Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

17 milliárd: eddig ér a takaró

Csongrád megye - 17 milliárd 280 milliós bevétellel, 18 milliárd 205 milliós kiadással számol idén a megyei önkormányzat költségvetése. Spórolni kell – döntött a közgyűlés szombaton. A takarékossági intézkedések ellen a pedagógus-szakszervezet, a vita gyors lezárása miatt az ellenzék tiltakozott.
Míg tavaly 15 milliárd 730 millió forint volt a Csongrád megyei önkormányzat bevétele, idén többet adott a kormány: 17 milliárd 280 millió forint érkezik. Mivel azonban a tervezett kiadás 18 milliárd 205 millióra rúg, több mint 900 milliós hiánnyal számol a költségvetés, ezt ki kell gazdálkodni valahogy. A megyei önkormányzat idei évi mozgásteréről szombat reggel 8 órától tárgyalt a közgyűlés. Gazdag János (MSZP) úgy vélte, egy hét kevés a költségvetés megismerésére, arra sem volt alkalmuk, hogy beszéljenek az intézményvezetőkkel. Nehezményezte, hogy miközben spórolni kell, a megye idén is 24 millió forintot költ ingyenes újságjának kiadására. Tóth Péter (Jobbik) bejelentette, tételesen át fogja nézni a megye és a Marketing Bróker Infó Kft. közös dolgait.

A vizsgálatot azzal indokolta, hogy a céggel más önkormányzatoknak már volt vitás ügye. Ő is a megye önként vállalt feladatait, a rájuk költött pénzt sokallta, annak fényében, hogy közben több mint 80 ember állása szűnhet meg.

Szót kapott a Pedagógusok Szakszervezetének megyei titkára, Tarnay Attila, aki többek között azt mondta: sok tanár családját hozza lehetetlen helyzetbe a megyei önkormányzat azzal, hogy ezután nem harmadikán, hanem tizedikén ad fizetést. Kérte, ezt ne most, hanem júliusban vezesse be a megye, hogy legyen átmenet, nem mindegy, hány napra kell most beosztani a fizetést.

A polgári oldal képviselői megvédték a büdzsét. Orbán Imre amellett érvelt, hogy az ingyenes újságra igenis szükség van, a megye így tudja tájékoztatni munkájáról a közvéleményt, Ádók János alelnök pedig arról beszélt, az önként vállalt feladatok ellátása, a rászoruló települések, civilek támogatása épp az önkormányzati munka sava-borsa, erről nem szabad lemondani. A fizetésnap elcsúsztatása nem várhat. Az ellenzéket fölbosszantotta, hogy Gémes László ügyrendi javaslatára szavazni kellett a vita folytatásáról, és a többség a lezárás mellett döntött. Akik addig jelentkeztek, még beszélhettek. Piri József szerint ez nem elegáns. „Ezt tudják önök, elnök asszony" – mondta Buzás Péter (MSZP), amikor Magyar Anna elnök megvonta tőle a szót, mert ügyrendi hozzászólásra jelentkezett, de mégis véleményt mondott. A makói polgármester az idősebb jogán elmagyarázta szegvári kollégájának, Gémes Lászlónak, milyen stílus illene a többségi oldalhoz. Kovács János fideszes képviselő még a szentesi múzeumot érintő álláshelycsökkentésről kérdezett volna, de nyilvánosan nem kapott választ.

Magyar Anna megköszönte a hozzászólásokat, az ellenzékiekét is, mert azokból is lehet tanulni. Erre mondta azt Piri József, egy régi algyői tisztségviselő aranyköpését idézve, hogy „a hibáink is a mi eredményeink, elvtársak". A költségvetést 12 igen szavazattal, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el, a rendeletet 12 igen, 4 nem és 2 tartózkodó szavazattal alkotta meg a közgyűlés.

Miközben zárt ülésen egy dolgozó ügyében fegyelmi eljárást indítottak, Bedő Katalin szentesi szakszervezeti titkár, tiltakozva a halasztott fizetésnap miatt egy szomorú szmájli jelet rajzolt filctollal a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára. A firka nem maradt ott sokáig, hamar letörölték.

Olvasóink írták

  • 3. saturnus 2011. február 15. 06:51
    „Miért akar bunyós anna új liftet a megye házába talán fél a páternoszterben akkor menjen lépcsőn.Ha nincs pénz akkor vissza fogom a költekezést és hagyom élni az embereket nem pedig nincstelenné tenni.Ha nem tud lépcsőzni menjen nyugdíjba az öreglány.”
  • 2. Alpesi01 2011. február 14. 16:13
    „Közigazgatási szempontból teljesen funkciótlan a megye. Ergo a 17 milliárd felesleges pocséklás. A jelenlegi megyei intézményeket nem a megye tartja fent, hanem az állami költségvetés. Szükség van így a megyei fenntartóra? Lehet, hogy csak a hivatalt és néhány politikust kell így eltartani. A rendszerváltástól kezdődően probléma ez, mivel a megye közigazgatási szempontból teljesen kiürült.”
  • 1. saturnus 2011. február 14. 11:01
    „Lázár Budai villáját miből építette,mennyit nyúl már le ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve veretlen az algyői kajakos

Öt éve nézik a hátát vetélytársai az algyői Kopasz Bálintnak. A 13 éves kajakos legutóbb Győrben végzett az első helyen: szobáját számtalan érem és kupa díszíti. Tovább olvasom