Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

16 iskola újul meg: 2,1 milliárdot fordítanak korszerűsítésre a szegedi tankerület intézményeiben

Szeged - Összesen 2,1 milliárd forintot fordítanak pályázati forrásokból a Szegedi Tankerület iskoláinak felújítására, korszerűsítésére. Az összeg kétharmadát két iskola nyerte el, a maradék egyharmadon 14 intézmény osztozik.
Összesen 16 állami fenntartású iskola újul meg különböző pályázati forrásokból a következő időszakban a Szegedi Tankerület intézményei közül – jelentette be kedden Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató. A legnagyobb beruházást a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban valósítják meg a középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztéseire kiírt pályázatból: 780 millió forintból nyílászáró- és kazáncserén esik át az intézmény, és új szigetelést is kap.

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola a hátránykompenzáció elősegítése céljából kiírt pályázaton nyert közel 600 millió forintot. Ebből a tankerületi vezető szerint olyan fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek a Homokhátság központi fejlesztőműhelyévé teszik az iskolát. A beruházás során több tantermet, illetve az aulát, a gimnáziumi rész vizesblokkját, a sportcsarnokot és a könyvtárat is felújítják, több új helyiséget alakítanak ki, és eszközöket fejlesztenek.

Egy harmadik pályázaton a Szegedi Tankerületi Központ 14 intézménye nyert összesen 737 millió forintot. A legkevesebbet, 20,2 millió forintot a Zrínyi-iskola, a legtöbbet, 148 millió forintot az Eötvös-iskola kapja. Ebben a pályázatban a domaszéki Bálint Sándor, a ruzsai Weöres Sándor, a szegedi Gedói, Rókusi, Alsóvárosi, Deák, Dózsa, Fekete István, Petőfi, Tömörkény és Zrínyi iskolák, valamint a Szegedi Városi Kollégium tagintézményei és az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola nyert még támogatást.

A tankerületi vezető úgy fogalmazott, tanulólétszám, illetve a legszükségesebb, megoldandó feladat döntött arról, hol mire költenek a pályázati pénzből. Az Eötvösben például a nyílászárók cseréje vált elengedhetetlenné, a Dózsában és az Alsóvárosiban pedig a fűtéskorszerűsítés. Előbbiben például tavaly télen két kazán is leállt. A Deák-gimnáziumban a nyelvoktatáshoz szükséges feltételeken javítanak. A tornatermeket, tornaszobákat 7, a sportudvarokat 5 intézményben újítják fel, de jut pénz többek között könyvtárfelújításra, bútorcserére, a beázás megszüntetésére és a mellékhelyiségek felújítására is.

A Szegedi Tankerülethez összesen 40 intézmény tartozik, ahol 21 ezer diák és 2000 pedagógus kezdte meg az idei tanévet. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit úgy fogalmazott, minden intézmény kapott pályázati lehetőséget. A most induló beruházásoknak egyelőre az előkészítése zajlik, a tanítás rendjét pedig azok az ígéretek szerint sehol nem fogják veszélyeztetni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legendás jazz-zenészek érkeznek az IH-ba

Legendás jazz-zenészek érkeznek az IH-ba
A Szegedi Jazz Napokon, november 10-én és 11-én a műfaj külföldi és magyar tehetségei is fellépnek - többek közt a sztárrá vált Cyrus Chestnut és a jazz-zongoristák ,,nagy öregje", Harold Mabern is koncertezik az Ifjúsági Házban. Tovább olvasom