Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

16 milliárdos plazmaerőművet terveznek az algyői Jura parkba

Algyő - Algatelepek által működtetett plazmaerőmű épülne 16 milliárd forintból az algyői Jura Ipari Parkban, magyar és orosz pénzből. Az ipari hulladékot és biomasszát átalakító üzem a jelenlegi technológiákhoz képest környezetbarát.
16 milliárd forintból épülne fel másfél-két év alatt az ország első plazmaerőműve az algyői Jura Ipari Park területén. Az ipari hulladékok és a biomassza magas hőmérsékletű, plazmás feldolgozásának technológiája orosz fejlesztés – hangzott el tegnap az erőmű építésével kapcsolatos konferencián.

A madarak ezt látják majd, ha a gyár fölött köröznek. Látványterv
A madarak ezt látják majd, ha a gyár fölött köröznek. Látványterv

Az új technológiának nincs köze az égetéshez, így az a környezetet csak minimálisan terhelné. Az erőmű szén-dioxid-gázzal működne, amit a környezetében telepített 4 hektáron elterülő algaszigetek biztosítanának. A szén-dioxidot egy turbina forgatná meg: a végtermék a minimálisan kibocsátott szén-dioxid mellett ipari áram és üvegesedett bazalt lenne.

A keletkező ipari áramot a Jura-park vállalkozásai helyben fel tudnák használni, míg az üvegesedett bazalt az útépítés alapanyaga lehet. Mannheim Viktória, a Miskolci Egyetem Vegyipari Gépek Tanszékének docense elmondta: az ipari hulladék 5000 fok feletti plazmás feldolgozása a hagyományos égetésnél és a pirolízisnél – ami egy termokémiai lebontási folyamat – a kisebb savasodás mellett az ózonréteget is jobban kíméli. A technológia olyan erős, hogy akár nukleáris anyagok lebontására is képes lenne.

A plazmaerőmű 1 év alatt 33 ezer tonna hulladékot tudna feldolgozni, prototípusnak szánják: a technológia iránt Romániából, Szlovákiából és több afrikai államból is érdeklődnek. A konferencián a magyar és orosz szakembereken kívül spanyolok is részt vettek. Az erőműnek már kijelölték a helyét, megvan az engedélyezési terv, és a technológiát is levédették már. Megépítéséhez sok pénzzel járulnának hozzá az oroszok is, de a többi potenciális befektető arra vár, hogy a magyar állam kiemelt projektté tegye a plazmaerőmű építését. Az építés 1000 embernek adna munkát, emellett 100 környékbelit is tudna foglalkoztatni. Számítások szerint a működési költség 15 év alatt 39 milliárd forintba kerül – a beruházás nagyjából 6 év alatt térülne meg.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Kamil01 2012. május 24. 11:00
  „A cikk -mint ahogy a hozzászólók többsége is is ki-ki vérmérséklete szerint különbözőképpen kritizálja-, sajnos néhány tárgyi tévedést tartalmaz. Ezért az annak nyomán felmerült műszaki vitához -mint a terület független szakértője-, Kollár Ferenc úr, a szegedi székhelyű Innovum Kutatási, Fejlesztési és Beruházási Kft. ügyvezető igazgatója is hozzászólt. Majdnem féloldalas újságcikke a Délmagyarország (és feltételezem, hogy a Délvilág) című napilap 2012. május 19.-i, szombati számában jelent meg. Nagy terjedelmű hozzászólásából egy kis részt kiragadva idézem: "Összefoglaló. Az új plazmaerőmű-algareaktor kombinát valójában klíma- és környezetbarát erőmű. A környezetet terhelő és káros gázokat kibocsátó ipari és kommunális hulladék számára nem kell sokmilliárdos költséggel hulladéktárolókat kialakítani, hanem megsemmisítésre kerül úgy, hogy még energiát is nyer az emberiség. Az algák valójában termőterületeket nem foglalnak el, és olajhozamuk nagyobb a legjobb olajnövényekénél is. Az algából úgy állíthatunk elő bioüzemanyagot, hogy azt nem emberi táplálékból (repce, szója, gabona) tesszük. Az algák szaporodása állandó és évszaktól független. A két energiát összevonva üzemel a gázturbina, amely elektromos energiát termel. A gázturbina hulladékhője egyrészt gőzturbinát hajt, amely szintén elektromos energiát termel, valamint energiát biztosít: fűti-hűti az üvegházat, amelyben folyik az algatermelés. A technológia kockázat nélkül megvalósítható, mivel már ismert és működő technológiákat ötvöz úgy, hogy ezáltal kíméli a környezetet (ártalmas hulladékot semmisít meg), nem használ fel kőolajszármazékokat, és káros anyag kibocsátása nélkül nagy mennyiségű elektromos energiát termel."”
 • 40. mviktoria 2012. április 27. 23:24
  „A plazmatechnológia kizárólag veszélyes hulladék kapcsán került bemutatásra és összehasonlításra egyéb termikus kezelési eljárásokkal. E hulladékáram ártalmatlanítására célszerű elsősorban ugyanis maga a technológia. Ezek a gondolatok nem hangzottak el. Sajnálom, hogy mielőtt "lehoznak" egy ilyen cikket nem egyeztetnek a tudományos kutatóval, aki részéről ez a mondat nem hangzott el ilyen formában: "A technológia olyan erős, hogy akár nukleáris anyagok lebontására is képes lenne". Egy technológiát nem hívunk a műszaki tudományok területén "erős"-nek. A megelőző mondatok kapcsán célszerű lett volna említést tenni arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen típusú elemzési-értékelési módszerek eredményeivel állunk szemben. Maga a plazmatechnológia nem átverés, műszaki-tudományos szempontok és vizsgálatok kapcsán megállja helyét a hulladékgazdálkodás szakterületén (a veszélyes hulladéklerakók kapacitásának terhelését csökkentve, ami jelenleg az EU hulladékgazdálkodási piramisának a legkevésbé preferált lépcsőjét jelenti), csak sajnos a cikk sorai a szerző nagyfokú tájékozatlanságáról tesznek tanúbizonyságot, a technológia kapcsán. Akit érdekel a technológia és több évre visszatekintő tudományos kutatatási eredményeket szeretne látni a termikus kezelési eljárások kapcsán, nagyon szívesen beavatom a technológia "rejtelmeibe".”
 • 39. princeoftheport 2012. április 26. 13:42
  „Ha bárkinek kétsége lenne, 33.dome leírása teljesen korrekt.

  "Az erőmű plazmareaktorát villamos árammal hevítik fel, melyet az erőmű turbinái termelnek meg abból a keletkezett szintézis gázból, melyet a hulladékok bontásából nyernek.
  Az algatelepnek kettős funkciója van. Egyrészt az erőműből távozó szén-dioxidot megkötve olajat nyernek belőlük, mellyel a bekerülő hulladékok fűtőértékét javítják fel kellő értékre. Ebből következően az üzemből gyakorlatilag nincs távozó szén-dioxid, így a környezetterhelő hatása minimális. A kinyert algaolajat átmeneti pufferként is alkalmazzák, mikor a bekerülő hulladékok silány fűtőértékét csak olaj utánpótlással lehet feljavítani, ekkor a gázturbinák másod-üzemanyagaként használható.
  Az erőmű input anyaga ipari hulladék, az onnan távozó output anyagok az önfogyasztáson felül megmaradó villamos áram, hőenergia, valamint üvegszerű salakanyag és frakciónként elkülönített fémek, melyek tovább hasznosíthatóak.
  Az államtól nem várnak pénzt, csupán reprezentatív politikai támogatást, valamint azt, hogy ismerjék fel az új technológiákban rejlő lehetőséget, ha már az orruk elé teszik az adóbevételi lehetőséget. Az 1000 embernek az építkezés során adnának munkát, a többi 100-nak pedig az üzemeltetés alatt."
  Tehát 5250 fokon égetés, ebből turbinákon keresztül elektromos energia termelés, a salakanyag pedig üvegszerű szilikát. Az égésből származó szén-dioxid gáz leválasztás után az alga termelésnél kerül felhasználásra, az algából lesz a biodízel. Kibocsátott szennyezőanyag majdnem nulla. Áram termelés, biodízel előállítás, hulladék megsemmisítés szennyező anyag kibocsátás nélkül. Sajnos, az újságíró nem nézette meg a cikket szakemberekkel....”
 • 38. Hammada_Fleet 2012. április 26. 13:32
  „A Kollár meg az Innóvum régóta híres az erős üzleti és gyenge műszaki megoldásairól. Ez a kettő így nem feltétlenül egy nyerő páros. Én a helyükben mindenképpen szerződtetnék valakit, aki ért is ahhoz, amit csinál. Előbb-utóbb addig jár a korsó a kútra, amíg elveszíti a vízhordó lány a szűzességét.”
 • 37. mainap 2012. április 26. 11:37
  „Egy kis kiegészítés, hogy még érthetetlenebb legyen ez a téma, bár lehet hogy csak nekem az.
  A 2010-es Szenerg konferencián - www.remek-szenerg.hu/Eloadasok -Kollár Ferenc az Innovum Kft / Szeged Hajnóczi u. 25 / üv-je tartott tán /a 20 anyagból csak ez nem lelhető fel a neten / előadást "Plazmaerőmű-algareaktor Kombinát" címmel. A www.innovum.hu honlap szerint az Ő fotobioreaktoruk-ban az algákkal hidrogént állítatnak elő, a képek alapján labor szintű berendezéssel. Ennél a berendezésnél szó sincsen se széndioxidról, sem algaolajról.
  Na akkor mi is ez a tervezett erőmű, és mivel működik?”
 • 36. kispacni 2012. április 26. 10:36
  „33.
  Oké, de mondjuk azt is leírhatta volna a cikk, hogy mekkora teljesítményű lesz ez a biomassza erőmű.”
 • 35. janibá 2012. április 26. 10:32
  „Kívülálló szakértőként mondanék véleményt. Döme gondolatai korrektek, ellentétben a cikkel, ami az újságíró nagyfokú tájékozatlanságának a bizonyítéka. Feljegyzett ugyan gondolatokat, de azokat alaposan összekeverte.
  Az alga természetesen a hulladékégetés során képződő szén-dioxid célszerű felhasználást jelenti, s az algák bizonyos fajai algaolajat termelnek, ami főbb tulajdonságait tekintve növényi olaj, igy elégethető (energetikai célokra) vagy átészterezhető (biodízel, algadízel). A plazmaerőmű azonban felesleges, veszélyes hulladék ártalmatlanítására (kivéve a radioaktív hulladékot, a cikkel ellentétben) tökéletes. ( Megjegyzem, azbeszt esetében jól működik, hiszen a tűszerű szilikát kristályok olvadást követően ártalmatlan üveggé alakulnak.)
  Tehát a kommunális hulladék, pl. tyúkbél vagy hasonlók, esetén ez a technológia gazdaságtalan, nem érdemes alkalmazni, egyszerűbb és jobb a pirolízis berendezés.
  A szerkesztőnek nem ártana az ilyen cikkeket szakértővel átnézetni, mert akkor nem keülnének be a lapba olyan emeletes hülyeségek, mint jelen esetben, ráadásul az a lap hitelességét is növelhetné.”
 • 34. avarua 2012. április 26. 08:52
  „Először a zembereknek munkahelyet,tisztességes megélhetést és a rászorulóknak szociális ellátást kéne biztosítani,utána jöhetnek a "magyaros" víziók...”
 • 33. dome_ 2012. április 26. 00:47
  „Kissé leegyszerűsítve az erőmű működése: a hulladékot - melynek jellemzően ipari hulladék van megcélozva - plazmasugárral extra magas hőfokon atomi szintre bontják. Ez azért fontos, mert atomi szinten -kis mennyiségben - pl. a klórral nincs bajunk, használjuk fertőtlenítésre is ivóvízben, valamint a hidrogén sem okoz önmagában különösebb problémát. Amennyiben molekulává vegyítjük a kettőt, a sósav már nem egy kellemes üdítőital. A hulladékoknál tehát a molekulákat bontják atomi szintre azért, hogy szeparálva tárolhassák őket, illetve további felhasználásukat lehetővé tegyék. Az erőmű plazmareaktorát villamos árammal hevítik fel, melyet az erőmű turbinái termelnek meg abból a keletkezett szintézis gázból, melyet a hulladékok bontásából nyernek.
  Az algatelepnek kettős funkciója van. Egyrészt az erőműből távozó szén-dioxidot megkötve olajat nyernek belőlük, mellyel a bekerülő hulladékok fűtőértékét javítják fel kellő értékre. Ebből következően az üzemből gyakorlatilag nincs távozó szén-dioxid, így a környezetterhelő hatása minimális. A kinyert algaolajat átmeneti pufferként is alkalmazzák, mikor a bekerülő hulladékok silány fűtőértékét csak olaj utánpótlással lehet feljavítani, ekkor a gázturbinák másod-üzemanyagaként használható.
  Az erőmű input anyaga ipari hulladék, az onnan távozó output anyagok az önfogyasztáson felül megmaradó villamos áram, hőenergia, valamint üvegszerű salakanyag és frakciónként elkülönített fémek, melyek tovább hasznosíthatóak.
  Az államtól nem várnak pénzt, csupán reprezentatív politikai támogatást, valamint azt, hogy ismerjék fel az új technológiákban rejlő lehetőséget, ha már az orruk elé teszik az adóbevételi lehetőséget. Az 1000 embernek az építkezés során adnának munkát, a többi 100-nak pedig az üzemeltetés alatt.
  Mielőtt bárki belegondolná, semmi közöm a projekthez, pusztán érdeklődő és nyitott energetikus vagyok, eljárok szakmai konferenciákra és ott figyelni is szoktam. Mindennemű bántó szándék nélkül, de azért a cikket író publicista véleményem szerint talán kissé vigilánsabb is lehetett volna. Algarendszer nélkül működő üzemből több darab van már a világon. Ha kissé bumfordi is néha, de rossznak nem mondható az orosz technika.”
 • 32. öregferkó 2012. április 25. 17:08
  „Na, ez aztán a "tudományos, műszaki" handa-bandába csavart átverés ! Több barmság is fellelhető :
  1.) Ha ezek az algák SZÉNDIOXIDOT termelnek - ami kizárt, azonnal intézkedjen Illés Zoltán !!!!
  Ki kell írtani ! 2.) totál blöff : -de szépen hangzik : a turbinák iután mi is keletkezik ?? Hát a szilárd üvegszemű bazalt ! ??? 3.) Sajnos, jó magam is vegyipari gépész flepnit kaptam a BMe -n. De ez a Viktria ? ( hja : docens !!! ) miért nem említ egy adatot sem : mint pld : mennyi energiába kerül a trutyit 5.000 ( igen: ötezer Celsius9 fokra hevíteni ??? ( és most eme berendezés beszerzési áráról nem is szólok ! ) ez még fogalmazni sem tud : adok ezer embernek + száz környékbelinek ( ???) munkát. Ez az ezer honnan jön, és mihez ért ? Valamint Bárhol a világon bármely erőmű pár tucat, de kvalifikált szakemberrel működik ! A végén : Állam bácsi tegye kiemeltté, adja a pénzet, éás : a MŰKÖDÉSI 39 milliárd 15 évre hogyan is térül meg 6 év alatt ?? Matolcsi az egyetlen, aki ezt is megoldaná.”
 • 31. Kisg 2012. április 25. 16:39
  „Kalkutta, Szeged büntiben van... Itt nem lesz semmi, amíg a makacs szegediek nem hajlandóak végre bűnbocsánatot gyakorolni és fideszes polgármestert választani. Addig ide nem jön állami pénz semmire, ha hasznos lenne vagy jó, akkor meg pláne. A beruházó vagy megérti, hogy Szeged tabu, és viszi máshova az országban, vagy nem kell, vigye külföldre, de ide nem hozhatja. Vagy adja rá az összes pénzt. Még mindig nem értitek a lényeget?”
 • 30. kispacni 2012. április 25. 16:38
  „29. Szegények szenvednek a közbeszerzés miatt. Szabó Gábor mondta egy hónapja. De volt egy DMOnlne cikk is erről az elmúlt 2 hétben.”
 • 29. kalkutta 2012. április 25. 16:04
  „Tényleg. Nagy a csönd a szuperlézer körül. Pedig az tudományosan megalapozott beruházás lenne.”
 • 28. kalkutta 2012. április 25. 16:02
  „Nem tisztem védeni őket de sok öregvegyész és v.imre kommentet olvastam. Egyből sem tűnt ki, hogy pártalapon, pártmegbízatásból írnának. Pláne, hogy fideszesek lennének. Ettől még lehetnek de nem úgy írnak.

  A cikk szakmailag tényleg botorság. Felmerülhet a gyanú, hogy valaki(k)nek érdekükben állt a megjelenése. Ha a Big Bang-ről ekkora terjedelemben kellene írni akkor is el lehetne kerülni a szakmai butaságokat.

  Még egyszer:
  Közpénzt erre egy fillért sem szabad adni. A magántőke azt csinál amit akar. Törvényes keretek közt. Ha arra szottyan kedve, hogy itt elkölt 16 milliárdot és a végén nyer 8-at, ám hagyjuk.
  Nekem, személy szerint elegem van abból, hogy bevasalt adóforintjaimat gyanús dolgokra költsék.”
 • 27. Kisg 2012. április 25. 15:48
  „Ez is olyan virtuális beruházás lesz, mint a lézerközpont? :-(”
 • 26. nelek 2012. április 25. 15:37
  „Úgy tűnik erről lehet szó: http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_gasification

  A plazma vágó már működik, használják fémvágásra: http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_cutting

  A leírás szerint szerves hulladékot bontanának a plazma magas hőmérsékletén (2204-13871 °C), ami nagyrészt (ha jól van megválasztva a hőmérséklek) éghető gázokat ad, metánt hidrogént, szénmonoxidot, ezzel menne a gondolom gázturbinás erőmű. A nem gázosítható rész a szilárd maradék, gondolom ebből építenének utat.”
 • 25. öregvegyész 2012. április 25. 14:09
  „23 srunyi Az azbeszt nem radioaktiv,csak rákkeltő. Hogy mi minden keveredik itt már. No ezért lehet ilyeneket leírni!!!!!”
 • 24. öregvegyész 2012. április 25. 14:05
  „22. kispacni
  Illés tényleg nem odavaló,de amikor Pálinkás József ment ki a vörösiszap kiömléshez és azzal nyugtatgatott hogy nem veszélyes mert nem sugárzó akkor nagyon elszomorodtam. Ő milyen atomfizikus? Tettem fel a kérdést. Sajnos hazánkban sok minden számít és a komoly szakember butaságot csinál,ha politikusnak megy. Volt egy régi mondás: Ha egy fönök harmadrangú,jó ha ügyel arra,hogy beosztottai minimum negyedrangúak legyenek Ez megy félévszázda minimum és nem változik,szinre szagra,fajra tekintet nélkül. Szomorú vége lesz.
  De kérem:bújjanak ki a bozótból kik azok akik ezt a cikket menedzselték és mennyibe került eddig ez a szélhámosság. Kik voltak ott a tárgyalásokon stb...Ne Fideszezzenek, Álljanak ki.”
 • 23. szunyi 2012. április 25. 13:59
  „hulladekonline.hu/files/174/

  Itt le van irva mi is akar ez lenni. Veszélyes anyag megsemmisitő. Az algák szerepét még mindig nem nagyon értem, de mindegy is.
  A radiokativitás meg úgy keverik bele, hogy alacsony radiokativitású szennyeződést (pl. azbeszt) kis térfogatra összenyomja, s így könnyebben kezelhető.”
 • 22. kispacni 2012. április 25. 13:25
  „19 és 21.
  Jót mosolyogtam én is rasper hozzászólásán, amikor lefideszezett ezért öregvegyész kollega. Eszembe is jutott, annak idején amikor volt a nagyon súlyos paksi baleset, és megjelent dr. Illés Zoltán és baromságokat beszélt, hogy ha pechünk van és úgy esnek le a uránrudak, hogy kritikus tömeggé válik, akkor felrobbanunk. A paksi baleset nagyon sulyos volt, mert több mint két évig nem termelt áramot, és tény benne volt az, hogy nem lehet helyrehozni a hibát és soem használható a blokk. De kritikus tömeggé alakulva felrobbanni sosem készült :-)
  No meg amikor dr. Keller László képviselő úr megírta a PhD értékezését kémiából. talán emlékeztek, hogy azt nyilatkozta, hogy azért rossz, hogy az Orbán bányák dolomitját használják az M7-es építkezéséhez, mert maga a pirit tartalma, és azt kimossa az eső és kénsavvá alakul.

  Megboldogult (és valóban jobboldali) Pungor Ernő akadémikus úr nyilatkozta, hogy hurrá, milyen jó, hogy van nekünk a kellerünk (kisbetűvel), mert megoldotta a kémiaipar egyik nagyon nagy problémáját. Az iparnak különböző technológiákhoz valóban töménytelen mennyiségben szüksége van kénsavra, és sajnos a kénsav gyártás nagyon költséges, és sajnos környezetszennyező, de nem baj, mert itt van nekünk ez a tehetséges politikusunk, aki megioldotta ezt a kérdést is. lelocsoljuk vizzel a dolomitot, és kénsavvá alakul.

  Summa summarum rasper.
  ha nem értesz hozzá ne szólalj meg. Öregvegyész is és még sokan mások a cikkben leírtakat kritizálják abszolut joggal. Amit az újságíró leírt a telepítendő technológiáról az baromság. Ha igényes ujságíró és jó cikket szeretne írni kér egy egy szakértői anyagot a cikkhez, és azt írja le. Így üres baromság lesz, amit joggal kritizál mindenki, és még jönnek is az ilyen agyalágyultak akik mindenben Orbánt vagy Gyurcsányt látnak és köpködnek. És direkt azért adtam neked az előbb két példát is, hogy lásd a hülyeség őártsemleges. Ja és igen dr. Ilés Zoltán állítólag szakértő környezetpolitikus. Én még a macskámat sem bíznám rá azóta, nemhogy egy atomerőművet. Keller csak egy kis hülye volt :-)”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Bosszút álltak˝ az Isuzuért: ezúttal a Tatra repült le a sínről

Újabb villamos–furgon-baleset történt Szegeden: ezúttal utóbbi „nyert". Ha tehetik, kerüljék el a Hattyú utcát és környékét. Tovább olvasom