Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

1,7 milliárdból épül az oktatási központ

Algyő -Multifunkcionális oktatási és sportközpontot építenek fel februárra Algyőn. A nagyközség 1,5 milliárd forint önerőből, 200 millió forint uniós támogatással látott hozzá az országos viszonylatban egyedülálló beruházáshoz.
Négy egységből álló multifunkcionális épületegyüttesbe költözik az Algyői Általános Iskola 2011 februárjában. A Borbála fürdő és a focipálya szomszédságában felhúzott épületegyüttest 1,7 milliárd forintból építik fel: az Európai Unió és az Európai Fejlesztési Alap 200 millió forinttal támogatta a beruházást.

Piri József polgármester a nagy összegű önerőről elmondta: a nagyközség bevétele az iparűzési adókból átlagon felüli. Algyőről manapság naponta 100 kisdiák utazik Szegedre tanulni. A polgármester és az iskolavezetés célja, hogy az algyőiek a nagyközségben járassák iskolába a gyerekeiket. Az új oktatási komplexum – a tervek szerint – nemcsak helybeli, hanem térségi feladatokat látna el: Szegedről, Baktóból, Tápéról és Új-Petőfitelepről is számítanak új diákokra. Piri József elmondta: jövőre a bicikliút is megépül a 47-es főúton, így Szeged külső városrészeiből kerékpárral 10 perc alatt oda lehet érni az algyői iskolába.

Az épületben 488 négyzetméteres aula fogadja majd a betérőket. Fotó: Frank Yvette
Az épületben 488 négyzetméteres aula fogadja majd a betérőket.
Fotó: Frank Yvette

Jelenleg három épületben folyik az általános iskolások oktatása. A költözés után kiürülő épületek egyikében szakképzést indítanának, a másikban iskolamúzeumot terveznek, míg a harmadikból idősek napközi otthonát.

Az új általános iskolában 16 tanterem, 6 szaktanterem, egy 488 négyzetméteres aula, étterem és büfé kap helyet, amihez 50 parkoló és 39 kerékpártároló tartozik majd. Az akadálymentesített, termálfűtésű létesítményben egy 1310 négyzetméteres sportcsarnokot alakítottak ki, amely a kivitelező szerint felveszi a versenyt a szegedi sportcsarnokkal. Az öltözőkkel, tusolókkal, orvosi szobával, padlófűtéssel és lelátóval ellátott csarnokban a legkülönbözőbb – kosárlabda, kézilabda, táncverseny – sporteseményeket lehet majd megrendezni.
Szerkezetkész állapot

Az algyői szerkezetkész iskolaépületben jelenleg a belső vakolást, az aljzatbetonozást és az elektromos munkát végzik – mondta Mészáros András kivitelező építésvezető. A hátralévő külső munkát még a tél beállta előtt befejezik.

Olvasóink írták

  • 2. Meek! 2010. október 01. 16:38
    „Az jó ,hogy lesz egy normális és használható iskola.De lesz gyerek is benne??? Ha ilyen marad az oktatás és a szint, és a régi tanárok is maradnak, akkor nem sok esélyt látok ,hogy sok gyerek lesz benne.Nem hiába viszik be Szegedre a gyerekeket!!!!Lesz új iskola de most már élni kell vele és változtatni,az eddigi be rögzült dolgokon.”
  • 1. Zsoltee0716 2010. szeptember 30. 18:54
    „Ez remekjól csinálják az Algyőiek. 1,5 milliárd önerő!! És csak 200millió a támogatás. Fenntartásra is lesz pénz, bár nem tudom, hogy egy diák után mennyit kap az iskola?

    Szegeden ez fordítva van itt a támogatás milliárdos az önerő meg csekély milliós összeg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítanak és gyógyítanak a világszép népmesék

Szinte mindenkinek van egy kedvenc népmeséje, amit gyerekkora óta nem felejt. Benedek Elek születésnapja a népmese ünnepe - olvasson, vagy nézzen meg egyet Ön is (csak a nosztalgia kedvéért)! Tovább olvasom