Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

1800 nyilat lőttek ki egyszerre Ópusztaszeren

Ópusztaszer - A nézőszám és az íjászok tekintetében is minden rekordot megdöntött az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a hétvégén megrendezett III. Íjásztalálkozó.
Ritkán látható tömeg lepte el hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területét: az ország minden pontjáról érkeztek látogatók a harmadik alkalommal megrendezett íjásztalálkozóra, a Magyar Íjászat Napjára.

A hagyományőrző céllal megrendezett eseményre a korábbi éveket felülmúlva 2 ezer 40 íjász regisztrált, akik a bemutatók mellett a versenyeken is megmutathatták tudásukat. Bár pontos adatok még nincsenek, az egészen biztos, hogy megdőlt a tavalyi nézőszám, azaz a 6500 látogató, amelyhez a külföldről, Romániából, Németországból, sőt, még Mongóliából érkező íjászok is hozzájárultak.

Nyílzápor Ópusztaszeren - KÉPGALÉRIA

– Nem kifejezetten az íjászat, inkább a park szépsége miatt jöttünk – mondta kérdésünkre Trömboczky Sándor, aki Szolnokról látogatott el Ópusztaszerre feleségével és három barátjával. Velük tartott Bócsán élő lányuk, Katalin is, aki öt gyermekét is elhozta az íjásznapra. – Korábban még nem voltunk az emlékparkban, ezért itt volt a megfelelő alkalom, hogy ezt bepótoljuk. A kisebb gyerekek nagyon élvezik a szabad levegőt, az idősebbek figyelmét pedig inkább a programok kötik le – fogalmazott.

A 2040 íjász között ott volt a Nógrádsápi Hagyományőrző Íjász és Sport Egyesület is, akik 25 fővel jöttek el a találkozóra. – A versenyeken is részt vettünk, de elsősorban a hagyományőrzés miatt utaztunk ennyit. Eddig minden évben eljöttük az íjásznapra, ki nem hagynánk ezt a remek programot – mondta Megyeri Tamás, az egyesület tagja.

A szombati nap főeseménye a várva-várt nyílzápor volt, mellyel a 907-es pozsonyi csata és Árpád fejedelem előtt tisztelegtek. Idén rekordlétszám, 1800 íjász lőtte ki egyszerre nyilát, megkoronázva ezzel a Magyar Íjászat Napját.

Drága hagyományok

A nemzeti kultúra jellegzetes tárgyainak teljes tárháza felvonult az íjásznapi bazárokban, nem is forintos áron. Egy kis alakú zászlóért 800, egy közepesért 2 ezer forintot kellett fizetni, egy szarukürtért 1690 forintot kértek, míg egy karikás ostor ára minőségtől és mérettől függően 2-től 48 ezer forintig terjedt.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Abakusz 2009. július 07. 07:00
  „Nagyszerű! Felemelő! Csodálatos!

  Ezek a jelzők jutnak eszembe az idei íjásznapról.

  A két ifj. (Szedlár és Zsebők) arany döntője, ahol Zoli úgy lesz második, hogy a kieséses fordulók előtt a bemelegítésnél elszakad az idege ( Hoyt Boinggg). Erre egy kölcsön íjjal az aranydöntőig menetel. És hogy nem ő nyeri, az csak a nagyszerű Szedlár Janinak (ifj.!) az érdeme, aki az egész napos versenyzés végén, új pályán, bemelegítő lövés nélkül lő egy 116-ot. Azaz a 12 lövésből csak 4 db nem találja el a 10-est 70 méterről. (tedd szét a mutató és a hüvelyk ujjadat, ne olyan szélesre! na ekkora a tízes kör átmérője)

  Vagy a remek nyílzápor!
  Én például Árpád vezér kalóz testőrsége tagjának öltöztem teljesen korhű módon. És minden tiszteletem azoké, akik az idén is "csöppet sem meleg" prémes fejfedőkben, és a " nagyon könnyű és kényelmes" bőr, ne adj Isten fém páncélokban vonultak velünk.

  Minden tiszteletem a szervezőké, nagyszerű munkát végeztek.

  És minden tiszteletem a résztvevőké!!
  Az a fegyelmezettség, ahogy kivonult a közel 2000 ember, ahogy kilőtt 12.000 vesszőt, és visszavonult! Mindenki szétkiabálta a hangját, és közben roppant mód fegyelmezetten végrehajtotta az utasításokat!

  Ja! és meglett mind a 6 vesszőm! Tavaly 5 lett meg, de akkor meguntam a keresgélést.

  Nagyszerű emberek az íjászok! A tarsolylemezesektől a scope-osokig!

  Huj Huj Hajrá!”
 • 21. ev 2009. július 06. 13:08
  „19.! Teljesen igazad van, mi is éppen ezeket a pozitívumokat vettük észre. Plusz még a parkolónál is, akik már az úton voltak, egyből álltak meg, ahogy valaki ki akart menni. Nem úgy, mint pl. itt a belvárosban... Nagyon jól éreztük magunkat! Jó lenne, ha ilyen lenne az egész ország, akkor lehet, hogy valamivel előrébb tartanánk.”
 • 20. neso 2009. július 06. 10:44
  „A hagyományörző ijászat hobbi sport, nem több. Nagyon szép, minden támogatást megérdemel. Nagyon szépek az íjak, aki akar nagyon szép ruhákba felöltözhet, igényes kiegészítőket vehet, de ez akkor is "csak" hagyományörzés, játék. A pályaíjászat azonban komoly, nemzetközi sportág, semmi magyar nemzeti jelleg nem jellemzi, szigorú, nemzetközi szabályozás alapján szervezik, nem is öltöznek be a versenyzők szkíta harcosnak. Sajnos a nemzetközi eredmények nem tükrözik azt, hogy ez nálunk nemzeti sport lenne, sehol nem vagyunk, olimpiára is jó rég sikerült valakinek is kijutnia. Hogy miért? Mert nálunk még mindig inkább a hobbisportot jelenti. Akit érdekel, sokszor megelégszik a játékkal ahelyett, hogy sportszerűen űzné azt. Kívánom, hogy ez a jövőben megváltozzon, ehhez kívánok sok sikert a MISZ-nek.”
 • 19. magyarock1 2009. július 06. 08:40
  „Abakusz:Azért a hagyományőrző íjászat több mint sport.Minden 3. autón Nagy Magyarország matrica volt, kb. hétezren lehettünk,egy eldobott szemetet nem láttam sehol az óriási területen,mindenki mosolygott, mindenütt magyar kézművesek termékei voltak kaphatók,szóval jó volt itt lenni.Nézd meg a Ligetet egy Puskás féle sörfeszt után.”
 • 18. Abakusz 2009. július 06. 07:34
  „Az íjászat egy sport!
  Pályaíjász Országos Bajnokság volt többek között Ópusztán.
  Nem értelmezhető a politikai, etnikai megközelítés!
  Kit érdekel, hány meleg focista van, hány roma kajakos, a kézilabdások hány százaléka MSZP-s?
  Mi ez a buta megközelítés?”
 • 17. efje 2009. július 06. 05:08
  „LOL= Laugh Out Loud
  Hangos röhögés. Afféle narrátori értelemben.
  Szerintem nem veszekednek, sőt Pali sörözni akar 33-al. A fia lehetne. Had sörözzenek.
  Ebből az íjásznapból világhír lehetne. Jövőre meg többen lesznek. Kíváncsi lennek íjjászkörökben hány százalék Jobbikos. Szerintem kb.90. Merthogy a két dolog ugye összefügg. Gondolom nem melegek alkotják a többséget, nemis egy romasport. Tényleg olyan van? Ismerek egy cigánygyereket aki nagyon jól pingpongozott. Fociban is van köztük jó. Talán a sportban lehetne a jövőjük sikeres.”
 • 16. hazám 2009. július 05. 23:38
  „Ez a nyílzápor Budapesten is elkelne, amikor ütik a magyar népet a rendőrök. "A Magyarok Nyilaitól ments meg uram". Így könyörögnének! Szombaton jöhetnek a Szabadság térre! Minden Magyart várunk!”
 • 15. Tommyst 2009. július 05. 20:49
  „először is, hogy kössek is és ne szeressen senki, "muszály" helyesen muszáj.
  Másodszor, legyetek szívesek, és itt ne veszekedjetek, nem ide illik. Itt most mindenkinek büszkének kéne lennie arra, hogy még képesek vagyunk bekerülni a Guiness-könyvbe.Már ha idén nem felejtettek el nekik szólni, hogy jegyezzék ezt az eseményt :P
  2000 Ft szerintem egy ilyen eseményért nem nagy pénz, bár nem igazán értem, minek belépő az ajándékbevétel mellé? :(
  a Gárda és az ország ügyei nem ide valók most. (Bár én nagyon nem értek egyet a feloszlatással!)”
 • 14. varadipal 2009. július 05. 18:01
  „11. Azért egy pofa sörre leülnék veled, hátha együtt is tudnánk egy jót röhögni.”
 • 13. varadipal 2009. július 05. 17:54
  „moderálva off”
 • 12. gardista33 2009. július 05. 17:47
  „kedves forumozok!arra kérek mindenkit vegye fel a Gárdista nicket egy számmal-hadd szerezzünk örömet varadipali forumtársunknak. :)”
 • 11. gardista33 2009. július 05. 17:35
  „medofhon,köszii) én nem értem azt hogy egyesek ha nem ismerik a jelzéseket,akkor minek irnak ide? elárulom neki a LOL=gunyos kacagas! teccik érteni? azt meg majd én eldöntöm h irok-e ide vagy sem . vilagos palika?”
 • 10. medofhon 2009. július 05. 17:31
  „kedves varadipal! Szerintem rosszul értetted a gardista33-at.Szerintem Ő is csak irónikusan gondolta.”
 • 9. ukk-mukk-fuck 2009. július 05. 17:24
  „turujpaprikás volt-é?”
 • 8. varadipal 2009. július 05. 15:59
  „6., Gárdista 33!
  Ezek a nyilasok nem azok a nyilasok, ha jól értettem a véleményed a tartalmas hozzászólásodból.
  Nem muszály írnod, ha nincs mit, forog a neved a sajtóban eleget anélkül is.”
 • 7. Moneymaker 2009. július 05. 13:58
  „Ja a parkon kívül.
  Ráadásul, ha jól tudom a park több ezerszeresen birtok háborít egy magán területen, és mindig elfelejt bérleti díjat fizetni :)”
 • 6. gardista33 2009. július 05. 13:35
  „:)”
 • 5. Mathiasking 2009. július 05. 12:44
  „Rossz helyen voltak és rosszkor. Budapesten kellett volna lenniük! Astóriánál.”
 • 4. D95 2009. július 05. 11:37
  „moderálva”
 • 3. Mike3 2009. július 05. 10:02
  „moderálva”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány! A Mars téren minden 3. autó rokkantigazolványos

Szeged - Dózsa Gábor SZKT-igazgató úgy véli: sánták és bénák cipelik haza a fél zsák krumplit a piacról. Tovább olvasom