Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

17 város levegője számít veszélyesnek az országban

A friss mérési adatok alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) tizenhét város levegőjét minősítette veszélyesnek.
A fővárosban továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

A honlap péntek reggeli adatai szerint Ajka, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Százhalombatta, Budapest, Esztergom, Salgótarján, Eger, Putnok, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője minősült veszélyesnek, mindegyik városban a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Ezen városok többségében a szálló por koncentrációja elérte, vagy meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási értéket.

Emellett hét város (Sopron, Győr, Veszprém, Dunaújváros, Vác, Szeged és Abony) levegőjét egészségtelennek minősítették. Kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel Tököl és Hernádszurkok.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A Főpolgármesteri Hivatal pénteki tájékoztatása szerint Budapesten fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, ugyanakkor jelezték: a riasztási fokozat elrendeléséhez az első napi feltétele teljesült, ugyanis 11 mérőálláson meghaladta a köbméterenként 100 mikrogrammot a szálló por koncentrációja. A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Székesfehérváron péntektől lépett életbe a szmogriadó tájékoztatási fokozata, de a gépjárművek közlekedésére vonatkozóan ezúttal nem vezettek be korlátozást.

Olvasóink írták

 • 5. K.T. 2012. február 11. 03:01
  „4. cucusz

  Nem vagyok meteorológus, de én arra tippelnék, hogy a levegő hűlésének köszönhetően a napi trutyi "hullik vissza" ránk, mivel nincs vagy csak elenyésző az oldal irányú légmozgás.
  Biztos változik a fűtési időszakban az általam említett arány a fűtés "javára", de azért elgondolkodtató, hogy soha sem volt még forgalom korlátozás Szegeden szmogriadó miatt, ellenben a polgármester is mindig azzal keres kibúvót, hogy ő nem akarja csökkentetni a közintézmények fűtöttségét. A fűtéssel járó kibocsátást is lehetne persze csökkenteni, de az kevésbé életszerű, mint az egyszemélyes gépjárműforgalmat korlátozni.
  Botka Lászlónak ez nem megy, mert még a végén neki is villamossal kellene bejárnia dolgozni. :(”
 • 4. cucusz 2012. február 10. 13:40
  „" 2. K.T."
  De akkor miért este köhög az ember a sűrű füsttől, amikor sokkal kisebb a forgalom, viszont mindenki begyújt estére amivel tud?”
 • 3. K.T. 2012. február 10. 12:50
  „Ennyit a kiskapukról:
  "A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por esetében - akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. "

  Szegeden sokkal egyértelműbb és egyszerűbb a helyzet:
  A riasztási fokozatot - a kisméretű szálló por esetében - akkor kell elrendelni Szegeden, ha a polgármesternek épp ahhoz van kedve, függetlenül bármilyen szabályoktól, mérésektől, vagy a 2010-ben ennek okán ideje előtt elhalálozott több mint 260 szegedi polgártól.

  Szeged, én így "szeretlek"!”
 • 2. K.T. 2012. február 10. 12:45
  „1. cucusz

  Ennek ellenére a PM10 közel 80%-a a közlekedésből származik, amit még véletlenül sem akar egyetlen önkormányzat sem korlátozni.”
 • 1. cucusz 2012. február 10. 10:33
  „Mindenki fűt mindennel, sokan szeméttel, műanyaggal, gumival. Csoda, hogy nagy a szálló por koncentrációja? A gáz tiszta de egyre elérhetetlenebb az ára miatt, ezért kényszerülnek sokan szilárd tüzelőanyagok használatára, az pedig kormol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hósapkás madáretető

Szeged - Amikor összefüggő hótakaró borítja a földet, a hazánkban telelő madaraknak életmentő lehet… Tovább olvasom