtt aki menekültügyi státuszért folyamodott hazánktól, azt olyan befogadóállomásokra vitték, ahonnan bármikor szabadon távozhatott. A határsértők úgy gondolták, hogy minek fizessenek eurószázakat az embercsempészeknek, ha úgyis menekültstátuszért akarnak folyamodni? A határsértők július 1-jéig szinte keresték a rendőröket az illegális határátlépés után. Az őrizet elrendelése után viszont már nem folytathatják szabadon útjukat a befogadóállomásokról: ezért veszik újra igénybe az embercsempészek segítségét – mondta Éberhardt Gábor.

Nyáron volt olyan nap, hogy a Csongrád megyei határszakaszon huszonnégy óra leforgása alatt 276 határsértőt fogtak el az egyenruhások. – Büntetőügyi eljárás esetén tizenkét, idegenrendészeti eljárás esetén maximum huszonnégy óra alatt el kell járni az ügyükben. A napi száz-kétszáz határsértő komoly problémákat okozott a Moszkvai körúti kirendeltség életében. Több szervezet tanulmányozta az elhelyezés és ellátás feltételeit, amelyet mindig jogszerűnek találtak, de azt is megállapították, hogy ilyen méretű migrációra egyetlen honi épület sincs felkészülve – magyarázta az alezredes.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. november 21. 15:53
  „2012-13 telén a Vásárhelyi katonák kapkodták a határsértőket. Két nap pihi után vissza Szerbiába. Egy hét után megint jöttek !
  Nehogy Csatáry ügy legyen belüle !”
 • 4. carlosx 2013. november 20. 21:02
  „Ez már teljesítmény!!! Köszönöm szépen a végrehajtóknak!
  A vezetőktől meg ezúton is kérdezném, hogy a határőrizetre adott Ford Rangerek mit csinálnak Budapesten???
  Vagy ez csak nekem tűnik fel?!”
 • 3. GondaIstván 2013. november 20. 17:40
  „Szerintem be kell vetni a hadsereget és a Magyar Gárdát, műszaki akadályokat kell építeni, és át kell csapni a szerb oldalra, mert a probléma oka az, hogy ők egyáltalán nem őrzik a határt.”
 • 2. VV4 2013. november 20. 17:26
  „Az a bizonyos 600 fő, réges-régen felszerelt, csak a teljes végzettséget nem szerezte meg. Olcsó húzás "új 600" főként beharangozni őket.”
 • 1. benq 2013. november 20. 16:36
  „Vajon ezeket a határrendészeket elismerik e rendőri vezetők, mind közvetlen helyi, illetve magasabb szinteken?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvégetés: miért épp Radnóti?

Radnóti Miklóst társaival együtt 1944. november 9-én lőtték agyon Abdánál. 2013. november 9-én… Tovább olvasom