Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

17 családot költöztettek ki a lakásból

Szeged - Lakhatatlanná vált a tűz miatt egy 17 lakásos társasház a szegedi Felső Tisza-parton. A lángokat egy eltört vízcső miatt keletkezett zárlat okozta, a kár több mint 5 millió forint.
– Furcsa, erős szagú füstöt éreztem, utána hallottam meg a szirénákat. Tűzoltók kopogtattak az ajtón, hogy a gomolygó füst miatt ne jöjjek ki a lakásból. Mindenki rohangált, szerencsére gyorsan eloltották a földszinti lángokat – mondta Fekete Lajosné, a Felső Tisza-parti társasház lakója. Hozzátette, az épületből most mindenki elköltözik, nincs se áram, se víz, se gáz.

– Folyamatosan hűlnek ki a lakások, a nappaliban egy nap alatt 2 fokkal csökkent a hőmérséklet. A lányomhoz költözök, remélem, pár hét múlva hazajöhetek – mondta a nő.

Megírtuk, tűz ütött ki csütörtökön az egyik Felső Tisza-parti társasház földszintjén, a helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók. A lángokat pillanatok alatt eloltották, úgy tűnt, nem keletkezett komolyabb kár az épületben. Péntek reggelre kiderült: jó ideig lakhatatlan marad a pár éve épült társasház.

Szakemberek vizsgálják a tűz helyét a kiégett társasház földszintjén. Fotó: Segesvári Csaba
Szakemberek vizsgálják a tűz helyét a kiégett társasház földszintjén. Fotó: Segesvári Csaba

– Ilyet még nem láttunk. Olyanról már hallottunk, hogy vízzel oltották el a tüzet, de olyanról még nem, hogy a szivárgó nedvesség okozzon tüzet – mondta hüledezve tegnap egy elektromossági szakember a Felső Tisza-parti társasházban. A neve mellőzését kérő férfi megmutatta, az egy centiméter vastag rézkábelekről leolvadt a borítás, a hőtől lángra kapott egy szerelődoboz, majd a csöveket védő szigetelés. A lángok mintegy 2 négyzetméteren terjedtek szét, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tűzálló gipszkarton álmennyezet egy ideig visszafogta a tüzet.

Az épület közös képviselőjétől megtudtuk, a forró füst a csőszekrényben a legfelső emeletig jutott, megolvasztva mindent, ami az útjába került. – Minden szabványos, minden szabályos, mégis így jártunk. Védőcsőben vezették a kábeleket, ennél többet nem lehet tenni – folytatta a közös képviselő. Elmondta, a társasház mindössze 6 éves, az elsődleges becslések szerint mintegy 5 millió forintos a kár.

– Tönkrement az elektromos hálózat egy része, ezért 17 lakást kellett kiüríteni. Pozitívan csalódtam a szolgáltatókban, az önkormányzatban. Az IKV-nál segítenek szükséglakást találni azoknak a lakóknak, akiknek nincs hova menniük, a gáz- és áramszolgáltató is megígérte: a felújítás után akár egy napon belül visszakapcsolnak minket a hálózatra. A biztosító 24 órán belül többször is kint volt, minden adott a gyors ügyintézéshez – tette hozzá a közös képviselő. Megjegyezte, hálás a tűzoltóknak is, akik gyorsan kiértek, és eloltották a tüzet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tele a vizesárok és a főgyógyszerész hócipője

– Évek óta küzdök a sok csapadékvízzel, ami pont a házam előtt áll meg. Az utcának ezen a részén egyedül én tartom rendben az elvezető árkot. Tovább olvasom