Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

17 megyei szakképző iskola kikerül a KLIK alól

Csongrád megye - A megyében 17 iskola kerül át július 1-jétől a KLIK-től a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába. A szakképzési feladatot ellátó intézményeknek két helyi központjuk lesz, amelyek gazdasági önállóságot kapnak. Az ügyintézés egyszerűbbé válik.
 Két félegyházi intézmény is átkerül

Kiskunfélegyházán a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Kossuth és közgazdasági tagintézménye, és a hozzájuk tartozó gyakorlati oktatást biztosító telephelyek kerülnek az NGM fenntartásába.

Május 21-én jelent meg, másnap pedig már hatályba is lépett az a kormányrendelet, amely arról rendelkezik, hogy júliustól több középiskola a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába kerül. Csongrád megyében 17 intézmény érintett. Szegeden a Kőrösy, a Krúdy, a Vasvári, a Gábor Dénes, a Csonka, a Vedres, a Kossuth Zsuzsanna, a Móravárosi, a Déri és a József Attila, Makón a Návay, Szentesen a Boros és a Zsoldos, Hódmezővásárhelyen az Eötvös, a Corvin, a Kalmár Zsigmond középiskola és a Cseresnyés Kollégium kerül át július elsejével az NGM-hez. A Kozmutza Flóra iskola tagintézményei pedig egy évvel később, 2016. július elsejével.

Azok a középiskolák, amelyek az NGM-hez kerülnek, gimnáziumi képzést már csak kifutó jelleggel végezhetnek, vagyis ezekben az intézményekben a következő tanévben már nem indítanak gimnáziumi osztályokat. Ez megyénket nem érinti: az átkerülő intézményeknek vagy már most sincsenek gimnáziumi osztályaik, vagy már csak kifutóban vannak. Így a fenntartóváltásnak csak az előnyeit élvezik majd.

– A megyében két szakképzési központot hoznak létre: a szegedi iskolákét Szegeden, a többi megyei iskoláét Hódmezővásárhelyen. Minden intézmény ezeknek a tagintézménye lesz – mondta el lapunknak Lengyel Zoltán, az egyik érintett iskola, a szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola igazgatója.

Júliustól új gazdája lesz a Kőrösynek is. Fotó: Kuklis István
Júliustól új gazdája lesz a Kőrösynek is. Fotó: Kuklis István

– Ezeknek a központoknak gazdasági önállóságuk is lesz, ami azt jelenti, hogy a döntések helyben születhetnek meg: önálló költségvetési szervként rendelkezhetnek majd az anyagi kérdésekben. Ez jelentősen megkönnyíti majd az ügyintézést, nem Pestről kell majd nyomtatópapírt kérnünk. Ráadásul az így létrejövő iskolaközösségben közösek lesznek a problémák is, amelyek a KLIK mamutrendszerében adott esetben elveszhettek. Szakmai vizsgákkal vagy nyári gyakorlatokkal ugyanis például a gimnáziumok esetében nem kellett foglalkozniuk.

Egy másik igazgató is azt emelte ki: a KLIK-es rendszerben a szakképző iskolák voltak kisebbségben, ezek azonban jóval költségesebbek voltak, mint a gimnáziumok.

– Nekünk nem volt elég egy doboz kréta, erre pedig nem volt felkészülve a KLIK – emlékeztetett az igazgató arra, amikor a szakmai gyakorlatokhoz elengedhetetlen felszerelések több hónapos csúszással érkeztek meg – Szegeden például a hegesztőknek.

A két megyei szakképző centrum élén főigazgató áll majd. Azonban hogy ők kik lesznek, nem lehet tudni, hiszen a miniszter nevezi ki őket. Pályázat erre a posztra nem volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nem fogjuk őket beengedni˝

A Fidesz tegnap benyújtotta a déli határszakasszal kapcsolatos módosító javaslatát az Országgyűlésnek. Tovább olvasom